SiolNET. Novice Volitve 2018
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Alenka Bratušek z vetrom v jadrih: bila bi nadministrica

10

termometer

Alenka Bratušek
Foto: STA

Pred jutrišnjim vrhom prvakov strank koalicije, ki bi jo vodil Marjan Šarec, je odprto vprašanje, ali bo nanj prišla Alenka Bratušek. V pogajanjih naj bi namreč zahtevala položaj podpredsednice, pristojne za področji financ in gospodarstva, čemur druge stranke nasprotujejo. Odprtih je še več vprašanj. Med drugim spet vodenje državnega zbora in delitev nekaterih resorjev, ki si jih želijo tako v SD kot SMC.

Prihajajo odločilni dnevi za pogovore o novi vladni koaliciji, ki bi jo vodil Marjan Šarec.

Jutri bi se morali sestati predsedniki vseh šestih strank, ki sodelujejo v pogovorih: ob Šarcu še Dejan Židan (SD), Miro Cerar (SMC), Alenka Bratušek (SAB), Karl Erjavec (DeSUS) in Matej Tonin (NSi).

Na sestanku naj bi se po načrtu dokončno dogovorili o nekaterih ključnih vsebinskih vprašanjih, ki so jih v zadnjih dneh usklajevale ekipe pogajalcev (zdravstvo, davki, šolstvo ...). Začeli naj bi tudi pogovore o delitvi ministrskih mest.

Jutri le peterica brez Bratuškove?

Toda prav zaradi položajev v novi vladi se znova zapleta. Kot smo neuradno izvedeli, naj na jutrišnjem vrhu ne bi bilo Alenke Bratušek. Namesto nje naj bi se srečanja udeležil generalni sekretar njene stranke Jernej Pavlič, česar drugi koalicijski partnerji niso sprejeli z odobravanjem. Pavlič namreč za nekatere odločitve nima pooblastil.

Marjan Šarec Foto: Bojan Puhek Čeprav naj bi bil uradni razlog za izostanek Bratuškove, da je na dopustu, smo neuradno izvedeli, da je v pogajanjih postavila nekatere nove zahteve, ki jih preostali partnerji na čelu s Šarcem ne želijo sprejeti.

Nekdanja premierka si namreč v novi vladi želi položaj podpredsednice, pristojne za področji financ in gospodarstva. Gre za funkcijo, s katero bi imela v šeststrankarski vladi vlogo številka dve, ki bi bdela nad delom ministrov za finance in gospodarstvo. Bratuškova na naša vprašanja, ali se bo udeležila jutrišnjega sestanka, ni odgovorila.

Šarec in Cerar. Novice Vlada Marjana Šarca stoji in pade na Miru Cerarju

Kaj si želi Alenka Bratušek?

V drugih strankah se zato sprašujejo, kaj je v ozadju zahteve Bratuškove, ki vodi (ob DeSUS) drugo najmanjšo stranko nove koalicije.

V kuloarjih so tako zaokrožile informacije, da je Bratuškova pripravljena iti na nove predčasne volitve, saj naj bi bila prepričana, da bo na njih dosegla še boljši rezultat. Ob tem gre spomniti, da so nekateri politični analitiki takoj po volitvah zagovarjali idejo o vladi istih strank, ki bi jo vodila Bratuškova.

Sama se sicer v državni zbor na zadnjih volitvah ni uvrstila, kar je sprožilo ugibanja o tem, kje naj bi nadaljevala svojo kariero.

Prihodnje leto se izteka mandat evropski komisarki Violeti Bulc. Prihodnje leto se izteka mandat evropski komisarki Violeti Bulc. Foto: Ana Kovač

Prihodnje leto se izteka mandat evropski komisarki Violeti Bulc. Gre za funkcijo, ki je mikavna v koalicijskih pogajanjih in prav zaradi tega je lahko kamen spotike med partnerji. Glede na zadnje želje Alenke Bratušek se je položaju, za katerega se je potegovala leta 2014, zdaj očitno odrekla.

Ali bo SMC na mizo dala zahtevo, da Violeta Bulc ponovno kandidira za komisarsko mesto prihodnje leto, bo bo verjetno jasno že jutri. Tej želji se bo težko odrekla, saj je Bulčeva še vedno ena od najpomembnejših članic SMC.

Alenka Bratušek, Jernej Pavlič, Marko Bandelli Novice Nastaja sredinski blok, ki bi lahko bil osnova koalicije #video

Kaj bo dobila NSi

Izza zaprtih vrat pogajalskih skupin so v zadnjih dneh prišle prve informacije o možni delitvi ministrskih mest.

V Listi Marjana Šarca (LMŠ) naj bi tako dobili položaja ministra za finance, ki ga bo verjetno vodil nekdanji direktor Leka Vojmir Urlep, in ministra za notranje zadeve.

Zdravstveni resor, ki so se ga zaradi težavnosti in nakopičenih težav doslej otepale vse stranke, naj bi pripadel NSi, ki bi lahko za ministra izbrala njihovega pogajalca za zdravstvo Matjaža Trontlja, izvršnega direktorja v Vzajemni.

NSi naj bi po pogajanjih dobila še ministrstvo za obrambo (najresnejši kandidat za njegovo vodenje je podpredsednik stranke Valentin Hajdinjak) in verjetno obdržala Mateja Toninu na položaju predsednika državnega zbora.

Matjaž Trontelj Matjaž Trontelj Foto: STA

Kamen spotike: gospodarstvo in infrastruktura

Čeprav si tega položaja še vedno želi tudi Miro Cerar, naj bi po koalicijski delitvi pripadel SD kot drugi najmočnejši stranki v vladi. Ta se je tej funkciji pripravljena odreči v korist NSi, ne pa Cerarja.

Hkrati si tako v SD kot SMC želijo vodenja ministrstev za gospodarstvo in infrastrukturo, ki bo bdelo tudi nad projektom drugi tir Divača-Koper. Medtem ko so v SMC prepričani, da dobri rezultati na tem področju govorijo v prid temu, da bi oba resorja še naprej vodili ljudje iz te stranke (Zdravko Počivalšek, ki si ne želi ostati v državnem zboru, in Peter Gašperšič oziroma Jure Leben), si številni v SD ne želijo več, da bi predsednik stranke Židan vodil ministrstvo za kmetijstvo.

Stranka bi se po njihovi oceni morala dokazati na gospodarskem področju, ki je ena od njenih prioritet.

Janez Janša SDS Novice Padla nova ideja: koalicija Janše in sredinskega bloka

Kaj si želi Erjavec

Karl Erjavec naj bi si še vedno želel položaja ministra za zunanje zadeve, a se je Šarec temu po naših informacijah postavil po robu, pritrdilo pa naj bi mu več partnerjev, nezadovoljnih z dosedanjih Erjavčevim delom, zlasti na področju arbitraže.

Karl Erjavec Foto: STA V NSi bodo svojo odločitev, ali se bodo še naprej pogovarjali o sodelovanju v Šarčevi vladi, sporočili že v ponedeljek, ko se bo sestal izvršni odbor stranke. Če bo zadovoljen z vsebinsko zasnovo nove koalicijske pogodbe, bo šla stranka v interni referendum, na katerem bodo lahko sodelovali vsi plačniki strankarske članarine. V nasprotnem primeru se bo NSi iz pogajanj s Šarcem umaknila in verjetno začela pogovore z SDS.

Njen prvak Janez Janša je za zdaj na mrtvi točki. Vsem strankam je poslal vabila na pogajanja, a so udeležbo napovedali le v NSi in SNS, kar še zdaleč ne zadošča za večino v državnem zboru. V ponedeljek in torek bo Janša po lastnih besedah spet preveril, ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za koalicijo. V vabilu je SDS sama ugotovila, da za sestavo koalicije potrebuje najmanj dva koalicijska partnerja.

Predsedniku vlade mora Janša svojo odločitev, ali bo sprejel mandatarsko kandidaturo, sporočiti do četrtka do 14. ure. Tudi Šarec mandatarstva ne namerava sprejeti, dokler ne bodo končani vsebinski in kadrovski pogovori.

Borut Pahor Novice "Prav je, da je Pahor pokazal svojo naravo"

Komentarji

56

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Nikoniko1 / 13.07.2018. ob 13:03 +27 - 5

  Res ne vem zakaj protežirate te nesposobne ljudi??? A je Bratuškova sposobna????? Ne, A je Erjavc sposoben? Ne, A je Šarec sposoben? Pa že na daleč se vidi da niti slučajno ni kaliber za predsednika vlade!!! Je pa enkraten za strice!!!!

  +27 - 5
 • modrooki / 13.07.2018. ob 12:43 +15 - 2

  Ne razumem zakaj NSi tišči v to blamažo. Če so volilci izbrali leve stranke, naj imajo tudi levo vlado. Vlada ki temelji zgolj na kadrovanju bo itak v 18 mesecih požrla samo sebe. NSi bi bila v tej konfiguraciji samo konstanten izgovor, da levičarji ne morejo talati denarja naokoli, zaradi grdih NSi-jevski neoliberalistov.

  +15 - 2
 • marta / 13.07.2018. ob 13:59 +13 - 3

  Čudna je tale druščina, ki se zbira okoli Šarca. Karl in Alenka, ki niti v DZ nista uspela priti, si želita glavna ministrska mesta. Karl Zunanje ministrstvo, Alenka pa uuuuu .... še veliko več in nadaljevati v EU, kjer si je zadnjič zapravila priložnost. Kot vidimo iz prispevka, Alenka niti ne namerava priti na sestanek, ampak bo poslala, kar tajnika Jerneja Pavliča. To je tistega Jerneja, čigar mama (Alenka Pavlič) je bila svoj čas poslanka PS v državnem zboru........>>>

  +13 - 3
delitve: 403
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin