Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
10.43

Osveženo pred

2 uri, 37 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37
Rusija Kursk Ukrajina Volodimir Zelenski

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 10.43

2 uri, 37 minut

Zelenski: Zajeli smo več ruskih vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37
Volodimir Zelenski | Ukrajinske sile ruska ozemlja še naprej napadajo z brezpilotnimi letalniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  | Foto Guliverimage

Ukrajinske sile ruska ozemlja še naprej napadajo z brezpilotnimi letalniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: Guliverimage

Ukrajinske sile so zasedle dodatno ozemlje v ruski regiji Kursk ob meji z Ukrajino, je v sredo v rednem večernem nagovoru povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Iz ruske obmejne regije Belgorod medtem poročajo o eni smrtni žrtvi in več ranjenih, ukrajinske drone so prestregli tudi drugod nad Rusijo.

Zelenski je v nagovoru dejal še, da so Ukrajinci zajeli več ruskih vojakov, ki bi jih lahko izmenjali za ukrajinske vojne ujetnike. Več podrobnosti glede morebitne izmenjave ni podal, se je pa zahvalil ukrajinskim borcem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinske sile ohranjajo prisotnost na ruskem ozemlju od vdora v obmejno regijo Kursk v začetku avgusta. Zelenski je dejal, da je ukrajinska ofenziva preprečila še večji pritisk ruskih sil na ukrajinske v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine.

Ob tem je sicer priznal, da so razmere v Donecku zelo težke. Ruske sile tam še vedno napredujejo, zaradi česar so ukrajinske oblasti pred desetimi dnevi odredile evakuacijo mesta Pokrovsk. V strateško pomembnem mestu z železniškim vozliščem še vedno ostaja približno 38 tisoč ljudi.

V vasi Šebekino v ruski obmejni regiji Belgorod je bila po besedah guvernerja Vjačeslava Gladkova danes v ukrajinskih napadih ubita ena oseba, še dve pa ranjeni.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je ob tem sporočilo, da je ruska zračna obramba ponoči prestregla več ukrajinskih dronov nad regijami Belgorod, Brjansk, Rostov in Voronež ter nad zasedenim polotokom Krim. Ukrajinski brezpilotniki posegajo vse dlje na ruska ozemlja – zaradi nevarnosti napadov z droni so v sredo začasno zaprli letališči v Kazanu in Nižnekamsku, ki ležita več kot tisoč kilometrov vzhodno od Moskve.

Samuel Žbogar, Varnostni svet ZN
Novice Žbogar v Varnostnem svetu ZN pozval k pravičnemu in trajnemu miru v Ukrajini
Viktor Orban
Novice Zunanji ministri v Bruslju o Ukrajini in zaostrovanju razmer na Bližnjem vzhodu
Kotelnič
Novice Silovite eksplozije daleč onkraj Moskve: je to svarilo Rusiji? #video
evakuacija, Pokrovsk
Novice V ruskem obstreljevanju v Donecku več mrtvih
Ne spreglejte