Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2022,
6.10

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

Natisni članek

Rusija Vojna Ukrajina

Ponedeljek, 12. 9. 2022, 6.10

2 meseca, 2 tedna

Ukrajinci prodrli vse do meje z Rusijo: "Ukrajincev je bilo osemkrat več kot nas"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

Ukrajina | Rusko obrambno ministrstvo je v nedeljo sicer sporočilo, da so zaradi protiofenzive ukrajinske vojske iz regije Harkov umaknili vse svoje vojake. | Foto Guliver Image

Rusko obrambno ministrstvo je v nedeljo sicer sporočilo, da so zaradi protiofenzive ukrajinske vojske iz regije Harkov umaknili vse svoje vojake.

Foto: Guliver Image

200. dan vojne v Ukrajini. Novinarka Julia Davis, tudi ustanoviteljica projekta Russian Media Monitor, ki spremlja ruske medije in se bori proti ruski propagandi, je na Twitterju objavila posnetek oddaje, v kateri so se ruski politiki začeli prepirati o razmerah v Ukrajini in krivdo za slabe odločitve prelagati drug na drugega. "Rusiji nasproti stoji močna vojska, ki je gospodarsko in tehnološko podprta z močnimi državami. Ne predlagam mobilizacije, ampak mirovna pogajanja in konec vojne," je dejal nekdanji poslanec dume Boris Nadeždin.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov: 

20.56 Ukrajinsko tožilstvo: V osvobojeni vasi našli trupla civilistov s "sledovi mučenja"
19.42 Ukrajinci prodrli vse do meje z Rusijo
16.54 O vojaški pomoči ZDA zaveznicam bodo potrebni še pogovori
15.38 Lapid: Izrael lahko Evropi nadomesti deset odstotkov ruskega plina
13.46 Dramatičen prepir med ruskimi politiki na TV: Predlagam konec vojne po mirni poti
9.44 Ukrajinski tiskovni predstavnik: To je bilo dejanje iz obupa 
7.57 Američani: Ukrajinci v petih dneh zavzeli več ozemlja kot Rusi od aprila 
7.44 Kadirov kritičen do vodstva ruske vojske
6.35 Zelenski Rusom: Še vedno mislite, da nas lahko prestrašite?
6.24 Rusi so zaradi porazov v ukrajinski ofenzivi odpustili generala

20.56 Ukrajinsko tožilstvo: V osvobojeni vasi našli trupla civilistov s "sledovi mučenja"

Ukrajinsko tožilstvo je danes sporočilo, da so v eni od vasi v regiji Harkov, ki so jo ukrajinske sile ponovno osvojile v protiofenzivi, našli trupla štirih ubitih civilistov s "sledovi mučenja". Preliminarna preiskava je pokazala, da je žrtve ubila ruska vojska med zasedbo vasi, je po poročanju francoske tiskovne agencije APF sporočilo tožilstvo.

Štiri trupla so v vasi Zaliznične našli v nedeljo, na njih pa so bili "vidni sledovi mučenja". "Tri so bila pokopana na območju družinskih posestev, drugi pa na območju tovarne nasproti železniške postaje," je sporočilo tožilstvo.

Po njegovih navedbah so se prebivalci "obrnili na organe pregona in prijavili, da so ruski vojaki ubili njihove sodržavljane", potem ko so vas, ki so jo zasedale ruske sile, zavzele ukrajinske enote.

Ukrajinske sile so v okviru obsežne protiofenzive v zadnjih dneh ponovno osvojile ozemlje v regijih Harkov, ki na severovzhodu države meji na Rusijo in je od začetka vojne delno pod rusko okupacijo.

Ruske sile so bile med zasedbo predmestij Kijeva obtožene številnih kršitev, zlasti v Buči severovzhodno od prestolnice. Tam so po umiku ruskih sil v začetku aprila odkrili množična grobišča in številne mrtve civiliste, kar je povzročilo ogorčenje tako v Ukrajini kot v mednarodni javnosti, mnogi pa so ruske sile obtožili vojnih zločinov. Moskva je odgovornost za poboje civilistov v Buči zanikala.

