Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2024,
22.05

Osveženo pred

2 uri, 11 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Varnostni svet ZN Združeni narodi Samuel Žbogar

Torek, 16. 7. 2024, 22.05

2 uri, 11 minut

Samuel Žbogar v VS ZN poudaril pomen spoštovanja ustanovne listine ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Samuel Žbogar | "Ustanovna listina ZN je prestala preizkušnjo časa in v zadnjih osmih desetletjih v številnih izzivih dokazala svojo pomembnost. Še naprej si zasluži popolno in brezpogojno spoštovanje," je dejal Samuel Žbogar. | Foto STA

"Ustanovna listina ZN je prestala preizkušnjo časa in v zadnjih osmih desetletjih v številnih izzivih dokazala svojo pomembnost. Še naprej si zasluži popolno in brezpogojno spoštovanje," je dejal Samuel Žbogar.

Foto: STA

Pogoj za ponovno vzpostavitev zaupanja v multilateralni svetovni red je spoštovanje ustanovne listine ZN, je na današnjem zasedanju Varnostnega sveta (VS) poudaril veleposlanik Samuel Žbogar. Zasedanje je v času svojega julijskega predsedovanja VS pripravila Rusija, ki je v New York poslala zunanjega ministra Sergeja Lavrova.

Zasedanja na ministrski ravni se je udeležil le zunanji minister Švice, druge članice VS so sodelovale s svojimi veleposlaniki ali namestniki, razen Gvajane, ki je poslala direktorja oddelka za multilateralizem.

Lavrov je bil v nastopu izjemno oster do ZDA, ki jih je obtožil, da želijo same vladati svetu. "Danes so zaradi tega na preizkušnji temelji mednarodnega pravnega reda, strateške stabilnosti in globalne politike z ZN v njenem središču. Reševanje konfliktov ni mogoče brez ugotavljanja korenin spopadov," je med drugim dejal Lavrov.

Skoraj vsi drugi udeleženci zasedanja z naslovom multilateralno sodelovanje v interesu pravičnejšega, bolj demokratičnega in trajnostnega svetovnega reda, so agresijo stalne članice VS ZN Rusije na Ukrajino izpostavili kot eno največjih težav razpadanja sistema.

Žbogar opozoril na številne krize po svetu

Žbogar je citiral nekdanjega generalnega sekretarja ZN Daga Hammarskjölda, ki je dejal, da ZN niso bili ustanovljeni zato, da bi nas pripeljali v nebesa, ampak da bi nas rešili iz pekla.

"Na žalost se zdi, da gremo vedno bolj v smer tega. Težava ni v multilateralnem sistemu, zgrajenem okrog ZN, ampak v tem, da mednarodni red, ki temelji na moči pravil, izpodrivajo pravila moči," je dejal Žbogar ter pri tem opozoril tudi na rusko agresijo, vojno v Gazi in druge krize.

Dejal je, da ni treba graditi novega multilateralnega sistema, ampak le spoštovati in krepiti obstoječega s ponovno vzpostavitvijo politične volje ter zaupanja.

"Ustanovna listina ZN je prestala preizkušnjo časa in v zadnjih osmih desetletjih v številnih izzivih dokazala svojo pomembnost. Še naprej si zasluži popolno in brezpogojno spoštovanje," je dejal.

Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu kljub opozorilom pozval k stopnjevanju pritiska na Hamas
Irena Joveva
Novice Vse močnejši pritiski na Orbana, Tanja Fajon pa molči #video

 

Ne spreglejte