Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2022,
6.23

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

115

Natisni članek

elektrika Herson napad Rusija vojna Ukrajina

Ponedeljek, 7. 11. 2022, 6.23

1 leto, 5 mesecev

Kijev se pripravlja na jedrski napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

115

257. dan vojne v Ukrajini. Agresivna ruska retorika vzbuja resno zaskrbljenost Ukrajincev, ki se bojijo, da se bodo Rusi zaradi neuspeha na bojišču odločili za nadaljnje stopnjevanje konflikta. Kot poroča Politico, grožnje predsednika Vladimirja Putina jemljejo resno, prebivalci Kijeva so dobili natančna navodila, kako ravnati v primeru jedrskega napada, oblasti v regiji Kijev pa imajo na stotine zaklonišč, ki bi jih lahko uporabili v primeru jedrskega napada. 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

20.50 Ukrajinci se pripravljajo na najhujše
20.30 The Economist: Iran in Rusija sta se dogovorila za dobavo raket
17.06 Ukrajinska vlada bo prevzela nadzor nad več strateškimi podjetji
13.08 Hudo bombardiranje po Ukrajini
11.21 "V vojno je treba poslati mlade, potem državi ne bi bilo treba plačevati odškodnin"
11.02 Ukrajina: Rusija gradi obrambni blok okoli Mariupola
8.49 Tiskovna predstavnica ukrajinske vojske: Rusi se lažno umikajo iz Hersona 
7.23 V Donecku gori zgradba železnice 
6.30 Zelenski: Ukrajina se pripravlja na nove napade
6.25 Prebivalci Hersona so ostali brez elektrike

20.50 Ukrajinci se pripravljajo na najhujše

Agresivna ruska retorika vzbuja resno zaskrbljenost Ukrajincev, ki se bojijo, da se bodo Rusi zaradi neuspeha na bojišču odločili za nadaljnjo eskalacijo konflikta. Resno jemljejo grožnje predsednika Vladimirja Putina, da bodo z vsemi razpoložljivimi sredstvi branili nezakonito priključeno ukrajinsko ozemlje, poroča Politico. 

Prebivalci v regiji Kijev so dobili natančna navodila, kako ukrepati v primeru jedrskega napada. Oblasti v regiji Kijev imajo na stotine zaklonišč, ki bi jih lahko uporabili v primeru jedrskega napada. Kot je povedal vodja vojaške uprave glavnega mesta Oleksij Kuleba, so zaklonišča podzemna, imajo prezračevanje, dva vhoda in naj bi bila do 15. novembra opremljena z radijskimi napravami, ki naj bi bile komunikacijsko sredstvo v primeru jedrske eksplozije.

Poleg tega so ukrajinske oblasti pred kratkim objavile natančna navodila, kako se vesti v primeru jedrskega napada, pri čemer so navodila sestavljena na podlagi izkušenj iz jedrske katastrofe v Černobilu leta 1986. Državljanom so naročili, naj ne gledajo v smeri eksplozije, naj si pokrijejo ušesa, da preprečijo poškodbe zaradi udarnega vala, in odstranijo oblačila, ki so bila izpostavljena sevanju. V začetku oktobra je uprava prestolnice sporočila, da ima Kijev dovolj tablet kalijevega jodida, zdravila, ki pomaga preprečevati absorpcijo radioaktivnega joda, za razdelitev zdravstvenim ustanovam in družinskim zdravnikom. 

Sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksij Danilov je dejal, da bi bila uporaba jedrskega orožja samomorilno dejanje. "Rusija se bo končno spremenila v sovražnika številka ena za ves svet," je prepričan Danilov. Tudi Kitajska kot zaveznica Rusije opozarja na nevarnost uporabe jedrskega orožja. "Jedrskega orožja ni mogoče uporabiti, jedrske vojne ni mogoče voditi," je prejšnji teden dejal kitajski voditelj Xi Jinping. Kljub spravljivi retoriki ključne ruske zaveznice se Ukrajinci pripravljajo na najhujše.

 

20.30 The Economist: Iran in Rusija sta se dogovorila za dobavo raket

"Teheran in Moskva sta dosegla dogovor o dostavi iranskih raket fateh-110 in zolfaghar na priključeni Krim in po morju do ruskih pristanišč v Kaspijskem morju," poroča The Economist.

"Vemo, da so dogovori že sklenjeni," je za omenjeni medij povedal Vadym Skibitskiy, namestnik vodje ukrajinske vojaške obveščevalne službe.

17.06 Ukrajinska vlada bo prevzela nadzor nad več strateškimi podjetji

Ukrajinska država bo prevzela nadzor nad petimi strateško pomembnimi podjetji za zagotovitev potreb vojske v vojni proti Rusiji, je danes sporočila vlada v Kijevu. Med podjetji sta tudi največji proizvajalec nafte in plina v državi Ukrnafta ter proizvajalec letalskih motorjev Motor Sich, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sekretar ukrajinskega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov je na novinarski konferenci povedal, da so sprejeli odločitev o razlastitvi strateško pomembnih podjetij in prenosu njihovega premoženja v državno last.

Poudaril je, da ne gre za nacionalizacijo, temveč za zaseg premoženja v času vojnega stanja. Zagotovil je, da bodo po odpravi vojnega stanja premoženje vrnili lastnikom ali pa jim povrnili njegovo vrednost.

Ob omenjenih dveh družbah bo država prevzela tudi nadzor nad podjetjem Zaporožtransformator, ki proizvaja reaktorje, proizvajalcem tovornjakov AvtoKraz in podjetjem Ukrtatnafta, ki je eden od največjih proizvajalcev pogonskih goriv v državi in upravlja največjo ukrajinsko rafinerijo nafte.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je povedal, da bo sredstva podjetij upravljalo obrambno ministrstvo, da bi zagotovilo nujno potrebno opremo za oborožene sile. To vključuje dobavo goriva in maziv ter popravilo vojaške opreme in orožja.

Predsednik vlade Denis Šmigal je poudaril, da omenjena podjetja proizvajajo "bistvene proizvode za potrebe obrambe in oboroženih sil ter za energetski sektor". "Za obrambne potrebe države morajo delati 24 ur na dan in sedem dni na teden," je dodal.

Ukrajina je od začetka ruske invazije močno odvisna od zahodne dobave orožja ter finančne podpore ZDA in EU. V zadnjem obdobju se spopada tudi s hudo energetsko krizo zaradi ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, v katerih je bilo poškodovanih že okoli 40 odstotkov ukrajinskega energetskega omrežja.

13.08 Hudo bombardiranje po Ukrajini

V seriji bombnih napadov je bila ponoči uničena infrastruktura v mestu Zaporožje, je povedal namestnik vodje predsedniškega urada Kirilo Timošenko. Navedel je, da je bila v napadu ena oseba ubita in da je bilo uničenih 16 objektov civilne infrastrukture.

Poročajo tudi, da so "ruski teroristi" streljali na obmejno regijo Sumi, pri čemer so ubili eno osebo in eno ranili.

Napetosti narašča tudi v regiji Herson, kjer ukrajinske sile že peti teden koncentrirajo svoje enote, je povedal Kiril Stremousov, uradnik, ki so ga imenovale okupacijske ruske sile. Prizadevanja za evakuacijo potekajo, zlasti za ljudi, ki ne morejo oditi na lastno moč. Stremousov je dodal, da za zdaj na fronti v Hersonu ni sprememb. Ukrajina si je kot ključni cilj postavila ponovno zavzetje mesta.

11.21 "V vojno je treba poslati mlade, potem državi ne bi bilo treba plačevati odškodnin"

Na fronto v Ukrajino je treba poslati mlajše neporočene moške, saj so moški nad 40 let nezdravi zaradi nenehnega uživanja alkohola, je dejal ruski avtor Dmitrij Pučkov v gostovanju na radiu Komsomolskaya Pravda, poroča Newsweek. V pogovoru z Ivanom Pankinom, voditeljem Komsomolskaya Pravda, je Pučkov povedal, da bo treba spremeniti sestavo ruske vojske. Pučkov, znan tudi kot Goblin, je prevajalec filmov in videoiger iz angleščine v ruščino, avtor in scenarist.