19.42 Ukrajinci prodrli vse do meje z Rusijo

"V regiji mesta Harkov je bilo ukrajinskih vojakov osemkrat več kot naših," je po poročanju Reutersa dejal predstavnik proruskih oblasti Vitalij Gančev. Po njegovih besedah je ukrajinska vojska Ruse pregnala vse do meje domovine. "V Rusijo smo evakuirali približno pet tisoč civilistov. Vendar se razmere slabšajo vsako uro," je še dejal Gančev.

Rusko obrambno ministrstvo je v nedeljo sicer sporočilo, da so zaradi protiofenzive ukrajinske vojske iz regije Harkov umaknili vse svoje vojake.

16.54 O vojaški pomoči ZDA zaveznicam bodo potrebni še pogovori

 Ameriški State Department bo podrobnosti vojaške pomoči Ukrajini in zaveznicam, med njimi tudi Sloveniji, ki so jo ZDA napovedale prejšnji teden, sporočil šele po končanem končanem postopku seznanitve kongresa. To naj bi trajalo 15 dni. Potrebni bodo še pogovori o tem, kako bodo države uporabile sredstva za pomoč pri zagotavljanju varnosti.

Kot so za STA sporočili iz State Departmenta, bodo o podrobnostih glede dolgoročne vojaške pomoči, ki jo nameravajo ZDA zagotoviti Ukrajini in 18 partnerskim državam, tudi Sloveniji, lahko spregovorili šele po končanem 15-dnevnem obdobju seznanitve kongresa. Za ta namen bodo sicer ZDA namenile 2,2 milijarde dolarjev, od tega približno polovico za Ukrajino, preostalo pa zavezniškim državam, ki jih ogroža Rusija, je v četrtek objavil State Department.

Po obdobju seznanitve kongresa bodo sledila pogajanja s posameznimi državami prejemnicami, kako naj bi uporabile predvideno pomoč za zagotavljanje varnosti. Pogajanja pa naj bi se končala s sporazumom z vsako državo, izhaja iz sporočila, ki ga je STA prejela od tiskovnega predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva.

Kaj več o konkretnih ameriških načrtih ni bilo mogoče izvedeti ne od slovenskega zunanjega ministrstva ne od obrambnega ministrstva. Z zadnjega so sporočili le, da ima "Slovenija z ZDA razvito sodelovanje na obrambnem področju, katerega sestavni del so različne oblike in vrste pomoči".

State Department je sicer prejšnji teden objavil, da bo dolgoročno vojaško pomoč za okrepitev varnosti Ukrajine in 18 zavezniškim in partnerskim državam zagotovil tudi "za zapolnitev njihovih zmogljivosti, saj so številne od teh držav zagotovile varnostno pomoč Ukrajini".

Slovenija je sicer Ukrajini že poslala 35 oklepnih pehotno-amfibijskih vozil BVP M-80A, z Nemčijo pa so se pogovarjali o tem, da bi Slovenija Ukrajini poslala svoje stare tanke tipa M-84, v zameno pa dobila modernejše nemške. Ti pogovori naj bi po neuradnih informacijah zdaj ob sodelovanju ZDA obrodili sadove, a podrobnosti iz uradnih virov prav tako ni bilo mogoče pridobiti.

15.38 Lapid: Izrael lahko Evropi nadomesti deset odstotkov ruskega plina

Izraelski premier Jair Lapid je danes v Berlinu po pogovorih z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem dejal, da bi Izrael lahko Evropi nadomestil deset odstotkov ruskega plina, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Prispevamo k prizadevanjem za nadomestitev ruskega plina v Evropi. Nadomestimo lahko deset odstotkov tega plina. Zato smo del rešitve tega vprašanja," je dejal Lapid.

Izrael in Egipt sta junija v Kairu ob prisotnosti predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen podpisala memorandum o soglasju o dobavi utekočinjenega plina v Evropo. V skladu s sporazumom naj bi Izrael dobavljal plin sosednjemu Egiptu, ki naj bi ga tam utekočinil in s tankerji izvažal v Evropo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

13.46 Dramatičen prepir med ruskimi politiki na TV: Predlagam konec vojne po mirni poti

Novinarka Julia Davis, tudi ustanoviteljica projekta Russian Media Monitor, ki spremlja ruske medije in se bojuje proti ruski propagandi, je na Twitterju objavila posnetek oddaje, v kateri so se ruski politiki začeli prepirati o razmerah v Ukrajini in krivdo za slabe odločitve prelagali drug na drugega. 

Nekdanji poslanec dume Boris Nadeždin je povedal, da so svetovalci prepričali predsednika Putina, da bo posebna operacija trajala kratek čas, da ne bodo nikogar napadli in da bo ruska vojska samo mirno prikorakala v Ukrajino.

"Putin se ni samo nekega dne spomnil in rekel – sprožil bom posebno vojaško operacijo. Nekdo mu je rekel, da se bodo Ukrajinci predali, da se bodo želeli pridružiti Rusiji. Zdaj moramo sprejeti, da je nemogoče premagati Ukrajino z uporabo virov in kolonialnih vojaških metod," je dejal Nadeždin.

"Ne moremo je premagati s plačanci in brez mobilizacije. Rusiji nasproti stoji močna vojska, ki je gospodarsko in tehnološko podprta z močnimi državami. Ne predlagam mobilizacije, ampak mirovna pogajanja in konec vojne," je dodal.

Poslanec dume Sergej Mironov mu je nasprotoval in dejal, da z nacističnim režimom Zelenskega ne more biti pogajanj in da je treba ta režim uničiti. Nadeždin je na to odgovoril, da ima Rusija samo dve možnosti, ali mobilizacija in vojna širšega obsega ali prekinitev operacije.

"Putin je pred kratkim dejal, da posebne vojaške operacije pravzaprav še nismo začeli. Začeli jo bomo, ko bo treba," mu je odgovoril Mironov.

Nato se je v razpravo vključil politolog Viktor Olevič in opozoril, da specialna vojaška operacija poteka po načrtih.

"Pravite, da gre vse po načrtih? Ali kdo verjame, da smo pred pol leta načrtovali umik iz Balaklije in imeli težave s protiofenzivo na Harkov," je Olevič vprašal Mironova.

"Zakaj ne zavzamemo Harkova in zapustimo Balaklije? Ne pozabite, bojujemo se proti bloku Nata in dobro pripravljenim Ukrajincem. To je resna vojska, z resnim orožjem," mu je odgovoril predstavnik Dume.

"Toda naša obveščevalna služba bi morala ta položaj predvideti," je dejal Olevič.

Mironov je odgovoril, da je vojna taka in da ne moreš vsega vedeti vnaprej. Dodal je, da se bo Rusija še naprej borila, dokler ne bo zmagala.

Nato je spregovoril predstavnik dume Aleksander Kazakov, ki je dejal, da je vojna zelo zapletena zadeva ter da ima psihološko in politično komponento.

"V zadnjih dneh smo doživeli močan psihološki udarec. Kolego Nadeždina bi prosil, naj pazi, kaj govori. Zanj ni sprejemljivo, da v tem kontekstu omenja kolonialne vojne. Pripravlja se globalna vojna, to je samo kos sestavljanke," je dejal Kazakov.

"Upam, da ne bo svetovne vojne. In če bo, bodo drugi močnejši od nas," je odgovoril Nadeždin.

Olevič je tedaj poudaril, da Rusija potrebuje podporo lokalnega prebivalstva v ideološkem smislu, ne le na osvobojenih ozemljih.

"Z Ukrajinci se moramo pogovarjati. Ne moremo pričakovati, da nam bodo lojalni, če rečemo, da ne obstajajo kot narod, da ukrajinski jezik ne obstaja. Približati se jim moramo in jim razložiti, kakšna bo njihova prihodnost z Rusijo, kako se bodo počutili v Rusiji. Če jim rečemo, da kot Ukrajinci ne obstajajo, jim izničimo identiteto," je dejal Olevič.

9.44 Ukrajinski tiskovni predstavnik: To je bilo dejanje iz obupa 

Ukrajinske sile so v okviru obsežne protiofenzive ponovno osvojile strateško pomembno mesto Izjum na vzhodu države, je v nedeljo sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po navedbah Kijeva je ukrajinska vojska od začetka meseca ponovno zasedla že približno tri tisoč  kvadratnih kilometrov ozemlja, v zadnjih 24 urah pa več kot 20 krajev.

Zelenski je v sobotnem nagovoru sicer trdil, da so ukrajinske sile do zdaj ponovno zavzele okoli dva tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja. Isti dan je ruska stran priznala umik oziroma "prerazporeditev sil" v vzhodnem delu regije Harkov zaradi napredovanja ukrajinske vojske.

V nedeljo je nato ukrajinska vojska sporočila, da je od začetka protiofenzive ponovno zavzela že tri tisoč kvadratnih kilometrov.

Zelenski se je ob tem v nagovoru ob 200 dneh od začetka ruske invazije zahvalil ukrajinskim silam, ki so "osvobodile na stotine mest in vasi", med drugim nedavno Balaklijo, Izjum in Kupjansk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojaški analitiki, ki jih navaja AFP, menijo, da bi potrjena ukrajinska osvojitev Izjuma pomenila resen udarec Moskvi. Izjum je namreč eno največjih logističnih središč ruske vojske, saj predstavlja vhod v mesti Slovjansk in Kramatorsk v regiji Donbas, poroča britanski BBC.

Iz Kijeva so danes sporočili, da se napredovanje ukrajinske vojske nadaljuje. V zadnjih 24 urah naj bi ta ponovno zavzela več kot 20 krajev na severu regije Harkov in v regiji Doneck ter tam vzpostavila "popoln nadzor".

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je v nedeljo zahodne zaveznice pozval k dobavi še več naprednega orožja, saj naj bi, kot je dejal, hitra dobava približala ukrajinsko zmago in mir. Dodal je, da so ukrajinski uspehi na bojiščih njihovi skupni.

Po navedbah Kijeva je v nedeljo več mest v regijah Harkov, Doneck, Zaporožje, Dnepropetrovsk in Sumi ostalo brez elektrike. Za izpad je Zelenski okrivil rusko vojsko, ki naj bi ob umiku z zasedenih ozemelj napadala in rušila temeljno infrastrukturo.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva je dogajanje označil za "dejanje iz obupa" ruske vojske po velikih izgubah. Po besedah guvernerja regije Herkov Olega Sinegubova naj bi bila v več naseljih prekinjena tudi dobava vode, pristojne službe pa naj bi si prizadevale obvladati več požarov, ki so ponekod izbruhnili.

7.57 Američani: Ukrajinci v petih dneh zavzeli več ozemlja kot Rusi od aprila 

Ruske sile so se v nedeljo po uspešnem ukrajinskem protinapadu umaknile s položaja štiri kilometre od ruske meje v severnem delu regije Harkov.

Od začetka septembra so ukrajinske sile po lastnih trditvah v okviru protiofenzive ponovno zavzele več kot tri tisoč kvadratnih kilometrov. Skupno so ruske sile v Ukrajini zasedle okoli 125 tisoč kvadratnih kilometrov, kar je petina ozemlja države, vključno s polotokom Krim.

Ukrajinski vojaki so v petih dneh ponovno zavzeli več ozemlja, kot so ga ruske sile zavzele od aprila, menijo ameriški strokovnjaki.

Britanski obveščevalci pa trdijo, da imajo Rusi velike težave na jugu. Soočeni z ukrajinskim napredovanjem so Rusi verjetno vsem vojakom v regiji Harkov ukazali umik čez reko Oskil, pišejo Britanci. 

Na jugu se Rusi trudijo pripeljati dovolj rezerv čez reko Dnjeper do frontnih črt, so dodali Britanci.

Začasni plavajoči most, ki so ga ruske sile začele graditi pred dvema tednoma, še vedno ni dokončan. Ukrajinsko topništvo zdaj verjetno tako pogosto udarja po prehodih čez reko Dnjeper, da Rusi niti nimajo časa popraviti poškodovanih mostov.

Hiter ukrajinski uspeh ima pomembne posledice za rusko operacijo kot celoto. Zdaj bo večina ruskih vojakov v Ukrajini prisiljena opravljati obrambne naloge. Ruske čete so že bile zelo omejene, zdaj pa bo še slabše, so dodali. 

7.44 Kadirov kritičen do vodstva ruske vojske

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je po ukrajinski ofenzivi na severovzhodu Ukrajine kritiziral vodstvo ruske vojske. Na svojem kanalu Telegram je namignil, da se ruski predsednik Vladimir Putin morda ne zaveda razmer, piše Guardian.

"Delali so napake. Če danes ali jutri ne bodo spremenili strategije, se bom prisiljen pogovarjati z vodstvom obrambnega ministrstva in vodstvom države, da jim pojasnim resnične razmere na terenu," je Kadirov objavil na Telegramu.

6.35 Zelenski Rusiji: Še vedno mislite, da nas lahko prestrašite?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je ostro odzval na ruske napade na regijo Harkov. V nočnem sporočilu je dejal: "Čeprav nas poskušate prikrajšati za plin, svetlobo, vodo in hrano, nas ne boste premagali."

"Še vedno mislite, da nas lahko prestrašite, zlomite, prisilite, da popustimo?" je vprašal Zelenski. 

Ukrajina je sicer ruske sile obtožila, da so napadle civilno infrastrukturo. Kot so zapisali ukrajinski uradniki, naj bi ruske sile to storile, da bi se maščevale za petkovo ukrajinsko ofenzivo, ki jih je prisilila, da so zapustile Harkov. 

Ukrajinski uradniki so povedali, da so tarče maščevalnih napadov vključevale vodne objekte in termoelektrarno v Harkovu ter povzročile obsežne izpade električne energije.

"Vojaških objektov ni, cilj je ljudem odvzeti svetlobo in toploto," je pozno v nedeljo zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je ukrajinsko ofenzivo na severovzhodu označil za potencialni preboj v šestmesečni vojni in dejal, da bi lahko zima prinesla nadaljnje ozemeljske pridobitve, če bo Kijev dobil močnejše orožje.

Ruske sile so se v nedeljo po uspešnem ukrajinskem protinapadu umaknile s položaja štiri kilometre od ruske meje v severnem delu regije Harkov. V najhujšem porazu moskovskih sil je na tisoče ruskih vojakov za seboj pustilo strelivo in opremo. 

6.24 Rusi so zaradi porazov v ukrajinski ofenzivi odpustili generala

Po navedbah ukrajinske vojaške obveščevalne službe je bil general Roman Berdnikov, ki je poveljeval ruski zahodni armadni skupini, odstavljen po samo 17 dneh na položaju. Razlog za razrešitev naj bi bili porazi Rusov v ofenzivi ukrajinskih sil.

Ukrajinci so med drugim navedli, da je Berdnikova zamenjal general Aleksander Lapin, ki bo po novem prevzel odgovornost tako za osrednjo kot za zahodno skupino.

Jedrska elektrarna Zaporožje
Novice Razmere v oblegani nuklearki vse nevarnejše
Spominska plošča v Kijevu
Novice Janša dobil spominsko ploščo na aveniji pogumnih
Ukrajina
Novice Rusija prvič od začetka vojne uradno priznala premoč
Vladimir Putin
Novice Nepričakovan klic Putina, Ukrajina v temi

 

Ne spreglejte