Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2020,
6.58

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

11

Natisni članek

Koronavirus ZDA Donald Trump

Četrtek, 2. 7. 2020, 6.58

3 leta, 9 mesecev

V ZDA v enem dnevu potrdili kar 52 tisoč novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

11

ZDA koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ZDA so v zadnjem dnevu po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa potrdili rekordnih 53 tisoč okužb z novim koronavirusom. A število novih okužb v ZDA ne pada, ampak raste. Nekatere zvezne države zato ponovno zaostrujejo ukrepe. 

13:10

Spodbudne novice o cepivu

12:17

Višja brezposelnost v EU

08:00

Brazilija: 60 tisoč žrtev

  • 13:10

    Spodbudne novice o cepivu

    Nemško biotehnološko podjetje BioNTech in ameriški farmacevtski velikan Pfizer sta v sredo poročala o spodbudnih rezultatih prvih testiranj cepiva proti novemu koronavirusu v ZDA.

    Cepivo z oznako BNT162b1 ob relativno majhnih odmerkih spodbuja odzive protiteles na ravni ali nad ravnjo v vzorcih krvi ljudi, ki so preboleli covid-19, je sporočil glavni izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin.

    Predhodni podatki izhajajo iz t. i. faze 1/2 testiranja, ki je namenjena ugotavljanju, da cepivo ni toksično in sproži odziv imunskega sistema, da pripravi telo na boj z virusom.

    Pri testiranju je sodelovalo 45 oseb, starih med 18 in 55 let, ki so v razmaku 21 dni prejeli dva odmerka cepiva ali placeba. Razmeroma veliko število udeležencev je po drugem odmerku dobilo vročino, kar pa ni nepričakovano in ne predstavlja ovire.

    Cepivo temelji na informacijski RNK, ki v človeških celicah ustvari protitelesa, posebej prilagojena koronavirusu.

    Več podjetij je že objavilo rezultate prvih faz kliničnih testiranj, v katerih so ugotovili, da so njihova eksperimentalna cepiva povzročila odziv imunskega sistema.

    Pri 23 projektih razvoja cepiva proti covidu-19 potekajo klinični testi na ljudeh. Nekateri so že v drugi ali tretji fazi, v katerih cepivo dobi več tisoč prostovoljcev, s čimer ocenjujejo njegovo učinkovitost, spremljajo stranske učinke in zbirajo druge informacije, da bi bilo cepivo varno za uporabo.

    Poleg več kitajskih projektov sta do zdaj najdlje pri razvoju cepiva prišla ameriška biotehnološka družba Moderna in projekt oxfordske univerze v sodelovanju z britansk-švedsko družbo AstraZeneca. (STA)

  • 12:17

    Višja brezposelnost v EU

    Stopnja brezposelnosti se je maja zaradi pandemije covida-19 v območju evra na mesečni ravni zvišala za 0,1 odstotne točke na 7,4 odstotka, v celotni EU pa prav tako za 0,1 odstotne točke na 6,7 odstotka. Glede na maj lani je medtem upadla za 0,2 odstotne točke oz. se ni spremenila, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

    Evropski statistični urad v današnji objavi ocenjuje, da je bilo aprila v sedemindvajseterici brezposelnih 14,366 milijona ljudi, od tega 12,146 milijona v območju z evrom. Glede na marec se je število v EU 27 povečalo za 253.000, v območju z evrom pa za 159.000.

    Med mladimi do 25 let je bilo v EU maja brezposelnih 2,815 milijona oseb, od tega 2,267 milijona v območju z evrom. Na mesečni ravni je število v sedemindvajseterici poraslo za 64.000, v evrskih državah pa za 42.000.

    Stopnja brezposelnosti med mladimi je bila v petem letošnjem mesecu v celotni uniji pri 15,7 odstotka, v evrskem območju pa pri 16 odstotkih. V obeh primerih gre za mesečno rast v višini 0,3 odstotne točke.

