Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 9. 2022,
18.30

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

168

Natisni članek

begunci Nuklearka prebivalec orožje pomoč vojna Ukrajina Rusija

Sobota, 10. 9. 2022, 18.30

3 mesece

Rusija prvič od začetka vojne uradno priznala premoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

168

Ukrajina | Ena od ukrajinskih tankovskih posadk, ki sodelujejo v protiofenzivi na vzhodu Ukrajine. | Foto Guliver Image

Ena od ukrajinskih tankovskih posadk, ki sodelujejo v protiofenzivi na vzhodu Ukrajine.

Foto: Guliver Image

198. dan vojne v Ukrajini. Iz Moskve so sporočili, da je Ukrajina s protinapadom ruske sile prisilila v umik in reorganizacijo enot na bojišču. Danes je bilo osvobojenih več ukrajinskih mest, Rusija pa enote, ki jih niso več mogle braniti, pošilja v druge dele okupiranega ozemlja. Prebivalci mesta Melitopol, ki ga je zasedla Rusija in so sprejeli ponudbo Moskve, da prejmejo ruski potni list, so po pošti medtem začeli dobivati ukaz za vpoklic v vojaško službo.  

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov:

17.01
Rusija vojakom ukazala umik iz dveh mest, ki so ju osvojili Ukrajinci
15.16 Rusija v vojno sili svoje novopečene "ukrajinske" državljane
13.40 Rusi naj bi zapustili Izjum
10.20 Nemška zunanja ministrica nenapovedano obiskala Kijev
8.00 "Bežite iz Harkova!"
7.30 Rusi v Herson pošiljajo Čečene

17.01 Rusija vojakom ukazala umik iz dveh mest

Rusko ministrstvo za obrambo je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočilo, da so se ruski vojaki umaknili iz do zdaj okupiranih ukrajinskih krajev Balakleja in Izjum. Razlog za to je glede na pojasnilo ministrstva regrupiranje vojakov, ki bodo napoteni v Doneck, kjer bodo okrepili obstoječe ruske položaje. 

Gre za prvo uradno, pa čeprav zgolj posredno rusko priznanje izgube zasedenega ozemlja od začetka vojne v Ukrajini. Izjava ruskega obrambnega ministrstva namreč sovpada z današnjo novico, da so ukrajinske sile v sklopu protiofenzive po petih mesecih ruske okupacije znova vstopile v Izjum

Ilia Ponomarenko, verjetno najbolj znani ukrajinski vojni poročevalec, je na Twitterju zapisal takole: "Ne morem verjeti svojim očem, Izjum znova zavzet, Liman zavzet, Svjatohirsk verjetno tudi. Sesuvanje ruske okupacije na severovzhodu merimo v urah, ne v dneh." 

15.16 Rusija v vojno sili svoje novopečene "ukrajinske državljane"

Po družbenem omrežju Twitter je zakrožilo pismo, ki ga je prejel eden od prebivalcev Melitopola, mesta na jugovzhodu Ukrajine, ki ga ruska vojska okupira že od začetka marca. Pismo ga poziva, naj se kot državljan Rusije, kar je postal po tem, ko je sprejel ponujeni ruski potni list, zglasi na vojaškem komisariatu Melitopola za "izvajanje dejavnosti, povezanih z vojaško službo". Na fotografiji je pod pozivom v vojsko viden ruski potni list:

Prebivalci Melitopola, ki v mestu vodijo odpor proti ruski okupaciji, z letaki sokrajane sicer že nekaj časa pozivajo, naj ne sprejmejo ponujene ruske roke, ker bodo to najverjetneje obžalovali. Na enem od spodnjih plakatov je med drugim zapisano: "Če boš sprejel okupatorjev potni list, se pripravi na odhod na fronto."

13.40 Rusi naj bi zapustili Izjum

Ukrajinska vojska napreduje na južni fronti, je na televiziji povedala tiskovna predstavnica ukrajinskega južnega vojaškega poveljstva Natalija Gumenjuk.

Na Telegramu pa se je pojavila informacija, da ukrajinske sile nadzorujejo polovico Kupjanska. Ukrajinski viri so za rusko podružnico BBC povedali, da je mesto popolnoma osvobojeno.

Tudi BBC na proruskih kanalih poroča, da so ruske enote zapustile Izjum. Drugi kanali navajajo, da so ukrajinske enote že v središču mesta.

10.20 Nemška zunanja ministrica nenapovedano obiskala Kijev

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je danes že drugič od začetka vojne v Ukrajini prispela v Kijev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ministrica na obisk prihaja v času, ko ukrajinska vojska poroča o uspešnem napredovanju njenih sil na vzhodu in jugu države.

Kot je dejala Baerbockova, je njen obisk namenjen temu, da pokaže, da bo Nemčija stala ob strani Ukrajini, "dokler bo treba", tako z dobavami orožja kot s humanitarno in finančno pomočjo.

Baerbockova je s skromno delegacijo v Kijev prispela s posebnim vlakom prek Poljske. Tam se bo predvidoma srečala z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo in drugimi uradniki. Iz varnostnih razlogov več podrobnosti o obisku ni bilo razkrito, še navaja dpa.

Ministrica na obisk prihaja v času, ko ukrajinska vojska napreduje na več bojiščih, še poroča STA. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v preteklih dneh domači in svetovni javnosti namreč poročal o uspešnih operacijah ukrajinskih sil predvsem na severovzhodnem bojišču v okolici Harkova, kjer naj bi vojska prevzela nadzor nad 30 mesti in vasmi. V petkovem večernem nagovoru je Zelenski dejal, da se spopadi nadaljujejo tudi na jugu države in v Donbasu.

Nemčija je pomembna partnerica Ukrajine v njenem boju proti ruskim silam. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je Nemčija v preteklih tednih Kijevu poslala havbice, raketomete in rakete za protiletalsko obrambo.

V kratkem je pričakovati, da bo v Ukrajino prispelo težko orožje, ki je del svežnja vojaške pomoči v skupni vrednosti več kot 500 milijonov evrov.

Ta teden je Berlin napovedal tudi, da bo v sodelovanju z Nizozemsko usposabljal ukrajinske vojske za razminiranje.

Baerbockova je opozorila, da ruski predsednik Vladimir Putin "računa na to, da se bomo naveličali sočustvovanja s trpljenjem v Ukrajini". Pri tem je izrazila prepričanje, da Putinovi poskusi izsiljevanja z dobavami energentov ne bodo učinkovali, češ da "celotna Evropa ve, da Ukrajina varuje naš mir".

Nemška zunanja obrambna ministrica je bila maja letos prva visoka predstavnica nemške vlade, ki je obiskala Kijev od začetka ruske agresije.

8.00 "Bežite iz Harkova!"

Vodja separatistične uprave v regiji Harkov Vitalij Gančev je prebivalce pozval, naj zapustijo domove.

"Razmere za naše prebivalce niso dobre. Sovražnik se na žalost vedno bolj trudi uničiti naša mesta in kraje. V trenutnem položaju ne morem dovoliti smrti civilistov, zato toplo priporočam, da zapustite območje spopadov," je dejal Gančev v videu, objavljenem na Telegramu.

"Ruska federacija vas pričakuje, na mejnih prehodih so obveščeni o beguncih iz Harkova, zagotovljena vam bo potrebna pomoč," je še dejal Gančev.

Vladimir Putin na gore Atos leta 2016
Novice Je na tej sveti gori Putin že leta 2016 napovedal vojno?

7.30 Ruskim silam na pomoč Čečeni

Iz generalštaba ukrajinskih oboroženih sil so sporočili, da Rusija v regijo Herson pošilja 1.300 čečenskih vojakov.

Vojaki bodo podpora ruskim enotam v osvojenih delih regije Herson sredi ukrajinske protiofenzive na jugu.

Jedrska elektrarna Zaporožje
Novice Razmere v oblegani nuklearki vse nevarnejše
Novice Cel svet se ukvarja s Putinovim zdravjem. Kaj je res in kaj ne? #video
bencin. Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod.
Novice Kolaps cene nafte: kot da vojne v Ukrajini nikoli ne bi bilo
Vladimir Putin in Sergej Šojgu
Novice Kako želi Putin zavladati svetu

 

Ne spreglejte