Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2024,
9.04

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,92
Rusija vojska Ukrajina Volodimir Zelenski

Natisni članek

Četrtek, 16. 5. 2024, 9.04

2 meseca

Nato: Rusija nima zmogljivosti za strateški preboj pri Harkovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,92
Vladimir Putin | Ruske sile so sicer v sredo in v noči na četrtek nadaljevale napade na harkovsko regijo, kjer so poškodovale 68-letno žensko, je poročal portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform. | Foto Guliverimage

Ruske sile so sicer v sredo in v noči na četrtek nadaljevale napade na harkovsko regijo, kjer so poškodovale 68-letno žensko, je poročal portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

Foto: Guliverimage

Potem ko je ukrajinska vojska v zadnjih dneh priznala taktične uspehe ruskih sil in se umaknila z nekaterih položajev v harkovski regiji, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v sredinem večernem nagovoru zagotavljal, da jim je uspelo delno stabilizirati položaj na bojišču. Po današnjem zasedanju vojaškega odbora zveze Nato v Bruslju je vrhovni poveljnik Natovih sil v Evropi, ameriški general Christopher Cavoli povedal, da Rusija nima zmogljivosti za strateški preboj pri ukrajinskem Harkovu.

Zelenski je v rednem videonagovoru dejal, da se obrambne dejavnosti ukrajinskih enot nadaljujejo, predvsem v obmejnem mestu Vovčansk. Hkrati so se usmerile tudi na druge dele fronte v regijah Harkov in Doneck.

Zelenski, ki je zaradi razmer na fronti v sredo odpovedal načrtovane poti v tujino, je spregovoril tudi o novih intenzivnih zračnih napadih na ukrajinska ozemlja in pozval k dobavi potrebne vojaške opreme zaveznic. Kot je povedal, je bilo v obstreljevanju delno zasedene regije Herson na jugu države ranjenih približno 20 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi na ruski strani poročajo o napadih. V regiji Belgorod, ki meji na Harkov, sta bila med raketnimi napadi poškodovana civilista, je povedal guverner regije Vjačeslav Gladkov. Kot navaja portal ruske tiskovne agencije Tass, je bilo v napadu poškodovanih več stavb in avtomobilov.

Nato: Ukrajinska vojska je uspela zadržati frontno črto

Rusija nima zmogljivosti za strateški preboj pri ukrajinskem Harkovu, je po današnjem zasedanju vojaškega odbora zveze Nato v Bruslju povedal vrhovni poveljnik Natovih sil v Evropi, ameriški general Christopher Cavoli. Izrazil je prepričanje, da bo ukrajinska vojska uspela zadržati frontno črto.

"Ne, Rusi niso dovolj številčno močni za strateški preboj," je na vprašanje o možnostih za strateški preboj ruskih sil v harkovski regiji odgovoril Cavoli.

Dodal je, da ruske vojaške zmogljivosti zadoščajo za lokalno napredovanje, kar jim je ponekod tudi uspelo, vendar pa so ponekod utrpeli tudi izgube.

"Sem v tesnih stikih z ukrajinskimi kolegi in prepričan sem, da jim bo uspelo zadržati frontno črto," je po srečanju načelnikov generalštabov vojska članic Nata še povedal Cavoli.

Vodja vojaškega odbora zavezništva, admiral Rob Bauer pa je ob tem dejal, da se torej razmere na bojišču niso toliko spremenile, da bi bil Kijev pripravljen sesti za pogajalsko mizo. S tem se je odzval na srečanje ruskega predsednika Vladimirja Putina s kitajskim kolegom Xi Jinpingom v Pekingu, na katerem sta se strinjala o potrebi po politični rešitvi konflikta v Ukrajini.

Anthony Blinken
Novice Blinken v Kijevu napovedal slabi dve milijardi evrov dodatne pomoči
Harkov
Novice V novem napadu na Belgorod porušenih več kot 20 hiš
Raketni napad na Harkov, Ukrajina
Novice Hudi boji na novi fronti. Rusi napredujejo s petimi bataljoni, mesto spreminjajo v prah in pepel. #video
Ne spreglejte