Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2022,
20.06

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

5

Natisni članek

zdravje bolezen Rusija Ukrajina Vladimir Putin

Sreda, 7. 9. 2022, 20.06

1 leto, 7 mesecev

Cel svet se ukvarja s Putinovim zdravjem. Kaj je res in kaj ne? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

5

Od začetka ruske invazije v Ukrajini se v javnosti pojavljajo namigovanja, da ima ruski tiran Vladimir Putin resne težave z zdravjem. Na posnetkih srečanj z različnimi svetovnimi voditelji je opaziti, kako nekontrolirano trza z nogami in rokami, ne enem od posnetkov se je z roko močno oklepal roba mize, pogosto je tudi sključen, kot da bi bil v hudih bolečinah. Ugiba se, ali Putin morda boleha za Parkinsonovo boleznijo ali pa je celo prebolel raka. Kaj je res in kaj ne?

Nenavadno obnašanje Vladimirja Putina zadnje mesece sproža številna ugibanja o njegovem zdravju. Njegovi javni nastopi so pogosto bizarni, nekontrolirano mu trzajo noge, njegova drža je sključena. Vse to sproža ugibanja, ali je ruski predsednik bolan.

"Javno pojavljanje ruskega predsednika Putina je zadnje čase samo še podkrepilo ta namigovanja. Ob praznovanju dneva pomorstva je bilo zelo čudno, kako je poskušal ubiti komarje na svojem obrazu. Nekateri so ob tem posumili, da je morda nekaj narobe z njegovo desno roko," pojasnjuje Chris Pleasance, vodja zunanjega dopisništva Mail Online.

Čudno obnašanje je vzbudilo zanimanje novinarjev, strokovnjakov za govorico telesa, političnih analitikov, v razpravo o Putinovem zdravju se je vmešala celo ameriška obveščevalna služba CIA. Direktor William Burns je pred kratkim odgovarjal na vprašanja o Putinovem zdravju.

Na vprašanje, ali bi ga opisal kot nestabilnega, bolnega človeka, je Burns odgovoril: "Ne, niti ne. Kroži sicer veliko govoric o Putinovem zdravju in kot lahko rečem, je še preveč zdrav. On ima popolnoma svoj način, kako gleda na stvari," je prepričan.

Dolgoletni diplomat Burns je med leti 2005 in 2008 služboval kot ameriški veleposlanik v Moskvi, je tudi zadnji Američan, ki se je lanskega novembra v živo srečal s Putinom. A govorice o tem, da je Putin šibkega zdravja, ne potihnejo.

Ima Parkinsonovo bolezen?

V kamero je bil ujet med srečanjem z beloruskim in tadžikistanskim predsednikom in oba znaka, ki so ju kamere ujele na teh srečanjih, bi lahko bila znamenji Parkinsonove bolezni.

Na posnetku, na katerem se je pojavil z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem, Putin sedi in se z eno roko oklepa roba mize, nogo ima nemirno. Deluje, kot da bi se povsem pogreznil v stol, kot da je v bolečinah. Svet išče razloge za njegove nenadzorovane gibe nog in rok ter skrčeno držo.

Emomali Rahmon in Vladimir Putin
Novice Najnovejši posnetek sproža nova ugibanja o Putinovi bolezni #video

Leta 2015 so raziskovalci britanske zdravniške publikacije nakazali, da je morda za nesimetrični zamah z rokami kriv predstadij Parkinsonove bolezni. Vendar so potem le prišli do zaključka, da je to zelo verjetno posledica treningov za KGB-agenta. Strokovnjaki so povedali, da Putin hodi tako, ker so agente v šoli za vohune učili, da morajo svojo desno roko imeti ves čas v poziciji, da lahko zagrabijo orožje, to pa lahko včasih izgleda kot hiba.

Pojavila so se celo ugibanja, da je Putin prebolel raka, v preteklosti je tudi večkrat enostavno izginil iz javnega življenja.

Vladimir Putin
Novice "Putin je bolan in depresiven. To razkriva posnetek." #video

Ameriški režiser Oliver Stone, ki je s Putinom opravljal pogovore med leti 2015 in 2017, je letos povedal, da je vedel, da ima ruski predsednik raka, vendar je trdil, da ga je premagal. Stone sicer ni natančno povedal, katerega raka naj bi imel Putin. V istem času je časopis New Lines razkril, da naj bi bil, sodeč po avdioposnetkih enega od ruskih oligarhov, Putin zelo bolan in naj bi bolehal za krvnim rakom.

V Kremlju domneve o šibkem Putinovem zdravju seveda že ves čas ostro zanikajo, češ da gre za zahodnjaške izmišljotine, a ugibanj o njegovem zdravju ostaja veliko, resnico pa očitno poznajo le njegovih najbližji.

Novice Nov posnetek, nova ugibanja o Putinovem zdravju #video
Ne spreglejte