SiolNET. Novice Svet
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znanstveniki s pomočjo sončne svetlobe razgradili plastiko

0,57

termometer

plastika
Foto: Getty Images

Znanstveniki iz Singapurja so razvili do okolja prijazno metodo, ki s pomočjo umetne sončne svetlobe transformira plastiko v kemikalije za proizvodnjo elektrike. To bi lahko pomagalo v prizadevanjih držav po svetu za zmanjšanje odpadne plastike, vendar znanstveniki priznavajo, da je do tam še dolga pot.

peking Beijing zrak onesnaženje Kitajska Novice Megalomanski načrti največjega onesnaževalca na svetu

Raziskovalci s Tehnološke univerze Nanyang so decembra sporočili, da so s pomočjo katalizatorja, ki ne škodi okolju in ne stane veliko, pretvorili plastiko v mravljično kislino, ki se lahko uporablja v elektrarnah za proizvodnjo elektrike, poroča STA.

V laboratorijskih eksperimentih so zmešali plastiko in kemikalije in tako dobili raztopino, ki jo lahko razgradi umetna sončna svetloba. Plastika se je razgradila v šestih dneh, znanstveniki pa upajo, da bo mogoče postopek v prihodnje izvesti tudi pod dejansko sončno svetlobo.

Upajo na povsem ogljično nevtralno razgradnjo

"Sposobni smo spremeniti plastiko v koristne kemikalije," je dejal Su Han Sen, vodja dveletnega projekta s fakultete za fiziko in matematiko z omenjene univerze. Ker so v običajnih postopkih recikliranja plastike za topitev potrebna za okolje škodljiva fosilna goriva, upa, da bodo prišli do povsem ogljično nevtralnega postopka razgradnje.

Vendar pa je znanstvenikom za zdaj uspelo v mravljično kislino pretvoriti le zelo majhno količino plastike, zato Su priznava, da bo potrebnega še veliko dela, da bodo postopek lahko ponovili v večjem obsegu, za kar bo potrebnih več raziskovalcev in finančnih sredstev. Poleg tega so v poskusih uporabili le čisto plastiko, ne pa odpadne.

Preberite tudi:

podnebne spremembe Novice Lestvica boja proti podnebnim spremembam: Slovenija malce slabša, na dnu ZDA jame Novice Katastrofalno onesnažena vsaka peta slovenska jama #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin