Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 9. 2022,
15.35

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

219

Natisni članek

zmaga prebivalstvo žrtve vojska vojna Ukrajina Rusija volitve Vladimir Putin

Nedelja, 11. 9. 2022, 15.35

1 leto, 6 mesecev

Nepričakovan klic Putina, Ukrajina v temi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

219

Vladimir Putin | Vladimir Putin se je prvič po mesecu maju slišal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki ga je v začetku tega leta večkrat neuspešno poskusil odvrniti od načrtov za napad na Ukrajino. | Foto Guliver Image

Vladimir Putin se je prvič po mesecu maju slišal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki ga je v začetku tega leta večkrat neuspešno poskusil odvrniti od načrtov za napad na Ukrajino.

Foto: Guliver Image

Po dolgem času sta se v nedeljo po telefonu pogovarjala ruski predsednik Vladimir Putin in francoski predsednik Emmanuel Macron. Putina je pozval k umiku ruskega orožja z območja nuklearke v Zaporožju, Putin pa je poudaril, da bi morale ukrajinsko žito v prvi vrsti dobiti države v razvoju. Na vzhodu Ukrajine se medtem pojavljajo skrbi, da se Rusija za izgubo okupiranega ozemlja maščuje z napadi na civilno infrastrukturo, saj je po zadetkih ruskih raket brez elektrike, ponekod tudi tekoče vode, ostalo precej mest, med drugim tudi milijonski Harkov. 

Milijoni Ukrajincev ostali brez elektrike, ali Rusija napada civilne cilje?

Ukrajinci trdijo, da so Rusi včeraj v pokrajini Harkov začeli izvajati napade na civilne cilje, med drugim naj bi močno poškodovali elektroenergetsko infrastrukturo in več milijonov ljudi pahnili v temo:

Rusi naj bi po informacijah, ki krožijo po proruskih kanalih na družbenih omrežjih, zadeli več ukrajinskih elektrarn in transformatorskih postaj.

Macron in Putin o Zaporožju in ukrajinskem žitu

Kot so sporočili iz Kremlja, je bil telefonski pogovor med predsednikoma Francije in Rusije prvi po letošnjem maju. Dogovorila sta se za nadaljevanje pogovorov na različnih ravneh, vključno z ministrsko.

Po navedbah Elizejske palače je Macron opozoril Putina, da je ruska okupacija razlog za tveganja, ki grozijo največji jedrski elektrarni v Evropi. Območje je bilo v zadnjih dneh večkrat tarča obstreljevanja.

Putin je v pogovoru z Macronom obtožil ukrajinske sile, da z orožjem, ki so ga dobile od zahodnih držav, napadajo civilno infrastrukturo na vzhodu Donbasa. | Foto: Reuters Putin je v pogovoru z Macronom obtožil ukrajinske sile, da z orožjem, ki so ga dobile od zahodnih držav, napadajo civilno infrastrukturo na vzhodu Donbasa. Foto: Reuters

Medtem ko je francoski predsednik pozval k umiku ruskega orožja z območja nuklearke, pa je Putin posvaril pred morebitnimi "katastrofalnimi posledicami" ukrajinskih napadov. Dejal je, da ukrajinske sile redno napadajo območje nuklearke, vključno z odlagališčem radioaktivnih odpadkov, so zapisali v sporočilu Kremlja.

Zatrdil je še, da bodo ruski strokovnjaki v jedrski elektrarni sprejeli ukrepe za zagotovitev njene varnosti ter da je Moskva pripravljena še naprej sodelovati z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), da bi dosegli "nepolitizirane" rešitve težav v zvezi z nuklearko.

Putin je tudi poudaril, da bi morale ukrajinsko žito v prvi vrsti dobiti države v razvoju. "Zato je izjemno pomembno, da Evropska komisija ne postavlja ovir na pot ruskih kmetijskih proizvodov in gnojil na afriške, bližnjevzhodne in latinskoameriške trge," so še opozorili v Kremlju.

Rusija: Ne zavračamo pogajanj z Ukrajino

Ruska državna tiskovna agencija Tass navaja besede ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki je v intervjuju za televizijo Rusija-1 dejal, da Rusija ne zavrača pogajanj z Ukrajino. Po mnenju ministra je težava v Kijevu, ki naj bi zavlačeval, kar zadeva pogajanja.

Da je Rusija odprta do možnosti pogajanj z Ukrajino, je po besedah Lavrova na nedavnem sestanku s člani ruskega parlamenta in predsedniki strank dejal tudi predsednik Rusije Vladimir Putin. Stališče Putina je sicer, tako Lavrov, da bi morali tisti, ki pogajanja zavračajo oziroma z njimi zavlačujejo, razumeti, da bo to pogajanja z Rusijo zgolj otežilo. 

Stališče Moskve glede pogajanj je bilo sicer še prejšnji mesec, da je kakršna koli diplomacija za končanje konflikta v Ukrajini nemogoča. 

Vladimir Putin na sestanku z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem in ministrom za zunanje zadeve Lavrovom. | Foto: AP / Guliverimage Vladimir Putin na sestanku z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem in ministrom za zunanje zadeve Lavrovom. Foto: AP / Guliverimage

Na izjave Lavrova se je z zapisom na Twitterju že odzval svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. "Naj znova spomnim 'dobro informirane': Le Ukrajina lahko določa dnevni red pogajanj, ta pa je osvoboditev celotnega ozemlja, plačilo škode s strani Rusije in kaznovanje vojnih zločincev. Naši partnerji v celoti podpirajo ta format," je zapisal.

Beg Rusov potrdili tudi britanski obveščevalci

"Ruski okupatorji in njihovi lokalni sodelavci bežijo iz regije Lugansk v smeri proti Rusiji," je po navedbah ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform sporočil guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj. Kot je dodal, se kolone vozil proti meji raztezajo več kilometrov.

Po navedbah guvernerja Rusi bežijo iz Luganska, Alčevska in drugih mest, ki so jih zavzeli leta 2014, ko je Rusija prvič vdrla v Ukrajino. "Napredovanje Ukrajine je ogromno. Ostajajo sporadični boji, večinoma pa okupatorji bežijo," je zatrdil Gajdaj.

Britanski obveščevalni podatki potrjujejo napredovanje ukrajinskih sil. "V zadnjih 24 urah so ukrajinske sile še naprej močno napredovale v regiji Harkov," piše v današnjem poročilu britanskega obrambnega ministrstva, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Po teh navedbah so se ruske enote umaknile z omenjenega območja, "še vedno pa prihaja do spopadov v okolici strateško pomembnih mest Kupjansk in Izjum".

 "Kje je Putin? Njegova vojska se sesuva, diktator pa molči," dogajanje komentirajo ukrajinski mediji.

Izključili še zadnji reaktor nuklearke v Zaporožju

Ukrajinska jedrska agencija Energoatom je sporočila, da so v noči iz sobote na nedeljo izključili še zadnji, šesti reaktor nuklearke v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil. Kot so pojasnili, je hladna zaustavitev najvarnejša rešitev, potem ko je bilo v preteklih dneh območje elektrarne večkrat tarča obstreljevanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trenutno potekajo priprave za ohladitev reaktorja in prehod v hladno stanje, so še sporočili iz Energoatoma.

Šesti reaktor je v zadnjih treh dneh skrbel le še za napajanje same elektrarne, niso pa več zagotavljali električne energije za druge uporabnike. Odločitev za zaustavitev so sprejeli, potem ko jim je uspelo obnoviti napajanje iz zunanjih virov, so dodali.

"V primeru novih poškodb na električnih vodih, ki objekt povezujejo z energetskim sistemom – za kar obstaja veliko tveganje – bodo za oskrbo elektrarne uporabili dizelske generatorje," so še zapisali v sporočilu Energoatoma.

Vnovič so ob tem pozvali k vzpostavitvi demilitariziranega območja v okolici te največje jedrske elektrarne v Evropi. Kot so opozorili, je to edini način za zagotovitev njene varnosti.

Padec Izjuma po marcu najhujši poraz Moskve 

Ukrajinska vojska je doslej osvobodila 2.500 kvadratnih kilometrov ozemlja na območju Harkova, je v novem zemljevidu objavil ameriški Inštitut za vojne študije. 

Rusko napredovanje je označeno z rdečo, ukrajinski protinapad pa z modro. Rumeno označen del prikazuje kraje pod ruskim nadzorom.

Hiter padec Izjuma v provinci Harkov je bil najhujši poraz Moskve po marcu, ko so se ruske enote morale umakniti iz prestolnice Kijev. To bi lahko bila odločilna prelomnica v šestih mesecih.

Ukrajinske sile zavzele strateško pomembno mesto na vzhodu države

Ukrajinska vojska je uspešno napredovala na vzhodu države, kjer naj bi ukrajinske sile med drugim zavzele strateško pomembno mesto Kupjansk na severovzhodu regije Harkov. Premike na frontni črti so potrdili tudi ruski viri, vključno z obrambnim ministrstvom v Moskvi.

Kupjansk, ki je bil doslej pod nadzorom ruskih sil, velja za pomembno prometno križišče zaradi neposredne železniške povezave z Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V zadnjih dneh je ruska vojska pokazala najboljše – svoj hrbet. Dobra odločitev, da zbežijo (...) Doslej smo od začetka septembra osvobodili okoli dva tisoč kilometrov ozemlja," je v sobotnem videonagovoru dejal Volodimir Zelenski po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Ukrajinske sile so ponovno zavzele Kupjansk, Vasilenkovo in Artemivko v harkovski regiji, je potrdil Zelenski. Po nekaterih navedbah naj bi se približevale tudi Lisičansku, ki so ga Rusi zavzeli julija, dodaja AFP.

Na dosegu ukrajinskih sil je očitno tudi mesto Izjum. Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, se je namreč začela evakuacija prebivalcev tega kraja na jugovzhodu harkovske regije. Po navedbah Vladislava Sokolova, ki vodi prorusko civilno-vojaško upravo Izjuma, bodo prebivalce od tam prepeljali v migrantske centre v Rusijo, kjer jim bosta nudeni humanitarna in psihološka oskrba.

Vodja uprave proruske harkovske regije Vitalij Gančev je že v petek napovedal evakuacijo prebivalstva iz več krajev, vključno z Izjumomom in Kupjanskom.

Na dogodke na ukrajinskem bojišču so se danes odzvali tudi z ruskega obrambnega ministrstva. Tiskovni predstavnik ministrstva Igor Konašenkov je priznal, da je prišlo do umika sil na območju regije Harkov, rekoč, da se vojska prerazporeja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Da bi dosegli cilje posebne vojaške operacije za osvoboditev Donbasa, je bila sprejeta odločitev o prerazporeditvi ruskih sil na območju Balaklije in Izjuma, z namenom okrepitve doneške fronte," so sporočili iz Moskve.

Da je situacija vse bolj zahtevna za ruske sile, je potrdil tudi voditelj proruskih separatistov v Donecku Denis Pušilin. Po njegovih besedah trenutno potekajo boji na več lokacijah, še posebej pa na severu regije Doneck, kjer ta meji na harkovsko regijo.

Napredovanje ukrajinskih sil je z navdušenjem na družbenih omrežjih pospremil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko. "Ukrajinske čete napredujejo v vzhodni Ukrajini in osvobajajo več mest in vasi. Njihov pogum skupaj z zahodno vojaško pomočjo prinaša izjemne rezultate," je zapisal Nikolenko.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v preteklih dneh domači in svetovni javnosti večkrat poročal o uspešnih operacijah ukrajinskih sil vzdolž frontne črte od severovzhoda prek Donbasa do juga Ukrajine.

Če se poročila z bojišč izkažejo za točna, gre za najhitrejši premik frontne linije vse od marčevskega umika ruskih sil s položajev okoli Kijeva.

Robert Golob, Stožice
Mnenja Sto dni cunamija Roberta Goloba
Iztok Seljak
Avtomoto Prihodnost za leto 2030? Slovenski strokovnjak pozna odgovore.
Sportal Italijani so jih spravili pod pritisk, ki ga niso bili vajeni #video
slovenska odbojkarska reprezentanca Italija
Sportal Slovenci v polfinalu brez možnosti proti odlični Italiji
Slovenija : Belgija, slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022 Luka Dončić
Sportal Slovenci v četrtfinalu, Nemci niso dovolili presenečenja, konec za Turčijo in Litvo
Slovenija : Belgija, slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022
Sportal Težko prigarano napredovanje, Dončić se počuti, kot bi zadel na loteriji
Ne spreglejte