Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 9. 2023,
8.40

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski okupacija agresija vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 17. 9. 2023, 8.40

7 mesecev, 2 tedna

571. DAN VOJNE V UKRAJINI

Generalni sekretar zveze Nato: Pripraviti se moramo na dolgo vojno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66
Ukrajina. Vojna v Ukrajini. | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Večina vojn traja dlje, kot je bilo pričakovano ob njihovem začetku, je v danes objavljenem pogovoru za nemško medijsko skupino Funke poudaril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Kot je dejal, se mora mednarodna skupnost pripraviti na dolgo vojno v Ukrajini. Generalne skupščine Združenih narodov, ki se začenja prihodnji teden, se bo udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Iz diplomatskih krogov prihajajo namigi, naslovljeni na Ukrajino, da je počasi prišel čas, ko bi bilo treba pogovorom dati prednost pred orožjem. Svet se namreč spopada s številnimi perečimi problemi, vojna pa "krade politično in gospodarsko pozornost". 

Pomembnejši dogodki: 
14.41 Stoltenberg: Pripraviti se moramo na dolgo vojno v Ukrajini
13.23 Ruska zračna obramba uničila več ukrajinskih dronov 

11.48 Ruske rakete so zadele kmetijski obrat v Odesi
11.08 Ponoči je dron zadel skladišče nafte v regiji Orjol v JZ Rusiji
11.01 Nekdanji ruski poveljnik: Naši vojaki so se na delih fronte umaknili do deset kilometrov
10.14 A. Čeferin: Rusija bo izključena do konca vojne
9.00 Ruska zračna obramba uničila več ukrajinskih dronov
8.28 Zahodni voditelji v New Yorku. "Zelenski bi lahko povzročil diplomatsko krizo"

14.41 Stoltenberg: Pripraviti se moramo na dolgo vojno v Ukrajini

Večina vojn traja dlje, kot je bilo pričakovano ob njihovem začetku, je v danes objavljenem pogovoru za nemško medijsko skupino Funke poudaril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Kot je dejal, se mora mednarodna skupnost pripraviti na dolgo vojno v Ukrajini. Ob tem je Nemčijo pozval k povečanju obrambnih izdatkov.

"Vsi si želimo hitrega miru," je poudaril Stoltenberg, a obenem ocenil, da če bi se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Ukrajinci prenehali bojevati, njihova država ne bi več obstajala. "Če bosta ruski predsednik (Vladimir) Putin in Rusija odložila orožje, pa bomo imeli mir," je dodal.

Ponovil je, da ni dvoma, da bo Ukrajina "sčasoma postala članica Nata" in da po vojni potrebuje varnostna jamstva. V nasprotnem se namreč lahko po besedah Stoltenberga zgodovina ponovi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prvi mož zavezništva je ob tem Nemčijo pozval k povečanju izdatkov za obrambo. "Med hladno vojno, ko sta vladala Konrad Adenauer ali Willy Brandt, so obrambni izdatki znašali od tri do štiri odstotke gospodarske proizvodnje," je pojasnil in dodal, da je bilo podobno tudi v njegovi domovini Norveški.

"Takrat nam je to uspelo in danes nam mora ponovno uspeti," je dejal Stoltenberg in ob tem spomnil na sklep julijskega vrha Nata, da dva odstotka bruto domačega proizvoda za obrambne izdatke predstavljata spodnji prag. Kot je še dejal, pričakuje, da bodo številne zaveznice ta prag presegle, še posebej pa je po njegovem pomembno, da se teh ciljev drži država, kot je Nemčija.

13.23 Ruska zračna obramba uničila več ukrajinskih dronov 

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska zračna obramba davi preprečila napad z brezpilotnimi letalniki na Moskvo, še šest dronov pa naj bi sestrelila nad obalami zasedenega polotoka Krim na jugu Ukrajine. Iz Kijeva so medtem sporočili, da je Rusija ponoči z raketami in droni napadla regiji Odesa in Mikolajiv. Žrtev naj ne bi bilo.

Ministrstvo za obrambo v Moskvi je sporočilo, da je ruska zračna obramba zaustavila šest brezpilotnih letalnikov ob zahodni, severozahodni in vzhodni obali Krima. Prav tako naj bi preprečili napad z brezpilotnimi letalniki na Moskvo, natančneje okrožji Istra in Ramenki.

"Na kraju, kamor so padli ostanki dronov, ni bilo nobene škode ali žrtev. Pripadniki reševalnih služb so na kraju dogodka," je v sporočilu na omrežju Telegram zapisal moskovski župan Sergej Sobjanin.

Na več moskovskih letališčih so skupno odpovedali šest letov, še najmanj 30 pa jih je imelo zamude. Odpovedi in preložitve letov ob vse pogostejših grožnjah zaradi ukrajinskih napadov z brezpilotnimi letalniki so sicer postale že običajna praksa ruskih oblasti.

V regiji Orel v jugozahodni Rusiji je medtem ukrajinski dron zgodaj davi poškodoval skladišče nafte, kar je povzročilo požar v rezervoarju za gorivo, ki pa so ga kmalu pogasili, je sporočil tamkajšnji guverner Andrej Kličkov. Ob tem je dodal, da žrtev v napadu ni bilo.

Kasneje so iz Kijeva sporočili, da je Rusija ponoči z raketami in droni napadla ukrajinski regiji Odesa in Mikolajiv. Vseh šest ruskih brezpilotnih letalnikov je bilo po navedbah ukrajinske vojske uničenih, še preden so zadeli cilj, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinska zračna obramba je nad svojim ozemljem prestregla tudi pet ruskih raket, več drugih pa je padlo na tla. Pri tem je bilo po navedbah ukrajinske vojske poškodovano skladišče žita v Odesi.

11.48 Ruske rakete so zadele kmetijski obrat v Odesi

Rusija je zgodaj v nedeljo izvedla kombinirani napad z brezpilotnimi letali in raketami na Ukrajino, pri čemer je merila predvsem na južne dele regije Odesa in tam zadela kmetijski objekt, so sporočile ukrajinske letalske sile v sporočilu v aplikaciji Telegram.

Rusija je izstrelila šest brezpilotnih letal iranske izdelave Shahed in 10 križarskih raket, ukrajinske sile pa so uničile šest brezpilotnih letal in šest raket, preden so zadele tarčo, so sporočile letalske sile.

Razmere v Odesi in njenih pristaniščih so pozorno spremljali na žitnih trgih, saj je Kijev v soboto sporočil, da sta tja pripluli dve tovorni ladji, ki sta po začasnem koridorju pluli do črnomorskih pristanišč in naložili žito za afriške in azijske trge.

Pri odbijanju zračnega napada so sodelovala bojna letala, protiletalske raketne enote, mobilne oborožene skupine in druga sredstva, so sporočile letalske sile.

Guverner Odese Oleh Kiper je na Telegramu povedal, da so bili v okrožju Berezivski, v vzhodnem delu regije, poškodovani žitni silos in kmetijska polja. Na srečo žrtev ni bilo, je povedal Kiper.

Celotno ozemlje Ukrajine je bilo več ur v pripravljenosti na zračni napad.

Ukrajina je prejšnji mesec napovedala "humanitarni koridor" v Črnem morju, da bi osvobodila ladje, ujete v njenih pristaniščih od začetka vojne februarja 2022, in da bi se izognila de facto blokadi, potem ko je Rusija zavrnila dogovor, ki Kijevu dovoli izvoz žita.

11.08 Ponoči je dron zadel skladišče nafte v regiji Orel v JZ Rusiji

Takole je bil videti trenutek eksplozije.

11.01 Nekdanji ruski poveljnik: Naši vojaki so se na delih fronte umaknili do deset kilometrov

Ruski poslanec in nekdanji vojaški poveljnik Andrej Guruljov meni, da kultura laganja znotraj ruske vojske preprečuje njeno zmago v Ukrajini. Prepričan je, da so lažna poročila znotraj vojske vodila do "slabih odločitev na številnih ravneh" poveljevanja, poroča Sky News.

Potožil je, da so se ruske enote na nekaterih območjih morale umakniti do deset kilometrov in da so ukrajinske sile izkoristile "dobro opremljene", a zapuščene ruske obrambne položaje. Nekdanji namestnik poveljnika južnega vojaškega okrožja je tudi izjavil, da ukrajinska vojska postaja sposobnejša pri razminiranju.

Trdi, da ukrajinska protizračna obramba učinkovito preprečuje ruskim helikopterjem uporabo protitankovskih raket. Izrazil je zaskrbljenost zaradi ukrajinskih dronov. "Pametno jih uporabljajo, teh napadov ne vidite samo na fronti, ampak tudi v našem globokem zaledju," je poudaril.

10.14 A. Čeferin: Rusija bo izključena do konca vojne

Rusi se v različnih športih kljub vojni v Ukrajini vnovič vključujejo v tekmovanja. Evropska nogometna zveza pa zaradi agresije na Ukrajino ostaja neomajna. "Do konca vojne," je v današnjem intervjuju za portal n1info na vprašanje, do kdaj se Rusi ne vračajo v nogomet, odgovoril predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.

Aleksander Čeferin Uefa | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Ta je bil od prvega trenutka trdno odločen, da je vojna v Ukrajini nesprejemljiva. In Uefa je lani le nekaj dni po agresiji prekinila sodelovanje z dolgoletnim sponzorjem Gazpromom.

"To je bilo preprosto treba narediti kot neko simbolno dejanje. Težko po začetku vojne okrog igrišč, na katerih tekme gleda stotine milijonov ljudi, kažemo reklamo za to podjetje. Žal mi je, da je tako, a to smo morali narediti. Je pa tudi dejstvo, da v zvezi s tem najbolj vpijejo tisti, ki še vedno kupujejo plin od tega istega podjetja," je opozoril Čeferin.

Zavrnil pa je namig, da bi morala Uefa že pred vojno razmisliti o primernosti sponzorja. "To se mi zdi čisti populizem. Tudi Evropa ni ravno svetovni prvak v človekovih pravicah. In populisti, ki so jih polna usta o tem, s kom vse mi ne bi smeli poslovati, to počnejo izključno za samopromocijo. V nogomet vrnemo 97 odstotkov vsega denarja, ki ga zaslužimo, in jaz bom naredil vse, da bomo ta šport razvijali še naprej," je še dejal Slovenec, ki vodi eno najmočnejših športnih združenj sveta.

9.00 Ruska zračna obramba uničila več ukrajinskih dronov

Ministrstvo za obrambo v Moskvi je sporočilo, da je ruska zračna obramba davi zaustavila šest brezpilotnih letalnikov ob zahodni, severozahodni in vzhodni obali Krima. Prav tako naj bi preprečili napad z brezpilotnimi letalniki na Moskvo, natančneje okrožji Istra in Ramenki, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Na kraju, kamor so padli ostanki dronov, ni bilo nobene škode ali žrtev. Pripadniki reševalnih služb so prisotni na kraju dogodka," je v sporočilu na omrežju Telegram po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal moskovski župan Sergej Sobjanin.

Na več moskovskih letališčih so skupno odpovedali šest letov, še najmanj 30 pa jih je imelo zamude. Odpovedi in preložitve letov ob vse pogostejših grožnjah zaradi ukrajinskih napadov z brezpilotnimi letalniki so sicer postale že običajna poteza ruskih oblasti.

V regiji Orel v jugozahodni Rusiji je medtem ukrajinski dron zgodaj davi poškodoval skladišče nafte, kar je povzročilo požar v rezervoarju za gorivo, ki pa so ga kmalu pogasili, je dejal tamkajšnji guverner Andrej Kličkov. Ob tem je sporočil, da žrtev v napadu ni bilo.

8.28 Zahodni voditelji prihajajo v New York. "Zelenski bi lahko povzročil diplomatsko krizo"

Več kot 140 svetovnih voditeljev se bo prihodnji teden odpravilo v Združene narode v času neštetih kriz, ključna vloga ukrajinskega voditelja pa bi lahko poudarila naraščajočo globalno razdrobljenost, piše AFP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je pred tako rekoč letom dni nagovoril Generalno skupščino ZN, se bo letos pridružil svetovnim voditeljem, vključno z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, v živo na torkovem odprtju Generalne skupščine ZN.

Zelenski poskuša zbrati podporo proti krvavi ruski invaziji. Toda medtem ko so se zahodne sile zbrale za Ukrajino, je vojna poudarila globoke delitve, pri čemer nekatere države v razvoju niso želele dostaviti milijarde dolarjev Kijevu, kljub temu, da je vojna prizadela revne, ker je zvišala cene hrane.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres bo teden začel v ponedeljek z razvojnim vrhom, v upanju, da se bo osredotočil na doseganje nedosegljivih ciljev pomoči za države, ki jo najbolj potrebujejo.

"Zbrali se bomo v času, ko se človeštvo spopada z ogromnimi izzivi – od poslabšanja podnebnih razmer do stopnjevanja konfliktov, svetovne krize življenjskih stroškov, naraščajočih neenakosti in dramatičnih tehnoloških motenj," je dejal Guterres.

"Ljudje iščejo pri svojih voditeljih izhod iz te zmešnjave. Kljub vsemu pa geopolitične delitve spodkopavajo našo sposobnost odzivanja. Pojavlja se večpolarni svet. Večpolarnost je lahko dejavnik ravnotežja. Lahko pa tudi vodi do stopnjevanja napetosti, razdrobljenosti in zaostrovanja," je poudaril generalni sekretar ZN.

Pričakuje se, da se bo Zelenski v sredo udeležil izredne seje Varnostnega sveta o Ukrajini, ki bo izpostavila možnost dramatičnega spopada z Rusijo, stalno članico s pravico veta. Dan pozneje se bo Zelenski odpravil v Washington na pogovore v Beli hiši in na Kapitolu.

​Kljub svoji vodilni vlogi mora biti Zelenski "previden," je dejal Richard Gowan, strokovnjak Združenih narodov pri Mednarodni krizni skupini. "Če bo preveč trmoglavil, bi lahko to priložnost dejansko spremenil v malo diplomatsko krizo," je dejal.

Velika večina držav je v glasovanju obsodila rusko invazijo, ki se je začela februarja 2022. Vendar so voditelji, kot je brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, "jasno povedali, da verjamejo, da je zdaj čas za diplomacijo in da bomo morda priča številnim trenjem med Ukrajinci in državami 'globalnega juga'," je dejal Gowan.

Visoki evropski diplomat je dejal, da vojna "krade politično in gospodarsko pozornost" drugim perečim problemom, kot so nezanesljiva preskrba s hrano, podnebna kriza, neenakosti in dostop do financ. "Vse večji je prepad med svetom v razvoju in razvitim svetom," je med drugim dejal diplomat, ki je želel ostati anonimen.

Volodimir Zelenski
Novice Rusi na Krimu prodajajo hišo predsednika Zelenskega
Vladimir Putin in Ramzan Kadirov
Novice Čečenski voditelj Ramzan Kadirov naj bi padel v komo
Ruska centralna banka
Novice Ruska centralna banka ključno obrestno mero zvišala na 13 odstotkov
Ukrajina
Novice Ukrajinci: Imamo dobro novico
Tank Leopard 2
Novice V Ukrajini prvič spopad nemških leopardov z ruskimi tanki? #video
Ne spreglejte