Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2024,
17.08

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Ukrajina predsednik mandati Volodimir Zelenski

Ponedeljek, 20. 5. 2024, 17.08

1 mesec

Zelenski kljub izteku mandata ostaja na položaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Volodimir Zelenski | Zelenski je lani ocenil, da bi bilo med vojno neodgovorno razmišljati o volitvah in je pozval k enotnosti. "Odločiti se moramo, da je zdaj čas obrambe, čas boja, od katerega je odvisna usoda države in ljudstva," je dejal in poudaril, da je to čas, ko mora biti država združena in ne razdeljena, še poroča STA. | Foto Reuters

Zelenski je lani ocenil, da bi bilo med vojno neodgovorno razmišljati o volitvah in je pozval k enotnosti. "Odločiti se moramo, da je zdaj čas obrambe, čas boja, od katerega je odvisna usoda države in ljudstva," je dejal in poudaril, da je to čas, ko mora biti država združena in ne razdeljena, še poroča STA.

Foto: Reuters

Ukrajinskemu predsedniku Vladimirju Zelenskemu se danes izteka petletni mandat, za katerega je bil izvoljen s 73-odstotno podporo, a zaradi vojne, ki jo je leta 2022 sprožila Rusija, ostaja na položaju. Zaradi ruske invazije v Ukrajini letos niso razpisali predsedniških volitev, tako kot konec lanskega leta niso parlamentarnih.

Da predsedniških volitev v skladu z zakoni zaradi vojne ne bo in da zato Zelenski ostaja na položaju tudi po izteku mandata, sicer uživa široko podporo javnosti.

"Za Ukrajince je prednostna naloga zmaga v vojni, nato pa volitve. Zato ne dvomijo v legitimnost Zelenskega," je za britanski BBC dejal vodja kijevskega Mednarodnega inštituta za sociologijo Anton Hrušetski.

V Moskvi neravnodušni

Dvom v legitimnost Zelenskega zaradi izteka mandata, s tem pa tudi v ukrajinsko demokracijo, pa pričakovano izpostavlja Moskva.

Zelenskemu je sicer podpora z okoli 90 odstotkov ob začetku ruske invazije padla, a mu sedaj glede vodenja države v teh težkih vojnih časih še vedno zaupa okoli 65 odstotkov Ukrajincev, navaja BBC, ki izpostavlja tudi ovire povsem praktične narave za izvedbo volitev.

Rusija namreč zaseda okoli petino Ukrajine, več kot sedem milijonov Ukrajincev pa je bilo prisiljenih zapustiti domovino. Na bojiščih se medtem bori več sto tisoč vojakov.

Volodimir Zelenski
Novice V Kijevu zaradi načrtovanja umora Zelenskega pridržali dva uradnika
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski primerjal upor proti nacizmu z obrambo pred rusko agresijo
Vladimir Putin
Novice Nato: Rusija nima zmogljivosti za strateški preboj pri Harkovu
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski se je zahvalil Golobu
Ne spreglejte