    V Sloveniji je bila brezposelnost maja 4,8-odstotna, kar je enako kot aprila, hkrati pa 0,5 odstotne točke več kot maja lani. Podatka za mlade medtem še ni.

    Najnižja je bila v maju brezposelnost na Češkem (2,4 odstotka), najvišja pa v Španiji (14,5 odstotka). Podatka za Grčijo, kjer je brezposelnost že leta visoka, sicer še ni. (STA)

  • 08:00

    Brazilija: 60 tisoč žrtev

    V Braziliji je število smrtnih žrtev novega koronavirusa preseglo 60.000. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so v preteklih 24 urah zabeležili več kot 1000 žrtev covida-19. V zadnjem tednu beležijo največje število žrtev na svetu.

    Za zdaj nič ne kaže na zmanjševanje števila okužb in smrtnih primerov. V državi z 212 milijoni prebivalcev so v preteklem dnevu potrdili več kot 46.000 novih primerov okužbe, skupaj pa že 1,44 milijona, vendar strokovnjaki ocenjujejo, da je dejansko število še precej višje.

    Brazilska vlada je sicer v torek za 30 dni prepovedala vstop tujcev v državo. Izjema so tujci z delovnimi ali študentskimi vizumi in tisti, ki živijo ali imajo družino v Braziliji. Dovoljen je tudi tranzit potnikov v druge države preko brazilskih letališč. (STA)

V ZDA so od začetka epidemije novega koronavirusa do danes zabeležili že skoraj 2,7 milijona okužb, umrlo pa je 128 tisoč bolnikov, kar je dvakrat več kot v Braziliji, ki je druga najbolj prizadeta država zaradi novega koronavirusa na svetu. 

Črne napovedi za ZDA

Direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je v kongresu opozoril, da bi lahko neupoštevanje ukrepov, kot sta neustrezna fizična distanca in nenošenje mask, pripeljalo do črnega scenarija. Fauci je dejal, da ne bo presenečen, če bo v prihodnje v ZDA potrjenih do 100 tisoč okužb na dan. 

remdesivir
Novice Črne napovedi za ZDA. Pokupili večino zdravila proti koronavirusu.

Število mrtvih v ZDA veliko višje?

Raziskovalci z univerze Yale pa so dejali, da je mogoče, da je število smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa močno podcenjeno in da je število mrtvih v ZDA kar 28 odstotkov višje od uradnih številk. Po podatkih skupine raziskovalcev je v ZDA marca, aprila in maja umrlo 781 tisoč ljudi, kar je 122.300 več od povprečja za to obdobje. Po uradnih podatkih ameriških oblasti pa je zaradi covid-19 v tem času v ZDA umrlo 95 tisoč ljudi. Podatki se po zveznih državah močno razlikujejo. Po njihovem mnenju pa lahko vsaj del smrti pripišemo tudi sekundarnim efektom zaradi uvedbe strogih ukrepov in karantene. 

Velik preobrat pri Trumpu

Kljub opozorilom, da lahko nošenje zaščitnih mask zmanjša širjenje virusa, pa se je ameriški predsednik Donald Trum temu dolgo upiral. Predsedniku pa so sledili tudi številni njegovi podporniki, ki so nošenje mask zavračali. A v včerajšnjem intervjuju za ameriško televizijo Fox News je Trump dejal, da je za maske. Kot je povedal, bi jo absolutno nosil, če bi bil v gneči, piše BBC.

Donald Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V Teksasu po šest tisoč okužb na dan, bolnišnice se hitro polnijo

Med ameriškimi zveznimi državami, kjer beležijo največji porast okužb, je tudi Teksas. Tam po pisanju BBC beležijo enega bolj dramatičnih povišanj novih primerov v ZDA. Vsak dan okužbo z novim koronavirusom potrdijo pri okoli šest tisoč ljudeh, bolnišnice v državi pa se hitro polnijo. Le nekaj tednov nazaj se je zdelo, da se je Teksas najhujšemu izognil, v državi pa so že sproščali ukrepe, ki so jih sprejeli za zajezitev virusa.  

 

 

Ne spreglejte