Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
6.26

Osveženo pred

3 ure, 15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,26
mir vojna Rusija Ukrajina Varnostni svet ZN Samuel Žbogar

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 6.26

3 ure, 15 minut

Žbogar v Varnostnem svetu ZN pozval k pravičnemu in trajnemu miru v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,26
Samuel Žbogar, Varnostni svet ZN | "Očitno je, da miru ni mogoče doseči brez sodelovanja in dialoga med vsemi stranmi. V zvezi s tem upamo, da bo Rusija pokazala resnično pripravljenost končati vojno in v dobri veri sodelovati v pogajanjih, ki bodo temeljila na mednarodnih normah in v celoti spoštovala Ustanovno listino ZN," je dejal Žbogar. | Foto Reuters

"Očitno je, da miru ni mogoče doseči brez sodelovanja in dialoga med vsemi stranmi. V zvezi s tem upamo, da bo Rusija pokazala resnično pripravljenost končati vojno in v dobri veri sodelovati v pogajanjih, ki bodo temeljila na mednarodnih normah in v celoti spoštovala Ustanovno listino ZN," je dejal Žbogar.

Foto: Reuters

Slovenski veleposlanik v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar je v sredo na zasedanju, ki sta ga sklicali Slovenija in ZDA, pozval k pravičnemu in trajnemu miru v Ukrajini po dveh letih in pol vojne, ki jo je sprožila Rusija.

Žbogar je spomnil, da je Rusija v zadnjih dneh izvedla največji napad od začetka vojne v Ukrajini z več kot 300 raketami in brezpilotniki, ki so prizadeli poslopja in energetsko infrastrukturo po vsej državi, med njimi tudi hidroelektrarno blizu Kijeva.

"Ti nenehni napadi na civiliste in civilno infrastrukturo očitno kršijo mednarodno humanitarno pravo in jih je treba takoj ustaviti," je dejal Žbogar in dodal, da se intenzivnost napadov povečuje. Samo julija je bilo ubitih 219 civilistov, opazovalna misija ZN za človekove pravice v Ukrajini pa je v poročilu, objavljenem 9. avgusta, naštela 11.520 smrtnih žrtev med civilisti v Ukrajini od začetka vojne 24. februarja 2022.

Nevarnost jedrskih elektrarn

Opozoril je na nevarnost v zvezi z jedrskimi elektrarnami in dejal, da bi moral Varnostni svet posebej obravnavati pomen preprečevanja napadov na jedrske objekte.

"Vsak napad na civilni jedrski objekt ali preprečitev njegovega normalnega delovanja bi lahko povzročila nepredstavljivo, dolgoročno humanitarno in okoljsko katastrofo. Pripravljeni smo sodelovati, da bi to preprečili," je dodal slovenski veleposlanik.

"Slovenija si ne bo prenehala prizadevati za krepitev zaupanja, da bi Ukrajincem in Rusom v prihodnosti zagotovili pravičen in trajen mir," je še povedal ob koncu svojega nagovora na zasedanju, ki se je tudi tokrat končalo brez ukrepov, ker ima Rusija kot stalna članica pravico do veta.

Rusija znova zavrnila odgovornost za vojno

Drugi člani Varnostnega sveta ZN so imeli podobne govore, predstavnik Rusije pa je ponovno zavrnil odgovornost svoje države za vojno ter to pripisal režimu v Kijevu in zahodnim državam. Rusija je za petek zahtevala novo zasedanje Varnostnega sveta ZN o širitvi spopadov zaradi dostav orožja Ukrajini.

F-15C Eagle
Novice ZDA odobrile prodajo bojnih letal Izraelu v vrednosti 20 milijard dolarjev
Samuel Žbogar
Novice Samuel Žbogar v Varnostnem svetu ZN predlagal reševanje krize na Bližnjem vzhodu v treh korakih
Samuel Žbogar
Novice Samuel Žbogar v VS ZN poudaril pomen spoštovanja ustanovne listine ZN
Gaza
Novice Slovenija v VS ZN znova zahtevala konec izraelske ofenzive v Gazi

 

Ne spreglejte