SiolNET. Novice Svet
3,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Megalomanski načrti največjega onesnaževalca na svetu

3,35

termometer

peking Beijing zrak onesnaženje Kitajska
Upočasnjevanje kitajske gospodarske rasti je upočasnilo tudi trend uvajanja okolju prijaznejših načinov pridobivanja energije v drugem največjem svetovnem gospodarstvu. Foto: Reuters

Kitajska namerava zgraditi številne nove termoelektrarne, ki bodo skupaj dosegle ekvivalent moči vseh delujočih termoelektrarn na premog v EU. S tem se bo Kitajska, ki je največji svetovni onesnaževalec, oddaljila od okoljskih zavez, s katerimi naj bi se borila proti podnebnim spremembam, v poročilu opozarja organizacija Global Energy Monitor.

Kitajska je med januarjem 2018 in junijem 2019 zgradila termoelektrarne s skupno močjo 43 gigavatov, s čimer je izničila učinek vseh v tem času zaprtih termoelektrarn po svetu.

Gradnja novih termoelektrarn ni v skladu z zavezami, s katerimi države želijo globalno segrevanje omejiti pod dve stopinji Celzija.

Svinjsko meso Novice Kitajci mrzlično iščejo prašičje meso tudi v Sloveniji #video

Počasnejša rast prinesla počasnejši boj proti onesnaževanju

Kitajci pa imajo v načrtu še gradnjo termoelektrarn s skupno močjo 147,7 gigavata, kar je primerljivo z vso močjo termoelektrarn v EU, ki znaša 150 gigavatov. Skupno bi moč kitajskih termoelektrarn tako dosegla 1174,7 gigavata.

Upočasnjevanje kitajske gospodarske rasti je upočasnilo tudi trend uvajanja okolju prijaznejših načinov pridobivanja energije v drugem največjem svetovnem gospodarstvu.

Thomas Cook letalski prevoznik Posel danes Blagovna znamka Thomas Cook v roke kitajskega Fosuna

Sodelovanje Kitajske bo ključno

"Obstaja tveganje, da bodo kitajski voditelji nadaljevali podporo uporabi premoga in bodo podnebne skrbi podredili spodbujanju gospodarske rasti," je opozorila direktorica organizacije Global Energy Monitor Christine Shearer.

Sodelovanje Kitajske bo namreč ključno v globalnem boju proti podnebnim spremembam, saj v zrak spusti največ toplogrednih plinov.

Gorenje Velenje Posel danes Kitajci upravo Gorenja selijo v Ljubljano

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin