SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
261. dan ruske agresije v Ukrajini

Nekdanji varnostnik britanskega veleposlaništva priznal vohunjenje za Rusijo

10

termometer

261. dan vojne v Ukrajini. Nekdanji varnostnik na britanskem veleposlaništvu v Nemčiji David Ballantyne Smith je priznal, da je kršil zakon o uradnih skrivnostih in posredoval zaupne informacije Rusiji. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da kljub najnovejšemu umiku ruskih sil Ukrajina in Rusija nista nič bližje mirovnim pogajanjem. Kot je dejal za rusko tiskovno agencijo Interfax, v Moskvi menijo, da Kijev v tem trenutku ne kaže interesa za pogovore. "Posebna vojaška operacija se nadaljuje," je potrdil Peskov.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

20.16
Nekdanji varnostnik britanskega veleposlaništva priznal vohunjenje za Rusijo
19.37 Rusija vstop v državo prepovedala še 200 Američanom
19.25 Satelitski posnetki razkrivajo: nova škoda na pomembnih jezovih v okolici Hersona
16.36 Iz ruskega ujetništva rešili 45 ukrajinskih vojakov
15.46 Kijev: Ukrajinske sile vstopajo v mesto Herson
15.24 V Hersonu izobešajo ukrajinske zastave in pozdravljajo vojsko
14.18 Moskva: Umik ruskih sil z desnega brega Dnepra končan
9.54 Rusi puščajo svoje ranjence, ko bežijo iz Hersona
7.50 Rusi napadli stolpnico v Mikolajevu
7.04 ISW: Ukrajina na poti do velike zmage v Hersonu
6.10 Zelenski: Okoli Hersona osvobojenih 41 naselij

Na Reutersu so objavili fotografije ukrajinskih vojakov, ki v pred kratkim osvobojenih naseljih v regiji Herson dvigujejo ukrajinske zastave. 

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

20.16 Nekdanji varnostnik britanskega veleposlaništva priznal vohunjenje za Rusijo

Nekdanji varnostnik na britanskem veleposlaništvu v Nemčiji David Ballantyne Smith je priznal, da je kršil zakon o uradnih skrivnostih in posredoval zaupne informacije Rusiji, so danes sporočile britanske oblasti. 58-letnega varnostnika naj bi vodilo sovraštvo do domovine, jezen pa naj bi bil tudi zaradi izobešanja zastav v podporo skupnosti LGBT+.

Že prejšnji teden je Smith priznal krivdo v osmih od devetih točk obtožnice, vendar se o tem takrat ni smelo poročati, saj je deveto zavrnil. Tožilci so zdaj sporočili, da ne bodo zahtevali sojenja v zvezi z deveto točko obtožnice, s čimer so odpravili omejitve poročanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri preiskavi njegovih elektronskih naprav so sprva našli osnutek pisma iz maja 2020, v katerem je ruskemu diplomatu ponujal svoje storitve. Po tem pismu je bil Smith v stiku s Sergejem Čuhurovom, ruskim vojaškim atašejem v Berlinu, ki mu je posredoval informacije o različnih britanskih javnih uslužbencih.

Smith je med drugim zbiral obveščevalne podatke o delovanju veleposlaništva v Berlinu, kjer je delal osem let, in dostavil tudi nekaj gradiv z oznako tajno. Zaradi vohunjenja mu grozi do 14 let zaporne kazni.

19.37 Rusija vstop v državo prepovedala še 200 Američanom

Rusija je v odziv na sankcije Zahoda prepovedala vstop v državo še 200 državljanom ZDA. Na seznamu sta sedaj med drugim tudi brata ameriškega predsednika Joeja Bidna, James in Francis Biden, ter sestra Valerie Biden, je danes sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Ameriškemu predsedniku so vstop v Rusijo prepovedali že marca.

Na seznamu, na katerem je zdaj že skoraj 1.300 Američanov, so tudi drugi politiki in podjetniki, ki po navedbah Kremlja podpirajo Ukrajino v vojni, ki traja že več kot osem mesecev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po ruski invaziji na Ukrajino 24. februarja so ZDA in druge zahodne države uvedle obsežne sankcije proti Rusiji. Moskva pa se je večkrat odzvala s povračilnimi ukrepi.

19.25 Satelitski posnetki razkrivajo: nova škoda na pomembnih jezovih v okolici Hersona

Glede na satelitske posnetke družbe Maxar Technologies, ki jih je pridobil CNN, je bila v zadnjih 24 urah povzročena nova škoda na pomembnem jezu, ki prečka reko Dneper pri Novi Kahovki v regiji Herson. Voda odteka skozi tri luknje v jezu.

Ni še jasno, kako je nastala zadnja škoda na jezu. Sinoči so lokalni kanali Telegram poročali o eksplozijah okoli jezu. Čeprav so ukrajinske oborožene sile osvobodile velike dele ozemlja v Hersonu, se zdi, da niso prevzele nadzora nad jezom Nova Kahovka.

Prav tako je bil uničen tudi most Antonivski, ki prečka reko Ingulec.

Mostove naj bi uničile ruske sile, ki se umikajo iz hersonske regije.

16.36 Iz ruskega ujetništva rešili 45 ukrajinskih vojakov

Ukrajinska vojska je ob zavzetju mesta Herson iz ruskega ujetništva rešila tudi 45 vojakov.

15.46 Kijev: Ukrajinske sile vstopajo v mesto Herson

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je potrdilo, da njene sile vstopajo v mesto Herson, potem ko je ruska vojska danes ob 3. uri po srednjeevropskem času končala umik z desnega brega reke Dneper, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Mesto Herson se vrača pod ukrajinski nadzor in enote oboroženih sil Ukrajine vstopajo v mesto," je na družbenih omrežjih zapisalo obrambno ministrstvo v Kijevu.

Dodali so, da so poti za umik ruskih sil na dosegu ukrajinske oborožitve ter da bo vsak poskus upiranja ukrajinskim silam ustavljen.

Ukrajinska javna televizija Suspilne je poročala, da se je v mestu zrušil že tako poškodovani most Antonivski. Most je bil edini cestni prehod iz Hersona na vzhodni breg Dnepra. Njegovo zrušenje bo najbrž otežilo prodiranje ukrajinskih sil proti jugu in vzhodu.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes sporočil, da kljub najnovejšemu umiku ruskih sil Ukrajina in Rusija nista nič bližje mirovnim pogajanjem. Kot je dejal za rusko tiskovno agencijo Interfax, v Moskvi menijo, da Kijev v tem trenutku ne kaže interesa za pogovore. "Posebna vojaška operacija se nadaljuje," je potrdil Peskov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

15.24 V Hersonu izobešajo ukrajinske zastave in pozdravljajo vojsko

Po družbenih omrežjih kroži vse več fotografij iz Hersona. Prebivalci tega do nedavno zasedenega mesta so izobesili več ukrajinskih zastav in pozdravljajo pripadnike oboroženih sil Ukrajine.

Ukrajinski vodja diplomacije Dmitro Kuleba je na Twitterju objavil videoposnetek, na katerem je prikazano odstranjevanje proruskega plakata v Bilozerki blizu mesta Herson. Na plakatu je pisalo "Rusija je tu za vedno".

"Vsemu svetu sporočam, da je Ukrajina dosega še eno pomembno zmago in dokazuje, da bo Ukrajina zmagala, karkoli bo Rusija rekla ali naredila," je še zapisal Kuleba.

14.18 Moskva: Umik ruskih sil z desnega brega Dnepra končan

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska vojska danes ob 3. uri po srednjeevropskem času končala umik z zahodnega brega reke Dneper, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Kremlju so medtem pojasnili, da mesto Herson, ki si ga je Rusija nezakonito priključila septembra, kljub umiku ruskih sil iz njega ostaja del Rusije.

"To je del Ruske federacije. Glede tega ni nobenih sprememb in jih tudi ne more biti," je na vprašanja novinarjev glede statusa Hersona odgovoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, potem ko so ruske oblasti ta teden odredile umik vojske z območja.

"Danes ob 5. uri zjutraj po moskovskem času (ob 3. uri po srednjeevropskem) je bil končan premik ruskih sil na levi breg reke Dneper. Na desnem bregu ni ostal niti en kos vojaške opreme in orožja," je medtem rusko obrambno ministrstvo sporočilo v izjavi na družbenih omrežjih.

Ukrajinska javna televizija Suspilne je danes poročala, da se je v mestu zrušil že tako poškodovani most Antonivski. Most je predstavljal edini cestni prehod iz Hersona na vzhodni breg Dnepra. Njegovo zrušenje bo najbrž otežilo prodiranje ukrajinskih sil proti vzhodu, navaja agencija Reuters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer v četrtek opozoril, da so ruske enote ob umiku na levi breg Dnepra za seboj pustile "na tisoče neeksplodiranih bomb in streliva". Poudaril je, da Ukrajina kljub umiku ostaja previdna, ker "sovražnik ne daje daril" in "ne dela gest dobre volje".

9.54 Rusi puščajo svoje ranjence, ko bežijo iz Hersona

Ruski vojaki med begom iz ukrajinskega mesta Herson puščajo ranjene tovariše, je danes poročal britanski časnik The Daily Telegraph. Ukrajinski vojak po imenu Nikolaj, ki sodeluje v bojih v Hersonu, je povedal, da je videti, da se Rusi z območja Hersona umikajo, vendar se še vedno borijo na nekaterih naseljenih območjih. "Umikajo se, ker so jih doletele velike izgube. Za seboj ne puščajo le trupel svojih vojakov, ampak tudi ranjene tovariše."

Spomnimo, ruski obrambni minister Sergej Šojgu je pred dvema dnevoma ukazal umik ruskih sil iz mesta Herson. Včeraj je Rusija potrdila, da se je umik začel, Ukrajina pa je od takrat v regiji Herson osvobodila 41 naselij. 

7.50 Rusi napadli stolpnico v Mikolajevu

Ukrajinski uradniki poročajo, da so ruske sile ponoči napadle stolpnico v mestu Mikolajev na jugu države, piše The Guardian. 

Župan mesta Aleksander Senkevič je dejal, da je bila obstreljena stanovanjska četrt mesta, pri čemer sta bila dva mrtva in dva ranjena.

"Razdejanje od petega do prvega nadstropja. Za zdaj je znano, da sta umrli dve osebi, dve sta poškodovani. Reševalci nadaljujejo iskalno in reševalno akcijo," je dejal.

7.04 ISW: Ukrajina na poti do velike zmage v Hersonu

Ameriški varnostni in obrambni inštitut (ISW) je v zadnjem poročilu objavil, da ima Ukrajina pobudo na fronti in je na poti k veliki zmagi v regiji Herson.

Analitiki inštituta napovedujejo, da se bodo spopadi nadaljevali ne samo na jugu, ampak tudi okoli mesta Bahmut v vzhodni regiji Doneck, edinega kraja, kjer ruske sile še vedno poskušajo napasti in zasesti ozemlje. Kar zadeva severno regijo Lugansk, tam ukrajinske sile še naprej izvajajo protinapad, so sporočili iz ISW.

6.10 Zelenski: Okoli Hersona osvobojenih 41 naselij

"Danes imamo dobre novice z juga. Število ukrajinskih zastav, ki se vračajo na svoje pravo mesto v okviru potekajoče obrambne operacije, je že na desetine. Osvobojenih je bilo 41 naselij. Zahvaljujem se vsem našim junakom, ki so omogočili ta napredek," je v svojem nočnem videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, poroča Sky News. 

"Vse, kar se zdaj dogaja, je bilo doseženo z meseci hudega boja. To je bilo doseženo s pogumom, bolečino in izgubo. Ne gre za odhod sovražnika. Ukrajinci so tisti, ki za drago ceno preženejo okupatorje. Moramo iti do konca, na bojišču in v diplomaciji, za naše zastave, ukrajinske zastave," je sklenil. 

Nemški reichstag Novice Britanski vpliv v Evropi kljub brexitu vse večji, Nemčija v težavah? Antonov An-225 mriya Avtomoto Uničeno največje letalo: take so nove drzne napovedi Nesreča Stremusov Novice Rusija objavila fotografije z mesta nesreče Stremusova Ukrajina- Doneck Novice Ukrajina: Nimamo dokazov, da Rusi zapuščajo Herson

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin