Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 9. 2023,
8.05

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

Natisni članek

Bela hiša Joe Biden Vladimir Putin Volodimir Zelenski Vojna v Ukrajini

Sobota, 16. 9. 2023, 8.05

7 mesecev, 2 tedna

570. DAN VOJNE V UKRAJINI

Rusi na Krimu prodajajo hišo predsednika Zelenskega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68
Volodimir Zelenski | Volodimir Zelenski je decembra lani skrivaj priletel v ameriško prestolnico na svoje prvo mednarodno potovanje med vojno in v Belo hišo vstopil v vojaških oblačilih, ki so postala njegov zaščitni znak. | Foto Reuters

Volodimir Zelenski je decembra lani skrivaj priletel v ameriško prestolnico na svoje prvo mednarodno potovanje med vojno in v Belo hišo vstopil v vojaških oblačilih, ki so postala njegov zaščitni znak.

Foto: Reuters

Ruske oblasti na Krimu so nacionalizirale približno 500 nepremičnin, ki so v lasti Ukrajincev. Med njimi je tudi hiša ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Izvedli so že prvih osem dražb zaplenjenih nepremičnin.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

17.42 Proti Ukrajini prvi tovorni ladji po ruskem odstopu od žitnega sporazuma 
17.21 Govoricam, da je v komi, je sledil posnetek Kadirova s sprehoda
17.12 Jerusalem Post objavil seznam vplivnih Židov: na njem je Prigožin, Zelenski pa ne
16.55 Rusi na Krimu prodajajo hišo predsednika Zelenskega
16.44 Ukrajinsko sodišče je nekdanjemu ministru odredilo pripor zaradi suma veleizdaje
10.20 Kim v Vladivostoku z ruskim obrambnim ministrom Šojgujem
8.05 Zelenski se bo srečal z Bidnom 

18.23 Poljska bo avtomobilom z ruskimi registracijami prepovedala vstop v državo

Poljska bo osebnim avtomobilom, registriranim v Rusiji, prepovedala vstop v državo. Notranji minister Mariusz Kaminski je dejal, da je ta poteza še ena izmed sankcij proti Rusiji.

Ruska država predstavlja grožnjo mednarodni varnosti, je dodal Kaminski. Tovornjakom z ruskimi registracijami je že prepovedan vstop na Poljsko.

17.42 Proti Ukrajini prvi tovorni ladji po ruskem odstopu od žitnega sporazuma 

Potem ko je Rusija sredi julija odstopila od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, sta v ukrajinsko pristanišče namenjeni prvi tovorni ladji, ki bosta prevažali žito za afriški oziroma azijski trg, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Prek začasnega koridorja plujeta prvi civilni ladji, ki bosta pristali v ukrajinskih pristaniščih," je na družbenem omrežju Facebook zapisal podpredsednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov. Dodal je še, da bosta ladji v Ukrajini naložili približno 20 ton žita, namenjenega za afriški in azijski trg. Ladji po navedbah Kubrakova plujeta pod zastavo pacifiške države Palau.

Kijev je koridor, po katerem ladje plujejo na lastno odgovornost, vzpostavil sredi avgusta.

Dokler Rusija ni odstopila od sporazuma o izvozu žita, je ta zagotavljal varno plovbo tovornih ladij, ki so iz ukrajinskih pristanišč na obali Črnega morja prevažale žito. Moskva je ob izstopu od sporazuma sporočila, da bo ladje, ki bodo plule proti ukrajinskim pristaniščem, obravnavala kot potencialne prevoznice vojaškega tovora.

Sporazum o izvozu žita prek Črnega morja je izrednega pomena, saj je od ukrajinskega žita odvisna prehranska varnost mnogih držav. Pred slabima dvema tednoma sta se zaradi sporazuma v Sočiju sicer sestala ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Putin je po pogovorih o ponovnem pristopu k sporazumu dejal, da je Rusija to pripravljena storiti, ko bodo odpravljene omejitve izvoza ruskega blaga.

17.21 Govoricam, da je v komi, je sledil posnetek Kadirova s sprehoda

Umar Daudov, pomočnik čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, je na družbenih omrežjih objavil videoposnetek, ki prikazuje Kadirova med večernim sprehodom z družino sredi govoric o njegovi domnevni hudi bolezni, poroča ruska državna tiskovna agencija RIA.

"Večerni sprehod je bil odličen konec večerje z družino. Izkoristite te vesele trenutke, prijatelji. Najdite čas in se bolj posvetite družini. Odpočijte si od vrveža in razveselite sebe in njih," piše v opisu videoposnetka na Instagramu, ki ga je objavil pomočnik Kadirova.