Namesto 40-letnikov z višjo izobrazbo, službo, ženo in tremi otroki bi morali v vojno pošiljati izurjene 18-letnike. Zaradi tega državi ne bi bilo treba plačevati odškodnin vdovam in otrokom, je še dodal. 

11.02 Ukrajina: Rusija gradi obrambni blok okoli Mariupola

Petro Andriuščenko, svetovalec župana Mariupola, je poročal, da so ruske sile okoli mesta začele graditi obrambno črto. "Dve majhni tovarni betona sta bili zgrajeni v Mariupolu in zdaj delata za oskrbo fronte. Proizvajata betonske protitankovske piramide. Nekaj so jih odpeljali tudi v Zaporožje in Herson," je zapisal naTelegramu.

Andriuščenko navaja, da Rusi močno krepijo svoje položaje med Mariupolom in vasjo Stari Krim. 

10.58 Putinov propagandist je stopil na mino in ostal brez noge

Ruski propagandist Semjon Pegov je v bližini Donecka stopil na mino in izgubil nogo, poroča Nexta. 

8.49 Tiskovna predstavnica ukrajinske vojske: Rusi se lažno umikajo iz Hersona 

"Da bi ukrajinske sile zvabili v boje, se Rusi lažno umikajo iz Hersona," je dejala Natalia Humeniuk, tiskovna predstavnica ukrajinske vojske.

"Ruske enote se zelo trudijo prepričati vse, da se umikajo, a hkrati vidimo objektivne dokaze, da ostajajo," je povedala Humeniukova v intervjuju za ukrajinske medije.

"V mestu imajo nameščene vojaške enote in veliko vojaške opreme," je še povedala za CNN in dodala, da Rusi poskušajo ustvariti iluzijo, da jih ni, da bi zvabili ukrajinske sile v bližnja naselja, kjer običajno potekajo hudi spopadi," je dejala.

7.23 V Donecku gori zgradba železnice 

Po večkratnih eksplozijah je ponoči zagorela zgradba železnice v Donecku. 

6.30 Zelenski: Ukrajina se pripravlja na nove napade

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem videonagovoru dejal, da se država pripravlja na nove ruske napade na infrastrukturo.

Že pred tem je kijevski župan Vitalij Kličko prebivalce pozval, naj bodo "pripravljeni na vse", tudi na "najslabši mogoč scenarij", po katerem prestolnica ostane brez elektrike in vode.

"Če imate širšo družino ali prijatelje zunaj Kijeva, kjer sta zagotovljena oskrba z vodo in ogrevanje, potem za določen čas pojdite k njim," je dejal Kličko.

Predsednik Zelenski je v nočnem videonagovoru izpostavil, da je brez elektrike že 4,5 milijona potrošnikov.

6.25 Prebivalci Hersona so ostali brez elektrike

Potem ko so Rusi sporočili, da so Ukrajinci z raketami poškodovali zasedeni jez v Novi Kahovki, so v Hersonu ostali brez elektrike.

Agencija TASS je sporočila, da je raketa zadela in poškodovala jez. Malo kasneje so RIA Novosti poročale, da v Hersonu ni elektrike in da bi to lahko bila napoved, da se bo začela bitka za mesto.

Vladimir Putin
Novice Je to glavni razlog, zaradi katerega bo Putin izgubil vojno?
Ukrajina, Kijev
Novice ZDA sporočajo Kijevu: Sprostite ročno zavoro
Vladimir Putin, Ši Džinping
Novice Kitajska razkrila mejo "prijateljstva brez meja" s Putinom
Herson
Novice V Hersonu uvedli policijsko uro. "Prihaja kolona vozil, mogoč je napad" #video
Novice Zelenski globoko pod Kijevom sprejel posebnega gosta #video
Ne spreglejte