Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 6. 2018,
17.36

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

23

Natisni članek

Karl Erjavec Franc Jurša DeSUS volitve 2018

Petek, 8. 6. 2018, 17.36

5 let, 10 mesecev

Jurša: Če bi bil na Erjavčevem mestu, bi odstopil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

23

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je za Planet TV povedal, da je bila predvolilna koalicija, ki jo je predsednik stranke upokojencev Karl Erjavec sklenil z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, napaka. Zaradi slabega volilnega rezultata in dejstva, da je Erjavec v nedeljo ostal brez poslanskega stolčka, Jurša pravi, da bi na Erjavčevem mestu ponudil odstop.

DeSUS je na nedeljskih volitvah osvojila 4,91 odstotkov glasov, stranki pa bo v novi sestavi državnega zbora pripadlo pet poslanskih sedežev. Letošnji volilni rezultat stranke je bistveno slabši kot na volitvah leta 2014, ko je stranka osvojila 10,14 odstotka glasov, kar ji je v državnem zboru prineslo 11 poslancev.

Novice Janković in Erjavec k zavezništvu proti Janši vabita tudi druge stranke #video

"Janković nam je na volitvah nekaj odnesel"

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša z nedeljskim volilnim izidom stranke ni zadovoljen. Kot je povedal za Planet TV, je pričakoval, da bo stranka na volitvah osvojila najmanj sedem poslanskih mandatov.

"To sem primerjal tudi z vključitvijo ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Če bi dobili več kot sedem poslancev, bi nam Janković nekaj prinesel, če pa manj kot sedem, pa nam je Janković nekaj odnesel. Na žalost se je zgodilo zadnje," razlaga Jurša, ki pred volitvami na izvršnem odboru stranke sicer ni nasprotoval odločitvi večine, da gre DeSUS v koalicijo z Jankovićem.

"Obetali smo si, da bomo s prisotnostjo Jankovića v Ljubljani verjetno dosegli boljši rezultat. V prestolnici smo imeli vedno razmeroma nizek rezultat, s prisotnostjo ljubljanskega župana pa se zadeve niso spremenile," poudarja vodja poslancev DeSUS.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je prepričan, da bi moral predsednik DeSUS Karl Erjavec vodstvu stranke ponuditi odstop. | Foto: STA , Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je prepričan, da bi moral predsednik DeSUS Karl Erjavec vodstvu stranke ponuditi odstop. Foto: STA ,

Novice Bratuškova: Od vseh ljudi me je najbolj razočaral Janković #foto #video

Jurša: Na Erjavčevem mestu bi ponudil odstop

Pet dni po nedeljskih volitvah Jurša predvolilno koalicijo z Jankovićem ocenjuje kot napako, odgovornost zanjo pa pripisuje tudi predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu.

"Vodstvo in predsednik stranke se morajo sami pri sebi odločiti, kako bodo ravnali. Ker sega zahodna demokracija tudi v Slovenijo bi kazalo, da predsednik ponudi odstop organom stranke, ti pa naj se odločijo o tem. V vsakem primeru moramo začeti  obnovo in ureditev stranke," je prepričan Jurša.

Na vprašanje, ali bi se na Erjavčevem mestu odločil za odstop z vrha stranke, poslanec DeSUS odgovarja pritrdilno. "V vsakem primeru bi ponudil odstop," poudarja Jurša.

Erjavec se je danes že sestal s Šarcem

Pri koalicijskih pogajanjih dogovor z Jankovićem po njegovih besedah ni zavezujoč, zato pogajanj s predsednikom SDS Janezom Janšo ne more izključiti. 

"To je bila neka zaveza, neko sporočilo našim volivcem, po moji oceni jih 75 odstotkov pripada levi politični strani, medtem ko vsebina ni nič zavezovala ne ene ne druge strani," pojasnjuje Jurša.

Zoran Janković
Novice Stranke niso navdušene nad Jankovićevim levim blokom #video

Zaradi omenjene zaveze bodo v stranki koalicijo sicer najprej poskusili oblikovati s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem, s katerim se je Erjavec danes že sestal.

Ali bo prvak DeSUS kljub slabemu volilnemu rezultatu obdržal primat na čelu stranke upokojencev, bo znano prihodnji teden.

Ne spreglejte