Spomnimo, včeraj so se pojavile govorice, da je Kadirov resno bolan. Tiskovni predstavnik ukrajinske obveščevalne službe Andrij Jusov je dejal, da je Kadirov v komi, potem ko se mu je zdravstveno stanje poslabšalo. "Lahko potrdimo, da se mu je stanje ponovno resno poslabšalo in da je zadnjih nekaj dni v kritičnem stanju," je dejal.

"Informacija je potrjena iz različnih virov v zdravniških in političnih krogih. Ne gre za poškodbe. Preostale podrobnosti je treba še pojasniti. Bolan je že dlje časa, gre pa za sistemske zdravstvene težave," je dejal.

To ni prvič, da so se pojavile govorice o slabem zdravstvenem stanju čečenskega voditelja. Marca letos se je omenjalo zastrupitev in ledvično bolezen.

17.12 Jerusalem Post objavil seznam vplivnih Židov: na njem je Prigožin, Zelenski pa ne

Časopis Jerusalem Post je včeraj objavil letni seznam najvplivnejših Židov. Zanimivo je, da je na seznamu tudi ustanovitelj Wagnerja Jevgenij Prigožin, ki je 23. avgusta letos umrl v letalski nesreči v Tverski regiji v Rusiji.

Prigožinov oče, ki je umrl, ko je bil Prigožin star devet let, je bil Žid. Prigožin je po skoraj desetletju prestajanja zapora zaradi tatvine s pomočjo svojega očima stojnico s hot dogi spremenil v imperij luksuznih restavracij in postal znan kot "Putinov kuhar", piše Jerusalem Post.

Prigožin je nato ustvaril in vodil farmo trolov agencije za internetne raziskave z namenom vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016. Izraelski mediji poudarjajo, da je Prigožin svetovno pozornost vzbudil šele letos, ko je sprožil kratkotrajen, a dobro podprt upor proti režimu Vladimirja Putina.

Potem ko je javno kritiziral dejanja članov ruskega vojaškega vodstva in jih obtožil napada na wagnerjevce v Bahmutu, je ukazal pohod na Moskvo. To je bil najobsežnejši upor v vsej Putinovi 23-letni vladavini, ki se je končal z dogovorom, v katerem je posredoval beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.

Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega časopis letos ni uvrstil na seznam najvplivnejših Židov. Lani je bil na lestvici na prvem mestu. "Ni veliko političnih voditeljev, ki bi dobili status ikone, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je postal eden izmed njih," je Jerusalem Post takrat pojasnil njegovo uvrstitev na seznam.

16.55 Rusi na Krimu prodajajo hišo predsednika Zelenskega

Ruske oblasti na Krimu so objavile načrte za prodajo okoli sto ukrajinskih nepremičnin, vključno s hišo, ki je v lasti ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Vladimir Konstantinov, predsednik krimskega parlamenta, je dejal, da bo nacionalizirano premoženje kmalu prodano in da so oblasti izvedle prvih osem dražb za premoženje ukrajinskih poslovnežev.

Vrednost prodajnih pogodb je približno osem milijonov evrov, je Konstantinov povedal prek aplikacije za sporočanje Telegram.

Ruske oblasti na Krimu so februarja sporočile, da so nacionalizirale približno 500 nepremičnin, vključno z nekaterimi, ki pripadajo visokim ukrajinskim politikom in poslovnežem. Krim, ki je mednarodno priznan kot del Ukrajine, je pod nadzorom Moskve od leta 2014, ko je Rusija priključila črnomorski polotok, osem let pred invazijo na preostali del Ukrajine.

16.44 Ukrajinsko sodišče je nekdanjemu ministru odredilo pripor zaradi suma veleizdaje

V petek je ukrajinsko sodišče nekdanjemu ministru Nestorju Šufriču odredilo 60-dnevni pripor brez možnosti varščine zaradi suma izražanja proruskih čustev in izdaje. Nestor Šufrič je obtožen vzdrževanja stikov s pobeglim ukrajinskim poslancem, za katerega preiskovalci sumijo, da je delal za ruske varnostne službe, in spodbujanja promoskovskega separatizma v vzhodni Ukrajini.

Časniki poročajo, da se Šufričevi odvetniki nameravajo na odločitev sodišča pritožiti.

Šufrič je že dolgo član Moskvi prijaznih političnih skupin, vključno z eno od strank, ki je od začetka lanske ruske invazije na Ukrajino prepovedana. 

Bil je minister za izredne razmere pod nekdanjim predsednikom Viktorjem Janukovičem, ki je pobegnil iz Ukrajine po množičnem uporu leta 2014, ki je nato sprožil rusko priključitev Krima.

Varnostni preiskovalci SBU menijo, da je bil tudi tesno povezan z Viktorjem Medvedčukom, poslovnim magnatom in nekdanjim parlamentarcem, ki je bil lani izgnan v Rusijo v zameno za ukrajinske vojne ujetnike.

Preiskovalci so trdili, da je Šufrič izpolnjeval navodila ruskih in proruskih uradnikov za spodbujanje Moskvi naklonjene politike v Ukrajini.

Leta 2014 je imel pogovore s separatisti v vzhodni Ukrajini in ukrajinske oblasti pozval, naj razmislijo o dogovoru z Moskvo, da bi tam ustvarili proruska ozemlja.

Oblasti so sporočile, da so v petkovi preiskavi Šufričevega doma našli dokumente o ustvarjanju separatističnih enot v vzhodni Ukrajini ter ruske medalje in druga odlikovanja.

10.20 Kim v Vladivostoku z ruskim obrambnim ministrom Šojgujem

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je danes prispel v Vladivostok na skrajnem vzhodu Rusije, kjer se je srečal z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem. Na letališču Kneviči mu je Šojgu predstavil strateške bombnike in hipersonične rakete kinžal, poročanje ruske tiskovne agencije Tass povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kim, ki je na večdnevnem obisku v Rusiji, kjer se je v sredo srečal tudi s predsednikom Vladimirjem Putinom, je na letališče Kneviči prispel iz mesta Komsomolsk na Amurju. Tam si je v petek ogledal tovarno vojaških letal in druge opreme.

Putin je v sredo napovedal, da se bo Kim udeležil predstavitve ruske pacifiške flote v Vladivostoku.

Moskva naj bi bila zainteresirana za nakup severnokorejskega streliva za nadaljevanje spopadov v Ukrajini, Pjongjang pa želi rusko pomoč pri razvoju svojega raketnega programa, poroča AFP. Moskva je sicer sporočila, da v času Kimovega obiska v Rusiji ni bil podpisan noben sporazum.

Kim, ki je s posebnim vlakom v Rusijo prispel v torek, je v sredo v Putinovem spremstvu obiskal novi ruski kozmodrom Vostočni. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je Putin ob obisku Kima obljubil pomoč Moskve pri razvoju severnokorejskega vesoljskega programa. Novinarjem je povedal, da vidi možnosti za vojaško sodelovanje med državama.

8.05 Zelenski se bo srečal z Bidnom 

Obisk Zelenskega je v petek napovedal svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan. To bo njegov drugi obisk v Beli hiši, odkar je Rusija februarja lani napadla Ukrajino. Lani je imel tudi govor pred obema domovoma ameriškega kongresa.

"Predsednik Biden se veseli slišati mnenje predsednika Zelenskega o poteku vojne in drugih vprašanjih. Prav tako želi svetu in Američanom znova potrditi zavezo za vodenje sveta v podpori Ukrajini, ki brani svojo neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost," je dejal Sullivan.

V ZDA ima Ukrajina trdno podporo Bidna in demokratov, nekoliko šibkejša pa je med republikanci, še posebej tistimi, ki so naklonjeni nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Trump nasprotuje nadaljevanju pomoči Ukrajini in trdi, da bi lahko ta denar bolje porabili za domače potrebe.

Tradicionalni republikanci, kot je vodja senatne manjšine Mitch McConnell, in tudi nekateri Trumpovi zavezniki, kot je senator iz Južne Karoline Lindsay Graham, pomoč Ukrajini zagovarjajo. Zaradi tega je Sullivan izrazil prepričanje, da bo vladni predlog o dodatnih 40 milijardah dolarjev pomoči Ukrajini dobil podporo članov obeh strank.

ZDA so Ukrajini namenile 43 milijard dolarjev varnostne pomoči, Biden pa je avgusta uradno zaprosil kongres za dodatnih 40 milijard dolarjev tako za obrambno kot tudi gospodarsko in humanitarno pomoč.

Zelenski je decembra lani skrivaj priletel v ameriško prestolnico na svoje prvo mednarodno potovanje med vojno in v Belo hišo vstopil v vojaških oblačilih, ki so postala njegov zaščitni znak. Biden pa je februarja nepričakovano obiskal Kijev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ameriški predsednik Joe Biden. | Foto: Guliverimage Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Guliverimage

Vladimir Putin
Novice Je to Putinov pretkani načrt, s katerim želi premagati Ukrajino?
Vladimir Putin in Ramzan Kadirov
Novice Čečenski voditelj Ramzan Kadirov naj bi padel v komo
Ne spreglejte