SiolNET. Novice Svet
3,35

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Megalomanski načrti največjega onesnaževalca na svetu

3,35

termometer

peking Beijing zrak onesnaženje Kitajska
Upočasnjevanje kitajske gospodarske rasti je upočasnilo tudi trend uvajanja okolju prijaznejših načinov pridobivanja energije v drugem največjem svetovnem gospodarstvu. Foto: Reuters

Kitajska namerava zgraditi številne nove termoelektrarne, ki bodo skupaj dosegle ekvivalent moči vseh delujočih termoelektrarn na premog v EU. S tem se bo Kitajska, ki je največji svetovni onesnaževalec, oddaljila od okoljskih zavez, s katerimi naj bi se borila proti podnebnim spremembam, v poročilu opozarja organizacija Global Energy Monitor.

Kitajska je med januarjem 2018 in junijem 2019 zgradila termoelektrarne s skupno močjo 43 gigavatov, s čimer je izničila učinek vseh v tem času zaprtih termoelektrarn po svetu.

Gradnja novih termoelektrarn ni v skladu z zavezami, s katerimi države želijo globalno segrevanje omejiti pod dve stopinji Celzija.

Svinjsko meso Novice Kitajci mrzlično iščejo prašičje meso tudi v Sloveniji #video

Počasnejša rast prinesla počasnejši boj proti onesnaževanju

Kitajci pa imajo v načrtu še gradnjo termoelektrarn s skupno močjo 147,7 gigavata, kar je primerljivo z vso močjo termoelektrarn v EU, ki znaša 150 gigavatov. Skupno bi moč kitajskih termoelektrarn tako dosegla 1174,7 gigavata.

Upočasnjevanje kitajske gospodarske rasti je upočasnilo tudi trend uvajanja okolju prijaznejših načinov pridobivanja energije v drugem največjem svetovnem gospodarstvu.

Thomas Cook letalski prevoznik Posel danes Blagovna znamka Thomas Cook v roke kitajskega Fosuna

Sodelovanje Kitajske bo ključno

"Obstaja tveganje, da bodo kitajski voditelji nadaljevali podporo uporabi premoga in bodo podnebne skrbi podredili spodbujanju gospodarske rasti," je opozorila direktorica organizacije Global Energy Monitor Christine Shearer.

Sodelovanje Kitajske bo namreč ključno v globalnem boju proti podnebnim spremembam, saj v zrak spusti največ toplogrednih plinov.

Gorenje Velenje Posel danes Kitajci upravo Gorenja selijo v Ljubljano

Komentarji

9

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Mihaj / 24.11.2019. ob 12:13 +8 - 1

  Ne me narobe razumet, sem za zelene. Ampak glede na temo bi bil tale članek mnogo daljši in bolj kritičen, če bi se nanašal na Ameriko, tako pa je zgolj neka vest.

  +8 - 1
 • modrooki / 24.11.2019. ob 13:54 +4 0

  Sliši se čudno, ampak vse je v skladu z dogovori. Pariški sporazum kitajcem omogoča nadaljen ekonomski razvoj brez omejevanja emisij do leta 2030 in potem omejevanje izpustov v obdobju 2030-2050 in naprej. Pravila igre so torej taka, da se jim so leta 2030 najbolj splača izpuste povečevati, da jih potem v obdobju 2030-2050 lažje spet znižajo. Ker lahko planirajo na dolgi rok, imajo do leta 2030 plan zgraditi za 80-110 GW novih jedrskih reaktorjev (in 1300 GW do leta 2010).

  +4 0
 • sounder / 24.11.2019. ob 09:57 +6 - 3

  Seveda so izdelki iz Kitajske cenejši. Če bi ostale države omejile uvoz, bi tudi Kitajska spoštovala predpise.

  +6 - 3
delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin