Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 11. 2022,
5.52

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

137

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski Joe Biden vojna Rusija Ukrajina

Četrtek, 10. 11. 2022, 5.52

1 leto, 5 mesecev

Ukrajina: Nimamo dokazov, da Rusi zapuščajo Herson

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

137

260. dan vojne v Ukrajini. Svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak pravi, da njegova država še vedno ne vidi nobenih dokazov o obsežnih premikih ruskih enot iz Hersona. Južnoukrajinska regija Mikolajev je bila popolnoma osvobojena ruskega nadzora, trdi ukrajinski poveljnik Roman Kostenko. "Umik ruskih vojakov iz Hersona je razlog za optimizem, vendar moramo biti previdni, da ne sklepamo prehitro," je povedal svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak. V Hersonu naj bi bilo približno od 20 do 30 tisoč ruskih vojakov, zato bi lahko trajalo nekaj časa, da se umaknejo.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov

21.19 Ukrajina: Nimamo dokazov, da Rusi zapuščajo Herson
20.44 Propagandist Putina: Ponovno je treba uvesti smrtno kazen za izdajalce in dezerterje
19.10 Ukrajinski poveljnik: Mikolajevska regija je popolnoma osvobojena
18.11 Ukrajinski svetovalec: Prezgodaj je za slavje
17.17 Umik ruskih sil iz Hersona bi lahko trajal tedne
17.15 Je Mikolajevska regija popolnoma osvobojena?
16.41 EU ne bo priznavala ruskih potovalnih dokumentov z zasedenih ozemelj v Ukrajini in Gruziji
16.26 Kadirov pozval muslimane v vojno: To je sveto, sanjam, da jaz in moji otroci umremo
15.11 Satelitski posnetki razkrivajo: Rusi na Krimu kopljejo nove jarke
14.22 Ukrajinske sile napredujejo ob ruskem umiku iz Hersona
14.19 Putin želi strožji nadzor nad finančnimi sredstvi za vojsko
13.37 Ukrajina: Rusi bodo Herson spremenili v mesto smrti, preden bodo pobegnili
11.47 Tesno povezana skupnost zdaj razdeljena na dva dela: "Sodelovali ste z Rusi!"
11.19 Iran trdi, da je razvil hipersonično raketo
8.33 Namesto Putina na vrh G20 zunanji minister Lavrov
8.31 Zelenski: Po umiku ruskih sil iz mesta Herson Ukrajina previdna
7.30 Močna eksplozija v Donecku
7.13 Iz Washingtona v Kijev ne bodo poslali naprednih dronov
6.25 Ameriški general objavil oceno števila padlih ruskih in ukrajinskih vojakov
6.19 Biden: ZDA so že nekaj časa vedele, da se bo Rusija umaknila iz Hersona

21.19 Ukrajina: Nimamo dokazov, da Rusi zapuščajo Herson

Svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak pravi, da njegova država še vedno ne vidi nobenih dokazov o obsežnih premikih ruskih enot iz Hersona. Sak je za Sky News povedal, da zato ukrajinski uradniki ostajajo skeptični do napovedi Moskve.

Preden je Rusija včeraj napovedala umik, je bilo v mestu več deset tisoč ruskih vojakov. Sak je povedal, da gre za pomembne številke, zato bodo morali počakati in videti, ali bodo Rusi začeli zapuščati mesto.

Čeprav je Ukrajina danes že osvobodila več naselij v bližini mesta Herson, je Sak dejal, da njihovi vojaki še vedno nimajo dostopa do mesta, ki je že mesece pod rusko okupacijo.

20.44 Propagandist Putina: Ponovno je treba uvesti smrtno kazen za izdajalce in dezerterje

Vladimir Solovjev, propagandist in vidni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je v radijski oddaji Puni kontakt oblasti pozval, naj v Rusiji ponovno uvedejo smrtno kazen za vse izdajalce, osumljene sabotaže in vojake, ki bežijo z bojišča.

"Menim, da je treba zavrniti moratorij na smrtno kazen in uvesti člene, ki dovoljujejo usmrtitve izdajalcev in njihovih sostorilcev, teroristov in njihovih pomagačev, sponzorjev in financerjev, vključno z usmrtitvami dezerterjev, ki so zapustili bojni red in izdali njihovi tovariši," je rekel Solovjev.

19.10 Ukrajinski poveljnik: Mikolajevska regija je popolnoma osvobojena

Južnoukrajinska regija Mikolajev je bila popolnoma osvobojena ruskega nadzora, trdi ukrajinski poveljnik Roman Kostenko, ki je tudi predsednik odbora za obrambo in obveščevalne zadeve v ukrajinskem parlamentu. Danes popoldne je objavil videoposnetek, v katerem navaja, da je Mikolajev, zadnje mesto v regiji, ki je bilo pod ruskim nadzorom, zdaj pa je pod ukrajinskim.

BBC trditev ni mogel neodvisno preveriti, a če bi bile potrjene, bi bila popolna osvoboditev Mikolajevske oblasti pomembna zmaga za ukrajinske sile. Novica prihaja po tem, ko je ukrajinska vojska sporočila, da je znova zavzela ključno mesto Snikurivka, ki leži na meji provinc Herson in Mikolajev.

18.11 Ukrajinski svetovalec: Prezgodaj je za slavje

"Umik ruskih vojakov iz Hersona je razlog za optimizem, vendar moramo biti previdni, da ne sklepamo prehitro," je povedal svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak. Kot pravi, je prezgodaj za proslavljanje tega, kar je Rusija imenovala manever vojakov čez reko Dneper.

"Vsakič, ko Rusi naredijo tako imenovano gesto dobre volje in 'pregrupirajo' svoje sile, je to zaradi super učinkovitih ukrajinskih oboroženih sil," je povedal Sak za oddajo World na BBC Radio 4. Ne skrbi ga, ali gre v tem primeru za rusko past. Povedal je, da Ukrajina "ne bo poskušala brati sovražnikovih misli" in se bo namesto tega osredotočila na obveščevalne podatke za vodenje svojih vojaških operacij.

"Že od prvega dne te agresivne vojne proti Ukrajini govorimo, da je naš cilj popolna osvoboditev naše države, in se z zobmi in nohti borimo za vsak meter, vsako vas, vsako mesto," je še dejal Sak.

17.17 Umik ruskih sil iz Hersona bi lahko trajal tedne

V Hersonu naj bi bilo približno od 20 do 30 tisoč ruskih vojakov, zato bi lahko trajalo nekaj časa, da se umaknejo. Najvišji ameriški vojaški častnik je dejal, da bi lahko trajalo celo nekaj tednov, da se Rusi v celoti umaknejo iz mesta.

"Ne bo jim vzelo dneva ali dveh, vzelo jim bo dneve in morda celo tedne, da se sile umaknejo južno od reke," je dejal general ameriške vojske Mark Milley.

17.15 Je Mikolajevska regija popolnoma osvobojena?

Ukrajinski medij Kyiv Post trdi, da je Mikolajevska regija zdaj brez ruskih vojakov. To bi bil velik napredek v vojni, potem ko je Rusija od invazije februarja zasedla del regije.

Jugovzhodni del območja je bil 30. septembra vključen v regijo Herson pod rusko upravo, vendar je ukrajinska protiofenziva pregnala okupacijske sile in še naprej napreduje proti mestu Herson.

16.41 EU ne bo priznavala ruskih potovalnih dokumentov z zasedenih ozemelj v Ukrajini in Gruziji

Svet EU in Evropski parlament sta danes dosegla začasni dogovor o zakonodajnem predlogu glede nepriznavanja veljavnosti potnih dokumentov, ki jih je Rusija izdala na zasedenih ozemljih v Ukrajini in na separatističnih ozemljih v Gruziji. Preden zakonodaja stopi v veljavo, jo morajo odobriti še članice EU in Evropski parlament.

"Ruski potovalni dokumenti, izdani v okupiranih ukrajinskih regijah ali na separatističnih ozemljih v Gruziji, oziroma dokumenti, izdani osebam, ki v omenjenih regijah prebivajo, ne bodo sprejeti kot veljavni potovalni dokumenti za pridobitev vizuma ali prehod meja schengenskega območja," je sporočil Svet EU.

Nekatere članice EU že zdaj ne priznavajo potovalnih dokumentov, izdanih v teh regijah, ali pa so v postopku nepriznavanja. Cilj današnjega dogovora pa je določiti skupni pristop EU, zagotoviti pravilno delovanje njene zunanje meje in skupne vizumske politike ter zaščititi varnost članic, navajajo v Bruslju.

Rusija je leta 2008 priznala neodvisnost Južne Osetije in Abhazije v Gruziji, v začetku oktobra pa si je po mednarodno nepriznanih referendumih priključila ukrajinske regije Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje.

16.26 Kadirov pozval muslimane v vojno: To je sveto, sanjam, da jaz in moji otroci umremo

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je v enem izmed svojih napadov norosti v videu pozval vse muslimane in kristjane, naj se združijo v, kot je rekel, "sveti vojni" proti Ukrajini, na koncu pa izrazil željo po smrti sebe in svojih otrok.

"Pozivam vse muslimane, vse bele ljudi v Čečeniji, da skupaj naredimo bataljone. Oskrbel vas bom, oblekel, oborožil ... Morate se boriti, braniti interese našega ljubljenega preroka, Korana, države, suverenost," je Kadirov povedal v videu, v katerem se je posnel, kako leži na kavču.

"Kdo si ti, če se danes ne postaviš proti tem šakalom, satanistom, proti fašizmu," se v videu sprašuje čečenski voditelj in dodaja, da bi morala vsak oče in mati poslati svoje sinove v vojno, da branijo interese muslimanov in kristjanov.

"Zbudite se, bodite muslimani, moški. To je sveta vojna. Sanjam o smrti v njej, o smrti svojih otrok v tej vojni. Allahu Akbar, moč zmage je z nami," je sklenil.

15.11 Satelitski posnetki razkrivajo: Rusi na Krimu kopljejo nove jarke

Satelitski posnetki iz preteklega tedna prikazujejo nove jarke, ki jih Rusija koplje v bližini mesta Armiansk na severu Krima, blizu meje z ukrajinsko regijo Herson. Fotografija, ki jo je 5. novembra posnel Planet Labs PBC, prikazuje jarek na polju, ki ga na posnetku še ni bilo teden dni prej, 29. oktobra.

Rusko kopanje novih jarkov na severu Krima nakazuje, da so vojaški voditelji morda nervozni zaradi ukrajinske protiofenzive v regiji Herson, vzhodno od reke Dneper in južno od Zaporožja proti Melitopolu, piše CNN.

14.22 Ukrajinske sile napredujejo ob ruskem umiku iz Hersona

Ruske sile so se danes začele umikati z desnega brega reke Dneper v regiji Herson, kjer so ukrajinske sile osvobodile novih 12 vasi. Po navedbah načelnika ukrajinskega generalštaba Valerija Zalužnega je ukrajinska vojska od začetka oktobra napredovala 36 kilometrov v notranjost regije Herson, ki so jo Rusi zasedli kmalu po začetku invazije.

Ruska vojska je v skladu s sredino zapovedjo obrambnega ministra Sergeja Šojguja o umiku začela premikati svoje sile na levi breg reke Dneper, je danes sporočilo ministrstvo v Moskvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem je poveljnik ukrajinskih sil Zalužni prek Telegrama sporočil, da "nadaljujejo ofenzivo v skladu z načrtom". Od 1. oktobra je ukrajinska vojska po njegovih besedah osvobodila 40 naselij v regiji Herson.

Na napovedan umik, s katerim bodo Rusi Ukrajincem prepustili tudi prestolnico istoimenske regije, se je v sredo odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki pa za zdaj ostaja previden. "Sovražnik nam ne daje daril, ne dela 'gest dobre volje', vse to dosežemo mi sami," je dejal v svojem rednem nagovoru. "Zato se premikamo zelo previdno, brez čustev, brez nepotrebnega tveganja, v interesu osvoboditve celotnega našega ozemlja in tega, da bodo izgube čim manjše," je dodal.

Čeprav se je napredovanje ukrajinskih sil v ofenzivi za osvoboditev Hersona v zadnjih tednih upočasnilo, je bila oskrba ruskih sil na desnem bregu Dnepra močno otežena, ker so ukrajinske sile uničile več mostov čez reko.

Od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija nezakonito priključila septembra, je Herson verjetno strateško najpomembnejši, saj predstavlja edino kopensko pot do polotoka Krim, ki si ga je Moskva priključila že leta 2014.

14.19 Putin želi strožji nadzor nad finančnimi sredstvi za vojsko

Zaradi številnih poročil o neustrezni opremi ruskih vojakov v Ukrajini želi predsednik Vladimir Putin uvesti strožji nadzor nad finančnimi sredstvi za vojsko. Ruska vlada mora tako do petka predstaviti predloge za boljši nadzor nad porabo proračunskih sredstev za vojno v Ukrajini, je razvidno iz sporočila, ki ga je danes objavil Kremelj.

Po oceni ruskega predsednika je treba za izboljšanje kakovosti opreme vzpostaviti neposredno povezavo med ruskimi enotami v Ukrajini ter proizvajalci. S tem želi Kremelj med drugim preprečiti korupcijo in poneverjanje proračunskih sredstev za vojsko.

V neodvisnih ruskih medijih se namreč pojavlja veliko poročil o ruskih nabornikih, ki se pritožujejo zaradi slabe in pomanjkljive opreme. Nekateri naj ne bi imeli niti čelad ali orožja in naj bi iz lastnega žepa kupovali spalne vreče, zdravila in zimske škornje.

Tudi poslanec ruske dume in član odbora za obrambo Andrej Guruljov je na primer pred časom poročal, da je izginilo za poldrugi milijon kompletov osebne opreme, česar ni pojasnil nihče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nad razmerami naj bi bili zgroženi tudi nekateri drugi politiki in guvernerji ruskih regij. Zadnji naj bi nabornikom celo sami kupovali daljnoglede in naprave za nočno opazovanje, včasih tudi mimo proračuna ruskega obrambnega ministrstva.

13.37 Ukrajina: Rusi bodo Herson spremenili v mesto smrti, preden bodo pobegnili

"Preden se bodo umaknili, Rusi nameravajo Herson spremeniti v mesto smrti, je danes sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak.

"Ruska federacija želi Herson spremeniti v mesto smrti. Ruska vojska minira vse, kar je v njenem dosegu, od stanovanj do kanalizacije. S topništvom na levem bregu nameravajo mesto spremeniti v ruševine. Prišli so, ropali, pobili priče, pustili ruševine in odšli," je na Twitterju sporočil Podoljak.

V zadnjih tednih se je sicer pojavilo več poročil, ki trdijo, da ruske sile izganjajo Ukrajince iz njihovih domov v Hersonu in same vstopajo vanje. 

11.47 Tesno povezana skupnost zdaj razdeljena na dva dela: "Sodelovali ste z Rusi!"

Mesec dni po tem, ko so ukrajinske enote osvobodile vas Ševčenkivka v ukrajinski južni regiji Herson, je nekoč tesno povezana skupnost zdaj razdeljena na dva dela, in sicer zaradi obtožb, da so nekateri prebivalci sodelovali z Rusi. Sosedje s prstom kažejo na sosede, prekinjeni so medgeneracijski odnosi. 

Ko so novinarji Washington Posta sredi oktobra, teden dni po tem, ko so okupacijske sile pobegnile iz Ševčenkivke, obiskali vas, je tam ostalo približno 50 prebivalcev, ki so čakali na tovornjak ukrajinske vojske, s katerim so jim pripeljali kruh. 

45-letna domačinka Olja Prodčenko se je ponudila za razdeljevanje hrane. Šla je od hiše do hiše. 62-letna prebivalka ni želela vzeti kruha, saj je sumila, da je Olja sodelovala z Rusi. "Hodili ste naokoli, vznemirjali ste nas, podpirali ste eno in edino Rusijo," je jezno zavpila, ko se je Olja umaknila.

To je le ena od osebnih zgodb, je pa po poročanju Washington Posta takšnih še veliko več. 

11.19 Iran trdi, da je razvil hipersonično raketo

Iran je razvil hipersonično raketo, ki lahko prebije vse protiraketne sisteme, je danes izjavil general Amirali Hadžizadeh, poveljnik letalskih sil iranske revolucionarne garde. Prepričan je, da bo trajalo desetletja, preden bo razvit sistem, ki bo sposoben raketo prestreči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta hipersonična balistična raketa je bila razvita za boj proti protiraketnim ščitom in bo sposobna prebiti vse protiraketne sisteme," je dejal general in pri tem pojasnil, da njen razvoj predstavlja velik generacijski preskok na področju raket, poroča iranska tiskovna agencija Fars.

8.33 Namesto Putina na vrh G20 zunanji minister Lavrov

Ruski predsednik Vladimir Putin se ne bo udeležil prihajajočega vrha G20 na Baliju, je danes potrdilo rusko veleposlaništvo v indonezijski prestolnici Džakarta in dodalo, da se bo vrha namesto njega udeležil zunanji minister Sergej Lavrov. Po mesecih ugibanj je to prva potrditev Putinove neudeležbe na vrhu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Lahko potrdim, da bo (zunanji minister, op. p.) Sergej Lavrov vodil rusko delegacijo na srečanju G20. Program predsednika Putina se še pripravlja, lahko bi se ga udeležil virtualno," je povedala vodja protokola na ruskem veleposlaništvu v Džakarti Julija Tomskaja.

"Ruski zunanji minister bo prišel osebno," pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal tiskovni predstavnik indonezijskega ministrstva za naložbe Jodi Mahardi, ki je odgovoren za usklajevanje vrha skupine G20 v Indoneziji.

Prihajajočega vrha G20 se bo na Baliju namesto Putina udeležil zunanji minister Sergej Lavrov.  | Foto: AP / Guliverimage Prihajajočega vrha G20 se bo na Baliju namesto Putina udeležil zunanji minister Sergej Lavrov. Foto: AP / Guliverimage 8.31 Zelenski: Po umiku ruskih sil iz mesta Herson Ukrajina previdna

Ukrajina ravna zelo previdno, potem ko je Rusija v sredo napovedala umik sil iz mesta Herson, je v sredo izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Medtem so iz ZDA sporočili, da je do zdaj v Ukrajini umrlo več kot sto tisoč ruskih vojakov, podobne izgube pa je verjetno utrpela tudi ukrajinska stran, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sovražnik nam ne daje daril, ne dela 'gest dobre volje', vse to dosežemo mi sami," je v svojem rednem nagovoru ukrajinskemu narodu opozoril Zelenski. "Zato se premikamo zelo previdno, brez čustev, brez nepotrebnega tveganja, v interesu osvoboditve celotnega našega ozemlja in tega, da bodo izgube čim manjše," je dodal.

Do zdaj je v Ukrajini življenje izgubilo več kot sto tisoč ruskih vojakov, podobne izgube pa je verjetno utrpela tudi ukrajinska stran, pa je prav tako v sredo na srečanju gospodarskega kluba v New Yorku ocenil načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley.

Te številke, ki jih, kot opozarja AFP, ni mogoče neodvisno preveriti, so najnatančnejša ocena ZDA o žrtvah od začetka vojne v Ukrajini.

"Obojestransko je treba priznati, da zmaga v pravem pomenu besede morda ni dosegljiva z vojaškimi sredstvi, zato je treba uporabiti druga sredstva," je dejal Milley in tako nakazal, da obstajajo možnosti za pogajanja med sprtima stranema.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v sredo ukazal umik ruskih sil z desnega brega reke Dneper v ukrajinski regiji Herson, pa tudi iz mesta Herson. Čeprav se je napredovanje ukrajinskih sil v ofenzivi za osvoboditev Hersona v zadnjih tednih upočasnilo, je bila oskrba ozemlja na desnem bregu Dnepra močno otežena, saj so ukrajinske sile uničile več mostov čez reko.

Rusija je v zadnjih tednih iz mesta evakuirala prebivalce. Kot je v sredo Šojguju povedal poveljnik ruskih sil v Ukrajini Sergej Surovikin, so z desnega brega Dnepra skupno evakuirali okoli 115 tisoč ljudi.

7.30 Močna eksplozija v Donecku

V Donecku, mestu pod ruskim nadzorom, je odjeknila močna eksplozija. Kot je razvidno s posnetka, se je ogromen plamen v okrožju Petrovski dvignil nekaj metrov v zrak. Sledila je močna detonacija.

7.13 Iz Washingtona v Kijev ne bodo poslali naprednih dronov

V Washingtonu so se odločili, da Ukrajini ne bo dostavil naprednih brezpilotnih letalnikov grey eagle MQ-1C. Bidnovo administracijo namreč skrbi, da bi dobava tega orožja lahko zaostrila vojno, ker bi Ukrajincem dala možnost, da drone uporabijo za napade na območju Rusije, poroča Wall Street Journal. 

Tako Kijev kot člani ameriškega kongresa so od Bidnove administracije zahtevali, da Ukrajini zagotovi brezpilotna letala.

6.25 Ameriški general objavil oceno števila padlih ruskih in ukrajinskih vojakov

Ameriški visoki general Mark Milley je ocenil, da ima ruska vojska v Ukrajini več kot sto tisoč mrtvih in ranjenih vojakov, ter dodal, da so ukrajinske oborožene sile verjetno utrpele približno enake izgube. 

Dejal je še, da je od začetka ruskega napada na Ukrajino umrlo tudi okoli 40 tisoč ukrajinskih civilistov.

6.19 Biden: ZDA so že nekaj časa vedele, da se bo Rusija umaknila iz Hersona

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je jasno, da je ruska vojska v resnih težavah, potem ko so vojakom ukazali, naj se umaknejo iz ukrajinskega mesta Herson in z okoliških območij.

"Zdelo se mi je zanimivo, da so čakali do konca volitev za sprejetje te odločitve. Že nekaj časa vemo, da bodo to storili," je dejal na tiskovni konferenci v Beli hiši. 

"To je dokaz, da imajo resne težave. Videli bomo, ali je Ukrajina pripravljena na kompromis z Rusijo," je dodal.

Ramzan Kadirov
Novice Rusija objavila fotografije z mesta nesreče Stremusova
Ulf Kristersson in Recep Tayyip Erdogan
Novice Turčija še ni pripravljena na sprejem Švedske v Nato
ruski vojaki ruska vojska rusija
Novice Ruski vojni dopisnik šokiral z odgovorom: Napredujemo tri centimetre na dan
Joe Biden
Novice Bo Joe Biden postal "hroma raca"?
Ne spreglejte