Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2022,
6.11

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

101

Natisni članek

Volodimir Zelenski elektrika napad vojna Rusija Ukrajina

Torek, 8. 11. 2022, 6.11

1 leto, 5 mesecev

Ruski vojni dopisnik šokiral z odgovorom: Napredujemo tri centimetre na dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

101

ruski vojaki ruska vojska rusija | Beloruski voditelj je dogodke v Ukrajini označil za katastrofo. | Foto Shutterstock

Beloruski voditelj je dogodke v Ukrajini označil za katastrofo.

Foto: Shutterstock

258. dan vojne v Ukrajini. "Evropa nima voditeljev. Pogasiti ne znajo niti požara v lastni hiši," je po poročanju ruske agencije Tass dejal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in dodal: "Evropejci ne želijo te vojne. Dovolj dobro razumejo, kaj se danes dogaja v Ukrajini. Tudi tukaj v Belorusiji poskušajo zanetiti požar. Jutri bo gorela vsa Evropa." Evropske voditelje je označil za norce, ki Washingtonu ne zmorejo reči ne in podpihujejo ogenj v regiji. "So tisti, ki so Američanom dovolili, da v Evropo pripeljejo dodatno jedrsko orožje," je dejal Lukašenko. "So norci," je poudaril.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:
20.34 Ruski vojni dopisnik z odgovorom šokiral voditeljico: Napredujemo tri centimetre na dan
16.10 Ukrajinci na tajni lokaciji obnavljajo največje letalo na svetu 
13.26 Zelenski postavil pogoje za pogajanja z Rusijo
12.11 V Ukrajini bodo omejili porabo električne energije 
11.38 Rusija se na južni fronti pripravlja na preboj ukrajinskih sil
11.16 Ruska obveščevalna služba: Preprečili smo delovanje ukrajinske diverzantske in izvidniške skupine
9.55 Rusi vsakemu civilistu iz Hersona, ki se preseli v Rusijo, ponujajo sto tisoč rubljev
8.45 Severna Koreja zanika dobavo orožja Rusiji
7.48 Lukašenko: Ukrajina že gori, jutri bo gorela še celotna Evropa 
6.37 Ukrajinci: Rusi ropajo domove v Hersonu in jih spreminjajo v obrambne položaje 
6.27 Zelenski: Ruske sile so utrpele velike izgube v regiji Doneck
6.20 Prebivalce severne Ukrajine so pozvali, naj se preselijo, saj se rusko obstreljevanje povečuje

20.34 Ruski vojni dopisnik z odgovorom šokiral voditeljico: Napredujemo tri centimetre na dan

Znana ruska televizijska voditeljica, politična komentatorka in vidna Putinova propagandistka Olga Skabejeva je v oddaji na ruski državni televiziji ostala brez besed, potem ko je ruski novinar in dopisnik Dmitrij Stešin brez dlake na jeziku opisal napredek Rusije.

Na vprašanje voditeljice, ali bi lahko v bližnji prihodnosti ruska vojska zasedla naselje in ali računajo na napredek v metrih ali kilometrih, je odgovoril, da vojaki napredujejo zelo počasi, in citiral svojega prijatelja ostrostrelca, ki se že več mesecev bori v bližini Donecka. "Napredujemo tri centimetre na dan," je besede prijatelja povzel Stešin in sklenil z besedami: "Brez komentarja." 

Skabejeva takšnega odgovora ni pričakovala, naenkrat ni imela več vprašanj, pogovor z gostom pa je hitro končala, je na Twitterju sporočil novinar BBC Francis Scarr

16.10 Ukrajinci na tajni lokaciji obnavljajo največje letalo na svetu 

V prvih dneh vojne so Rusi uničili ukrajinsko letalo an-225 Mriya. To je bilo sicer največje letalo na svetu. 

Ukrajinci so več mesecev po uničenju začeli obnovo letala na skrivni lokaciji, poroča Bild. Generalni direktor državnega podjetja Antonov Jevhen Havrilov je za nemški časopis povedal, da je podjetje začelo gradnjo letala an-22, zbrali pa naj bi že 30 odstotkov sestavnih delov, potrebnih za njegovo obnovo.

"Drugi an-225 bo izdelan na tajni lokaciji z uporabo novih delov in delov poškodovanega letala," je povedal Havrilov. Izdelava novega letala bo stala najmanj 500 milijonov evrov, sredstva za obnovo pa še zbirajo. 

Nemški Bildt je napovedal, da bo letališče Leipzig/Halle pomagalo pri gradnji novega letala, ta teden pa so na letališču odprli razstavo z razbitinami nekoč mogočne Mriye.

13.26 Zelenski postavil pogoje za pogajanja z Rusijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem nočnem nagovoru dejal, da je pripravljen na pogovore z Rusijo, vendar le na pristna pogajanja, ki bodo vsebovala vrnitev zasedenega ukrajinskega ozemlja, zagotovilo odškodnin za ruske napade in kazni za odgovorne za vojne zločine, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Kdor resno razmišlja o podnebnih vprašanjih, bi moral resno razmišljati tudi o tem, da je treba takoj ustaviti rusko agresijo, obnoviti našo ozemeljsko celovitost in prisiliti Rusijo v resnična mirovna pogajanja," je dejal Zelenski, ki bo danes na daljavo nagovoril svetovne voditelje na podnebni konferenci COP27.

"Ponavljam - obnovitev ozemeljske celovitosti, spoštovanje Ustanovne listine ZN, odškodnina za vso škodo, ki jo je povzročila vojna, kazen za vse vojne zločince in zagotovila, da se to ne bo več ponovilo. To so povsem razumljivi pogoji," je dejal ukrajinski predsednik.

Volodimir Zelenski | Foto: Reuters Foto: Reuters Zelenski je pogoje za pogajanja postavil nekaj dni po tem, ko je ameriški časnik Washington Post poročal, da v ZDA želijo, da Ukrajina pokaže pripravljenost na pogovore, saj naj bi Washington skrbelo, da bi Kijev s preveč nepopustljivim pristopom lahko škodoval svoji mednarodni podpori.

Ukrajina je sicer po besedah Zelenskega že večkrat predlagala takšne pogovore, vendar so "vedno dobili nore ruske odgovore z novimi terorističnimi grožnjami, napadi, obstreljevanjem ali izsiljevanjem", je po navedbah Reutersa dejal ukrajinski voditelj.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko pa je danes odgovoril, da Rusija ne postavlja nikakršnih predpogojev za mirovna pogajanja, računa le na pripravljenost Kijeva, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ob tem je poudaril, da je bila Rusija na pogajanja vedno pripravljena.

"Ukrajina je enostransko sprejela odločitev, ki ji prepoveduje mirovna pogajanja z Rusijo. To je njihova odločitev. Mi smo vedno izražali pripravljenost na takšne pogovore - nismo bili mi tisti, ki smo jih prekinili," je dodal Rudenko.

12.11 V Ukrajini bodo omejili porabo električne energije 

Padec temperatur v Ukrajini je ta teden nacionalno elektroenergetsko podjetje Ukrenergo spodbudil k uvedbi nadaljnjih energetskih omejitev, poroča CNN.

"Dodatne omejitve porabe so potrebne, ker se zaradi mraza povečuje poraba električne energije, kar vodi v večjo obremenitev opreme in pomanjkanje električne energije v elektroenergetskem sistemu," so sporočili iz Ukrenerga.

Izpade električne energije načrtujejo v Kijevu, Černigovu, Čerkasih, Žitomiru, Sumiju, Harkovu in Poltavi.

11.38 Rusija se na južni fronti pripravlja na preboj ukrajinskih sil

Rusija se na južni fronti pripravlja na preboj ukrajinskih sil. V ta namen je med drugim okrepila obrambne položaje v okolici pristaniškega mesta Mariupol na jugu države, poroča nemška tiskovna agencija dpa. S tem si želi preprečiti hitro napredovanje ukrajinskih sil v primeru preboja fronte, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Mariupol, ukrajinsko pristaniško mesto blizu meje z Rusijo, je bil za Moskvo pomemben strateški cilj zaradi svoje bližine polotoku Krim. Od začetka vojne so mesto ruske sile neusmiljeno obstreljevale, do maja, ko je padlo v roke Moskve, pa je umrlo na tisoče civilistov.

Nedavni satelitski posnetki ameriškega podjetja Maxar kažejo, da se tri množična grobišča v bližini Mariupola v krajih Stari Krim, Manguš in Vinogradne od pomladi nenehno povečujejo.

Britanska nevladna organizacija Center za informacijsko odpornost (CIR) je za BBC analizirala posnetke Starega Krima in ugotovila, da je bilo od junija, ko so nazadnje analizirali posnetke tega območja, tam izkopanih 1.500 novih grobov. Iz tega sklepajo, da je bilo od začetka vojne tam izkopanih več kot 4.600 grobov. Ukrajinski uradniki medtem opozarjajo, da je bilo v bojih v Mariupolu ubitih najmanj 25 tisoč ljudi.

11.16 Ruska obveščevalna služba: Preprečili smo delovanje ukrajinske diverzantske in izvidniške skupine

Ruska zvezna varnostna služba (FSB) trdi, da je v Hersonu preprečila delovanje ukrajinske diverzantske in izvidniške skupine ter pridržala devet ukrajinskih državljanov, poroča CNN. 

FSB je v torek sporočila, da je "razkrila in preprečila dejavnosti diverzantsko-izvidniške skupine v regiji Herson, katere naloge so vključevale izvajanje terorističnih dejanj proti visokim članom vojaške in civilne uprave Hersona". FSB trdi, da je odkrila eksplozive, detonatorje in osebno orožje.

9.55 Rusi vsakemu civilistu iz Hersona, ki se preseli v Rusijo, ponujajo 1.600 evrov

Proruski voditelj ukrajinske okupirane regije Herson Kiril Stremousov je vsakemu prebivalcu Hersona, ki bo zapustil mesto in se preselil v Rusijo, ponudil enkratno plačilo v višini sto tisoč rubljev, kar znaša približno 1.600 evrov. 

Stremousov je danes na svojem profilu na kanalu Telegram sporočil, da je "danes zadnji dan organizirane evakuacije z desnega brega reke Dneper v regiji Herson".

"Večina prebivalcev, ki do zdaj še niso zapustili Hersona, začenja razumeti resnost položaja in moja opozorila," je dodal. 

"Po prihodu na levi breg bodo prebivalce desnega brega regije Herson z avtobusi odpeljali na Krim, kjer jih bodo pričakali prostovoljci. Nato bodo napoteni v druge regije Ruske federacije," je zapisal Stremousov.

"V drugih regijah Ruske federacije bodo prebivalci Hersona dobili začasno bivališče. Poleg tega bo vsak evakuiran prebivalec Hersona lahko prejel enkratno finančno pomoč v višini sto tisoč rubljev," je zapisal proruski voditelj.

8.45 Severna Koreja zanika dobavo orožja Rusiji

Severna Koreja je danes zavrnila očitke ameriških oblasti, da skrivaj dobavlja orožje Rusiji. Poteze Washingtona pa je označila za poskus omadeževanja podobe Severne Koreje na mednarodnem prizorišču s sklicevanjem na po njihovi ocena nezakonite resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pjongjang se je tako odzval na navedbe Washingtona, da je Rusija morda v postopku nakupa več milijonov raket in artilerijskega streliva od Pjongjanga. S tem bi Rusija kršila številne resolucije Varnostnega sveta ZN o Severni Koreji.

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je prejšnji teden obtožil Pjongjang, da z dobavo orožja prikrito pomaga Rusiji v vojni proti Ukrajini. Pojasnil je, da Severna Koreja poskuša prikriti dobavo orožja, da bi bilo videti, kot da ga pošilja na Bližnji vzhod ali v Afriko.

Hkrati je dodal, da ZDA preiskujejo ali je Rusija že prejela severnokorejsko vojaško pomoč, čeprav ne verjame, da bo oprema, ki jo je ali jo bo prejela, na oprijemljiv način spremenila razmere na bojišču v Ukrajini.

V luči obtožb ZDA mnogi strokovnjaki domnevajo, da bi lahko bila Rusija odvisna od tovrstnega uvoza orožja zlasti zaradi vpliva mednarodnih sankcij na domačo orožarsko industrijo. Pjongjang pa je sicer že februarja, ob začetku invazije na Ukrajino, obljubil podporo Rusiji.

7.48 Lukašenko: Ukrajina že gori, jutri bo gorela še celotna Evropa 

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko meni, da si državljani evropskih držav želijo živeti v miru, vendar njihove oblasti ne morejo "pogasiti požara v lastnem domu". "Nemčija, celotna Evropa, zdaj nimata voditeljev. A tudi če bi jih imeli. Pogasiti ne morejo niti požara v lastni hiši," njegove besede povzema ruska tiskovna agencija TASS. 

"Evropejci ne želijo te vojne. Dovolj dobro razumejo, kaj se danes dogaja v Ukrajini. Tudi tukaj v Belorusiji poskušajo zanetiti požar. Jutri bo gorela celotna Evropa," je dejal Lukašenko. 

Lukašenko je evropske voditelje označil za norce, ki Washingtonu ne zmorejo reči ne in podpihujejo ogenj v regiji. "So tisti, ki so Američanom dovolili, da v Evropo pripeljejo dodatno jedrsko orožje," pravi Lukašenko. "So norci," je dodal.

Beloruski voditelj je dogodke v Ukrajini označil za katastrofo in dodal, da "v sovjetski dobi ni bilo nobene države, ki bi bila deležna tako velikih naložb, kot jih je Ukrajina".

6.37 Ukrajinci: Rusi ropajo domove v Hersonu in jih spreminjajo v obrambne položaje 

Ukrajinci trdijo, da so ruske sile izropale prazne domove v mestu Herson na jugu Ukrajine in jih zasedle z vojaki v civilnih oblačilih, da bi se pripravile na spopad, ki bo, po napovedih obeh strani, ena najpomembnejših bitk v vojni, poroča Reuters. 

Ukrajinska vojska je sporočila, da ruske sile, "preoblečene v civilna oblačila, zasedajo prostore civilistov in krepijo obrambne položaje". | Foto: Reuters Ukrajinska vojska je sporočila, da ruske sile, "preoblečene v civilna oblačila, zasedajo prostore civilistov in krepijo obrambne položaje". Foto: Reuters Še pred tem so ruske sile prebivalce mesta, to je bilo prvo, ki so ga zasedle po začetku invazije, pozvale, naj se evakuirajo. Kijev je evakuacijo območja označil za prisilno deportacijo in vojni zločin, v Moskvi pa pravijo, da prebivalce pošiljajo stran zaradi varnosti.

Herson, ki je imel pred vojno skoraj 300 tisoč prebivalcev, je v zadnjih 48 urah ostal brez elektrike in vode, sta sporočili obe strani. Ruski uradniki so za to krivili ukrajinsko "sabotažo", medtem ko so ukrajinski uradniki dejali, da so Rusi odstranili 1,5 kilometra daljnovodov.

Razmer v Hersonu ni bilo mogoče neodvisno potrditi. Ukrajinske sile na bližnji fronti so za Reuters povedale, da pričakujejo hude spopade.

Ukrajinska vojska je sporočila tudi, da ruske sile, "preoblečene v civilna oblačila, zasedajo prostore civilistov in krepijo obrambne položaje". Ruske sile so bile "vpletene v ropanje in krajo prebivalcev in infrastrukturnih območij", so še navedli Ukrajinci. "Odvažajo opremo, hrano in vozila v Rusko federacijo." Moskva sicer zlorabo civilistov zanika.

6.27 Zelenski: Ruske sile so utrpele velike izgube v regiji Doneck

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, kot poroča CNN, intenzivne spopade v delih regije Doneck označil za "epicenter največje norosti okupatorjev".

"Vsak dan umre na stotine ruskih vojakov. Tla pred ukrajinskimi položaji so dobesedno posejana s trupli okupatorjev," je dejal Zelenski. 

Dodal je, da je guverner doneške regije Oleg Kožemjako dejal, da izgube niso tako velike. Zadnji je včeraj na aplikaciji Telegram zapisal, da je vzpostavili stik s poveljniki na fronti. Sporočili so mu, da beležijo izgube vojakov, vendar vseeno napadajo z vso silo.

6.20 Prebivalce severne Ukrajine so pozvali, naj se preselijo, saj se rusko obstreljevanje povečuje

Višji vojaški uradnik v severni ukrajinski regiji Černigov poziva ljudi, naj se umaknejo z obmejnih območij, saj ruske sile tam stopnjujejo napade z minometi in topništvom, poroča CNN. 

Glavno mesto regije Černigov leži približno na pol poti med Kijevom in rusko mejo.

Viačeslav Čaus, vodja regionalne vojaške uprave Černigov, je na Facebooku dejal, da so v zadnjem tednu zabeležili 234 zadetkov, medtem ko so jih prejšnji teden 87. 

Čaus je dejal, da je vodjem okrožnih uprav naročil, naj okrepijo sodelovanje z lokalnimi oblastmi in prebivalce obmejnih naselij preselijo z morebiti ranljivih območji.  "Černigov je daleč od glavnih bojišč v Donbasu in Hersonu, vendar je bil deležen vztrajnega obstreljevanja ruskih minometov in topništva ter občasnih zračnih napadov," je dodal.

V ponedeljek je ukrajinski generalštab sporočil, da je bilo obstreljeno naselje Hai v Černigovu. Konec tedna je bilo prizadetih še več drugih bližnjih naselij.

Joe Biden
Novice Bo Joe Biden postal "hroma raca"?
Ukrajina, Kijev
Novice Kijev se pripravlja na jedrski napad
Vladimir Putin
Novice Je to glavni razlog, zaradi katerega bo Putin izgubil vojno?
Ne spreglejte