Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2024,
18.49

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Švica konferenca Robert Golob Volodimir Zelenski

Petek, 17. 5. 2024, 18.49

3 tedne, 6 dni

Zelenski se je zahvalil Golobu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Volodimir Zelenski | Foto Reuters

Foto: Reuters

Premier Robert Golob je danes opravil pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V ospredju je bilo sodelovanje na področju obrambe, je na omrežju X sporočil Zelenski. Zapisal je, da bosta državi ob prvi priliki podpisali varnostni sporazum in se Golobu zahvalil za potrditev udeležbe na konferenci o miru, ki bo junija v Švici.

"Govoril sem s predsednikom slovenske vlade Robertom Golobom in se mu zahvalil za dejavno podporo miru, zlasti za potrditev udeležbe na mirovnem vrhu v Švici," je na družbenem omrežju X zapisal Volodimir Zelenski.

Konferenca, katere namen je zagnati mirovni proces za Ukrajino, bo predvidoma 15. in 16. junija v letovišču Bürgenstock ob Luzernskem jezeru. Nanjo je Švica povabila okoli 160 delegacij, med njimi ni ruske.

Golob in Zelenski sta razpravljala tudi o sodelovanju na področju obrambe. "Naše ekipe zaključujejo delo na dvostranskem varnostnem sporazumu, ki temelji na Vilniuški deklaraciji skupine G7. Dogovorili smo se, da ga bomo podpisali ob prvi priložnosti," je naznanil ukrajinski predsednik.

Robert Golob
Novice Robert Golob za CNN: Vse, kar lahko naredimo, je bolje, kot da ne naredimo nič

Da Slovenija pripravlja varnostni sporazum z Ukrajino, je že konec marca na seji odbora DZ za zunanjo politiko povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Gre za podoben sporazum, kot ga je Kijev med drugim podpisal z Londonom, Berlinom, Parizom in Koebenhavnom. Ti dogovori so sicer del zavez, ki so jih sprejeli v okviru formata G7 ob robu vrha Nata v Vilniusu julija lani.

Zelenski je ob tem na omrežju X prav tako izrazil prepričanje, da lahko Ukrajina računa na podporo Slovenije pri praktičnem začetku pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.

Ne spreglejte