Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2024,
5.59

Osveženo pred

2 dneva, 13 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

Velika Britanija laburistična stranka Rishi Sunak Keir Starmer

Petek, 5. 7. 2024, 5.59

2 dneva, 13 ur

Zgodovinski poraz za britanske konservativce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
Rishi Sunak | Rishi Sunak je doživel velik poraz.  | Foto Guliverimage

Rishi Sunak je doživel velik poraz.

Foto: Guliverimage

Keir Starmer bo novi britanski premier, potem ko je njegova laburistična stranka dobila večino na splošnih volitvah v Veliki Britaniji. Konservativci Rishija Sunaka bodo doživeli zgodovinski poraz.

Izhodna anketa je pokazala, da bodo na britanskih parlamentarnih volitvah laburisti osvojili 410 sedežev v 650-članskem parlamentu in s tem končali 14-letno konservativno vlado.

Velika Britanija je pripravljena na spremembo, je danes dejal vodja laburistov Keir Starmer. "Sprememba se začenja tu, ker je to vaša demokracija, vaša skupnost in vaša prihodnost. Vi ste glasovali, zdaj je čas, da mi začnemo delo," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Starmer, ki naj bi še danes postal novi britanski premier.

Sunak: Sprejemam odgovornost za poraz 

Sunakova stranka naj bi dobila le 131 sedežev, kar je najmanj v povojni zgodovini. Volivci so konservativce kaznovali zaradi krize življenjskih stroškov, več let nestabilnosti in notranjih spopadov, zaradi katerih je imela stranka od leta 2016 pet različnih premierjev.

Vodja britanskih konservativcev, dosedanji premier Rishi Sunak je danes zgodaj zjutraj priznal poraz svoje stranke na četrtkovih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji. "Laburistična stranka je na teh volitvah zmagala, odločitev Britancev je jasna, jaz pa sprejemam odgovornost za poraz," je dejal odhajajoči premier, ki bo že danes položaj predal vodji laburistov Keirju Starmerju.

Sunak bo po porazu odstopil s položaja vodje konservativcev

Britanski premier Rishi Sunak po porazu svoje stranke na parlamentarnih volitvah napovedal umik z njenega čela in prevzel odgovornost za slab rezultat. Še danes bo položaj predal vodji laburistov Keiru Starmerju in je že pri kralju Karlu III., ki mu bo predal odstopno izjavo, poroča britanski BBC.

Sunak je bil sicer znova izvoljen v parlament v okrožju Richmond na severu Anglije. Njegova stranka je glede na izide vzporednih volitev utrpela hud poraz. V 650-članskem parlamentu se jim obeta le 131 sedežev, laburisti naj bi jih zasedli 410.

Med tistimi konservativci, ki jih v parlamentu ne bo več, sta tudi dosedanji obrambni minister Grant Shapps in Penny Mordaunt, ki je bila v preteklosti kandidatka za vodjo stranke.

Na tretjem mestu so liberalni demokrati

Štetje glasov še poteka, laburisti pa naj bi imeli že najmanj 326 sedežev, kolikor je nujnih za absolutno večino.

Na tretjem mestu so liberalni demokrati z 61 poslanci, kar bi bil zanje izjemen uspeh. V zadnjem mandatu so ob izteku zasedali 15 sedežev.

Desna populistična Reform UK naj bi osvojila 13 sedežev, kar je prav tako več od pričakovanj. V parlament je bil po poročanju agencij v svojem osmem poskusu izvoljen tudi njihov vodja, sicer glavni pobudnik brexita, Nigel Farage.

Škotska nacionalna stranka, ki je bila doslej tretja največja sila v parlamentu z več kot 40 poslanci, pa naj bi jih ohranila le še deset.

Britanci člane parlamenta volijo po večinskem sistemu, za osvojitev večine v parlamentu je nujna zmaga v 326 okrožjih.

Keir Starmer
Novice Vzporedne volitve: na britanskih volitvah prepričljivo zmagali laburisti
London
Novice Velika Britanija pred velikim preobratom na levo?

 

Ne spreglejte