Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2018,
15.19

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

13

Natisni članek

Saša Arsenovič SMC Maribor lokalne volitve 2018 župan

Ponedeljek, 3. 12. 2018, 15.19

5 let, 4 mesece

Arsenovič bo svoje gradbene projekte zamrznil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

13

"Treba bo zavihati rokave, ne samo prelagati odgovornosti na državo. Nimam čarobne palice, a menim, da ni vse tako črno, kot je videti," stanje duha v Mariboru komentira novi mariborski župan Saša Arsenovič.

Novoizvoljeni župan Maribora Saša Arsenovič upa, da mu bo do konstitutivne seje mestnega sveta, ki bo 20. decembra, z izvoljenimi svetniki uspelo skleniti dogovor o koaliciji. "Želim si čim širše koalicije. Glede na podobne programe verjamem, da s tem ne bom imel težav," je dan po izvolitvi dejal županski kandidat SMC.

Saša Arsenovič, Zdravko Počivalšek
Novice V Mariboru je zanesljivo zmagal novinec Arsenovič #video

Največ mestnih svetnikov bo v prihodnjih štirih letih imela novoustanovljena lista Arsenovič za Maribor, ki je zasedla 11 sedežev. Enega manj bo imela Lista Franca Kanglerja - NLS, njuni glavni podpornici SMC in SDS pa vsaka po tri sedeže v 45-članskem mestnem svetu.

Gradnja garažne hiše ena njegovih največjih želj

Arsenovič opozarja, da je v mestu nujno treba prekiniti prakso, "da se novi gradbeni projekti obljubljajo in pripravljajo, nato pa pospravijo v predale. Vse začete projekte, predvsem tiste, povezane s trajnostno urbano strategijo, kjer je predvideno sofinanciranje z evropskimi sredstvi, je treba nadaljevati," je odločen Arsenovič. Gre za pet projektov: ureditev Lenta, Vojašniškega trga, Glavnega trga, skate parka v Novi vasi in parka v Pekrah.

Novice Kangler misli, da je moralna avtoriteta, Arsenovič še naprej hvali Jankovića #soočenje

Spomnil je, da je ureditev Koroške ceste del evropskega projekta, ki še vedno predvideva motorni promet v obe smeri, a bo ta časovno omejen. Rešitev predvideva enovit tlakovan prostor oziroma deljen prostor, kjer ne bo ločnice med pločnikom in cesto.

Gradnja garažne hiše na Glavnem trgu je ena izmed njegovih največjih želj. Pravi, da so bile zanjo v preteklosti že narejene idejne zasnove, a so obtičale v predalih. "Z garažno hišo bi rešili problem parkiranja stanovalcev Lenta in tudi omogočili velik zagon trgovski oživitvi mesta. Hkrati bi lahko s Slomškovega trga umaknili mirujoči promet," pojasnjuje 52-letni Arsenovič. Upa, da se bo gradnja lahko začela še pred koncem njegovega mandata.

Bolj kot na povezovanje z Jankovićem bo stavil na povezovanje županov v regiji

Glede sodelovanja z županskimi kolegi ne vidi ovir. "Skušal se bom povezati predvsem s tistimi župani, ki svoje delo opravljajo dobro. Tudi z Zoranom Jankovićem. Še bolj pomembno pa bo povezovanje z župani v regiji, da bomo skupaj močnejši v pogajanjih z državo," napoveduje Arsenovič, ki je v volilni kampanji večkrat pohvalil delo ljubljanskega župana.

Na vprašanje, kako bo razmejil javno in zasebno funkcijo, je Arsenovič odvrnil, da bo zaradi navzkrižja interesov vodenje podjetja predal svojemu dolgoletnemu sodelavcu Boštjanu Hedžetu in Katji Jauševec, ki je tudi njegova življenjska sopotnica. "Gradbene projekte bom za nekaj časa zamrznil in se posvetil gradnji na ravni občine," obljublja direktor podjetja Galerija Gosposka, ki bo tudi v prihodnje ostalo v njegovi lasti.

Kitajcem ne zapira vrat

Napovedane kitajske investicije v mestu, s katerimi se je ukvarjal njegov predhodnik, ne namerava kar odpisati, temveč bo skrbno preveril trenutni položaj. "Pogovarjali se bomo z vsemi investitorji, ki bi morebiti lahko koristili štajerski regiji, tako na gospodarskem kot turističnem področju. Mariborsko letališče je privilegij, zato se moramo za njegov razvoj povezati vsi deležniki v regiji in zagnati zgodbo," je prepričan.

Novice Lokalne volitve: kdo so novi župani?

Arsenovič ponavlja, da je eden izmed ciljev njegovega mandata tudi povečanje števila prebivalcev drugega največjega mesta v državi. "Kot ključno pri tem vidim komunikacijsko strategijo. Postaviti moramo jasne cilje razvoja mesta, da bomo mladim povrnili upanje. Treba bo zavihati rokave, ne samo prelagati odgovornosti na državo. Nimam čarobne palice, a menim, da ni vse tako črno, kot je videti," je optimističen.

Kdo je Saša Arsenovič?

Nekdanji profesionalni teniški igralec je v Mariboru oral ledino s svojo vizijo gostinstva. Njegovi lokali in hotel so med najpomembnejšimi turističnimi produkti štajerske prestolnice, zdaj pa se je znašel pred veliko nalogo, kako s svojimi podjetniškimi izkušnjami Maribor potegniti iz dolgoletne stagnacije.

Ne glede na to, s čim ga obkladajo na družbenih omrežjih, je Aleksander Saša Arsenovič rojen Mariborčan. Novoizvoljeni mariborski župan, ki je v začetku novembra praznoval 52. rojstni dan, je v mladosti resno zagrizel v šport, igral je tenis, ki ga obožuje še danes. Ta šport ga je po diplomi iz prava tudi odpeljal v tujino, v Nemčiji je tenis igral in poučeval devet let.

V Nemčiji je dobil tudi idejo, kaj bi lahko počel ob vrnitvi domov. "V Nemčiji sem ugotovil, da je kulinarika lahko povezana z zabavo, česar v Mariboru nismo poznali," je pred nekaj leti pojasnil v pogovoru za Siol.net.

Tako se je rodil Tako's, čez dan mehiška restavracija, zvečer in ponoči pa osrednja točka mariborskega nočnega življenja, ki sta jo z mlajšim bratom Markom odprla leta 1995. Nekaj let pozneje je prišla še ena pomembna poslovna zgodba, z bratom sta postala zastopnika modne znamke S. Oliver za območje nekdanje Jugoslavije in nato prenovila mrtvo veleblagovnico Kvik v središču Maribora. Prav tam je svoje mesto našel tudi Rožmarin, še vedno najpomembnejša restavracija v Mariboru, prva, ki se je v tem mestu ukvarjala s tako imenovano ustvarjalno kuhinjo.

Saša Arsenovič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Do danes je Rožmarin postal tudi tisto, kar je bil nekoč Tako's: družabno središče, le da na občutno višji ravni. Rožmarin namreč ni več le restavracija z vinoteko, je tudi klub s praviloma razprodanimi koncerti, že pred časom mu je Arsenovič dodal steakhouse, ne nazadnje pa je v istem kompleksu tudi picerija, ki se v slovenskem merilu uvršča v sam vrh.

Restavracija Rožmarin: degustacije in najboljše pice v deželi

Arsenovič je leta 2013 izstopil iz S. Oliverja, po poročanju Dnevnika sta z bratom takrat iztržila 15 milijonov evrov, Saša pa se je vrgel v prenovo ruševin v središču Maribora. Prva je bila na vrsti nekdaj znana gostilna Koper, ki je do takrat že dolgo umirala, lansko pomlad pa je zaživela kot hotel in gostilna Maribor.

Gostilna Maribor: na govejo juho, golaž in žemljice

A prenova propadajočih zgradb se še ni končala. Letos je hotelu Maribor dodal še več namestitev v obnovljeni stari stavbi na Vojašniškem trgu, blizu je Žički dvor, stavba iz 14. stoletja, ki jo je kupil in jo zdaj obnavlja, še en projekt pa je tudi propadajoči Stari radio. V zgradbi, od koder je nekoč oddajal Radio Maribor, naj bi nastal hotel.

Ne spreglejte