Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2024,
23.01

Osveženo pred

2 dneva, 9 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

laburistična stranka volitve Velika Britanija Rishi Sunak Keir Starmer

Četrtek, 4. 7. 2024, 23.01

2 dneva, 9 ur

Vzporedne volitve: na britanskih volitvah prepričljivo zmagali laburisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Keir Starmer | Po vzporednih volitvah bo vodja laburistov Keir Starmer postal novi britanski premier. | Foto Guliverimage

Po vzporednih volitvah bo vodja laburistov Keir Starmer postal novi britanski premier.

Foto: Guliverimage

Po vzporednih volitvah se zmaga na britanskih parlamentarnih volitvah nasmiha do zdaj opozicijskim laburistom. V 650-članskem parlamentu naj bi imeli laburisti po volitvah 410 poslancev. Konservativci se tako, če se bodo izidi vzporednih volitvah izkazali za pravilne, po štirinajstih letih poslavljajo z oblasti.

Po rezultatih vzporednih volitev BBC, ITV in Sky naj bi laburisti na volitvah prepričljivo zmagali. Če je napoved točna, to pomeni, da bo Keir Starmer postal premier s 410 laburističnimi poslanci – le malo manj od Tonyja Blaira leta 1997. Konservativci, ki jih je na volitve popeljal Rishi Sunak, naj bi padli na 131 poslancev, kar je njihovo najmanjše število v povojni zgodovini. Tretji naj bi bili liberalni demokrati z 61 poslanci, poroča BBC.

Število poslancev Škotske nacionalne stranke bo padlo na deset, Reforma stranka Nigela Faraga pa naj bi glede na vzporedne volitve dobila 13 poslancev. Stranka Zelenih Anglije in Walesa naj bi podvojila svoje število poslancev na dva, valižanska stranka Plaid Cymru pa naj bi dobila štiri poslance. Preostali bodo po napovedih dobili 19 sedežev.

Po vzporednih volitvah so konservativci, ki jih od oktobra 2022 vodi Rishi Sunak, doživeli izjemno hud poraz.  | Foto: Reuters Po vzporednih volitvah so konservativci, ki jih od oktobra 2022 vodi Rishi Sunak, doživeli izjemno hud poraz. Foto: Reuters

Vzporedne volitve, ki jo nadzira John Curtice in skupina statistikov, temelji na podatkih volivcev na približno 130 voliščih v Angliji, na Škotskem in Walesu. Anketa ne zajema Severne Irske. Na zadnjih petih parlamentarnih volitvah so bile vzporedne volitve natančne v razponu od 1,5 do 7,5 sedeža, še poroča BBC.

London
Novice Velika Britanija pred velikim preobratom na levo?
Ne spreglejte