Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2020,
13.02

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

19

Natisni članek

virus Ana Brnabić Koronavirus Srbija

Četrtek, 2. 7. 2020, 13.02

3 leta, 10 mesecev

Zdravniki opozarjajo, da umirajo celotne družine. Vučić za zdaj ne zapira Beograda.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

19

Aleksander Vučić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tudi v Srbiji epidemije novega koronavirusa še zdaleč ni konec. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zato danes napovedal, da bodo naslednja dva tedna med 23. in 6. uro zjutraj zaprti vsi nočni klubi, splavi, kavarne in restavracije brez teras. Prepovedano bo tudi zbiranje za več kot 500 ljudi. Če ti ukrepi ne bodo učinkoviti, Vučić kot naslednji korak k zajezitvi virusa vidi zaprtje prestolnice Beograd. 

ZDA koronavirus
Novice V ZDA v enem dnevu potrdili kar 52 tisoč novih okužb

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes dejal, da je vlada sprejela odločitev, da se za prihodnja dva tedna med 23. in 6. uro zjutraj zaprejo vsi gostinski obrati in nočni klubi. Kot je napovedal, se bodo zaprli tudi vsi študentski domovi v Beogradu. V zaprtih javnih prostorih je prepovedano zbiranje za več kot 100 ljudi, na odprtih javnih prostorih pa je številka omejena na 500. 

Če bi lahko, bi zaprl Beograd

Kot je dejal, bodo od ponedeljka kaznovani vsi, ki pri uporabi javnega prevoza in obisku nakupovalnih središč ne bodo nosili zaščitnih mask. Višina kazni bo med 40 in 50 evri. Če ti ukrepi ne bodo dali spodbudnejših rezultatov, bo Vučić, kot je napovedal, šel še korak dalje, saj ne izključuje možnosti zapiranja srbske prestolnice. 

Beograd | Foto: Reuters Foto: Reuters

"To so ukrepi, ki bodo veljali od jutri. Če bi odločitve sprejemal sam, brez kriznega štaba, bi zaprl Beograd in uvedel sedemdnevno policijsko uro," je poudaril Vučić, ki meni, da je to edina rešitev za zajezitev širjenja bolezni covid-19. Vučić je med drugim še dejal, da največjo težavo pomeni prav Beograd, saj kar 82,2 odstotka okuženih s koronavirusom prihaja iz Beograda, kjer živi 22,7 odstotka vseh prebivalcev Srbije, piše stran N1. 

Žarišče v Novem Pazarju

Sicer pa se Novi Pazar v središču viharja novega virusa bojuje s številnimi težavami, med drugim z velikim povečanjem števila obolelih, prenapolnjenimi bolnišnicami in pomanjkanjem zdravstvenega osebja. Na meji s Črno goro boj z virusom bije mesto Tutin, ki pa na pomoč države ne more računati.

Srbija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zdravstveni dom v Novem Pazarju dnevno dobi enako število novih pacientov s simptomi bolezni covid-19, kot je največja zmogljivost postelj v bolnišnici (200), četrtino novih pacientov na dnevni ravni pa je treba hospitalizirati. Da so razmere resne, opozarja tudi direktor zdravstvenega doma Ervin Ćorović, ki je za Vijesti.ba povedal: ''Dobesedno polovica kadra je zbolela v drugem valu epidemije.''

Luknjo v Novem Pazarju krpa kader iz kliničnega centra v Kragujevcu in splošne bolnišnice v Kraljevu, pričakujejo pa tudi pomoč iz Bosne in Hercegovine. Težav s pomanjkanjem prostora so se lotili tako, da so vso bolnišnico, razen porodnišnice in kirurgije, spremenili v oddelek covid za zdravljenje obolelih z novim koronavirusom. Tako so sprostili dodatnih 150 postelj, ki pa so le kaplja v morje v trenutnih razmerah.

Najnovejše informacije o stanju v Srbiji
V zadnjih 24 urah so potrdili še 359 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še šest bolnikov z boleznijo covid-19, kažejo podatki srbskega ministrstva za zdravje. Kar 80 odstotkov novih okužb so potrdili v Beogradu, poroča STA. 

Znova je obvezno nošenje zaščitnih mask v javnem prevozu in vseh zaprtih prostorih, omejili so delovni čas lokalov in restavracij do 20. ure, zaprli bazene ter prepovedali športne in zabavne prireditve. Na javnih krajih, zaprtih in na prostem, se lahko zbere največ do pet ljudi, če ni mogoče zagotoviti razdalje dveh metrov. Vlada sicer lahko uvede še dodatne ukrepe, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.
 

Zdravstveni delavci opozarjajo: Za virusom umirajo celotne družine

Hrvaški Jutranji list poroča tudi o negotovih razmerah v mestu Tutin, kjer so očitno naleteli na gluha ušesa srbske vlade. Vodja nujne pomoči tamkajšnjega zdravstvenega doma Mirzeta Dizdarević opozarja, da za virusom umirajo celotne družine: ''Umrli so trije člani družine Suljović, mati, oče in hči, sinova sta v kritičnem stanju."

Zaradi vse večjega števila okuženih s hujšimi simptomi bolezni covid-19 paciente pošiljajo v Novi Pazar, kar še dodatno otežuje delo tam že tako preobremenjenim zdravnikom in medicinskim sestram. Ta začarani krog ob tem otežuje tudi pomanjkanje osebja tutinskega zdravstvenega doma. ''Težava je že prevoz pacientov do Novega Pazarja, saj so večino časa vozila nujne medicinske pomoči na terenu,'' dodaja Dizdarevićeva. 

Ljudje umirajo vsak dan, v Tutinu, Novem Pazarju ali na poti tja, ena od večjih težav pa so okuženi, ki predolgo čakajo, da obvestijo zdravnike, simptomi pa se jim zaradi tega razvijejo bolj, kot bi se v nadzorovanih okoliščinah. "Nimamo niti moči, niti kadra, niti vozil, niti šoferjev. Samo v eni izmeni pregledamo po 200 ljudi. Primerne opreme je že zdavnaj zmanjkalo. Predvčerajšnjim so nam donirali 110 kombinezonov, jutri nam jih bo spet zmanjkalo," je zaskrbljena Dizdarevićeva.

koronavirus Hrvaška
Novice Na Hrvaškem 54 novih okužb in ena smrtna žrtev #video

Žvižgi za srbsko premierko in zdravstvenega ministra

Ker je po mnenju številnih zdravstvenih delavcev srbska vlada obrnila hrbet osebju, je del medicinskega osebja ob obisku srbskega ministra za zdravje Zlatiborja Lončarja in predsednice vlade Ani Brnabić v Novem Pazarju ravnal enako.

Meščani so ob njunem obisku med drugim protestno skandirali: ''Lopovi, kje ste bili do zdaj?'' Brnabićeva je v odzivu na proteste dejala, da so v Novi Pazar prišli protestirat politični aktivisti. Potem ko je to povedala, so jo ljudje izžvižgali, poroča Radio Svobodna Evropa. Ko je spregovoril Lončar, so protestniki vzklikali: "Odstop! Odstop!"

Ne spreglejte