Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
20. 5. 2024,
6.00

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

Natisni članek

Rusija Ukrajina topništvo Emmanuel Todd Christian Freuding

Ponedeljek, 20. 5. 2024, 6.00

1 mesec

Zdaj je jasno. Komur bo to prej uspelo, bo zmagal v vojni v Ukrajini.

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93
Ukrajinsko topništvo | Na fotografiji: ukrajinski samohodni top v regiji Doneck novembra 2022 obstreljuje ruske položaje. | Foto Guliverimage

Na fotografiji: ukrajinski samohodni top v regiji Doneck novembra 2022 obstreljuje ruske položaje.

Foto: Guliverimage

Vladimir Putin je najverjetneje menil, da bo ruski napad na Ukrajino bliskovita vojna. Toda zdaj traja že več kot dve leti in se je sprevrgla v vojno izčrpavanja. Zelo pomembno je postalo, katera od strani v vojni ima zadostne količine orožja in streliva, zlasti topniškega. Rusija je tukaj za zdaj v prednosti, Ukrajina oziroma Zahod pa skušata vzpostaviti ravnotežje s povečano proizvodnjo. Pri tem je velika ovira deindustrializacija, ki jo je v zadnjih desetletjih doživel Zahod.

Deindustrializacija, to je opuščanje industrijske dejavnosti na Zahodu, in njen prenos v nezahodne države oziroma države tako imenovanega svetovnega Juga (nekdaj znanega kot tretji svet, to je industrijsko in gospodarsko manj razviti del sveta) sta del globalizacije. Ta je še zlasti okrepila Kitajsko, zdaj veliko podpornico Rusije.

Je globalizacija kriva za spodletelo ukrajinsko protiofenzivo?

Francoski zgodovinar Emmanuel Todd je januarja letos v pogovoru za francosko revijo Le Point dejal, da je prav globalizacija povzročila, da ZDA ne morejo proizvesti dovolj orožja za Ukrajino. Prepričan je, da so Američani med lansko poletno protiofenzivo poslali Ukrajince v katastrofo z nezadostno opremo.

Ukrajinska vojaka
Novice "Nihče več ne bo mogel braniti fronte pred Rusi – vsi bomo mrtvi ali ranjeni"

Tudi poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je na nedavni obrambni konferenci Defence24 v Varšavi opozoril, da se Evropa v preteklosti, po koncu hladne vojne, ni samo razorožila, ampak je tudi delno deindustrializirala obrambni sektor.

Ruska prednost v zalogah topniških granat

Težave zaradi deindustrializacije ima sicer tudi Rusija. Kitajski vojaški strokovnjak Feng Judžun tako trdi, da je eden od razlogov za težave Rusije v tej vojni ta, da si država še ni opomogla od dramatične deindustrializacije, ki jo je utrpela po razpadu komunistične Sovjetske zveze.

Ruska vojska ima za zdaj veliko prednost v topništvu. Na fotografiji: ruski vojak, ki ima v rokah kovinski ovoj topniške granate po obstreljevanju ukrajinskih položajev na vzhodu Ukrajine. | Foto: Guliverimage Ruska vojska ima za zdaj veliko prednost v topništvu. Na fotografiji: ruski vojak, ki ima v rokah kovinski ovoj topniške granate po obstreljevanju ukrajinskih položajev na vzhodu Ukrajine. Foto: Guliverimage

A dejstvo je, da ima Rusija za zdaj velike prednosti na določenih področjih. Kot opozarja načelnik generalštaba estonske vojske Martin Herem, ima Rusija prednost v količini orožja, na primer desetkrat močnejše topništvo. Prepričan je, da države članice Nata storijo premalo, da bi odpravile to rusko prednost.

Neizpolnjena zaveza EU iz lanskega marca

Lani marca je EU dosegla dogovor, da bo Ukrajini v enem letu zagotovila milijon enot topniškega streliva, a tega cilja ni dosegla, in sicer zaradi premajhnih proizvodnih zmogljivosti. Na drugi strani pa Ukrajini vse bolj primanjkuje topniškega streliva, kar je tudi eden od razlogov za ruske uspehe na bojišču v zadnjih mesecih.

Ukrajinski vojaki obstreljujejo ruske položaje
Novice Kitajski strokovnjak: To so štirje razlogi, zaradi katerih bo Rusija izgubila vojno

Kot je februarja letos povedal češki premier Petr Fiala, bi lahko evropske države in Ukrajina svoje zmogljivosti izdelave topniškega streliva do leta 2025 povečala na raven, ki bi pokrila ukrajinske in evropske potrebe po strelivu. Edina takojšnja možnost za pokritje ukrajinskih potreb je torej nakup streliva v tretjih državah.

Češka pobuda za nakup streliva po svetu

Zato je Češka letos februarja na münchenski varnostni konferenci sprožila pobudo (predstavil jo je češki predsednik Petr Pavel), da bi države donatorke zbrale denar za nakup topniških granat v državah zunaj Evrope oziroma Zahoda. Potencialno naj bi bilo mogoče kupiti okoli 1,5 milijona granat za več kot tri milijarde dolarjev.

Tovarna topniških granat v Scrantonu v Pensilvaniji, ki izdeluje 155-milimetrske granate. | Foto: Guliverimage Tovarna topniških granat v Scrantonu v Pensilvaniji, ki izdeluje 155-milimetrske granate. Foto: Guliverimage

Do zdaj je denar za češko pobudo obljubilo okoli dvajset držav, tudi Slovenija. Češka vlada javno ne omenja držav, od katerih naj bi nakupila topniške granate, in sicer 155-milimetrske po Natovih standardih ter 122-milimetrske po sovjetskih standardih.

Zakaj Čehi ne razkrivajo imen držav prodajalk

"Češka vlada ne razkriva imen države izvora granat, ker lahko pričakujemo, da jih bosta Rusija in Kitajska izsiljevali in pritiskali nanje, naj ne prodajajo svojega streliva Ukrajini prek Češke," je aprila letos za Balkan Insight dejal Jakub Janda, varnostni strokovnjak in vodja praškega centra za evropske vrednote za varnostno politiko.

Ukrajinski tankist v Časiv Jaru
Novice Je to velika ukrajinska past za rusko vojsko?

Je pa nemški tednik Der Spiegel februarja letos pisal, da se nemška vlada skrivoma pogovarja z Indijo za nakup streliva (na skrivaj zato, ker Indija noče pokvariti dobrih odnosov z Rusijo). Med države, od katerih bi Zahod lahko kupil topniško strelivo za Ukrajino, nemški tednik omenja arabske države, pa tudi balkanske in afriške države. Te imajo zaloge streliva ali zmogljivosti za izdelavo streliva.

Koliko dostopnega topniškega streliva je sploh po svetu?

Po drugi strani je nemški generalmajor Christian Freuding, svetovalec nemškega obrambnega ministra Borisa Pistoriusa in vodja posebnega štaba, ki je zadolžen za Ukrajino (tudi za dobavo pomoči), letos januarja v pogovoru za nemški medij Die Welt dejal, da ni težava denar, tega je dovolj, ampak je glavna težava dostopnost streliva na svetovnem trgu. "Na žalost topniško strelivo in protiletalsko orožje nista splošno dostopna po vsem svetu," je poudaril Freuding.

Ameriška tovarna topniških granat v Pensilvaniji je podvojila proizvodnjo granat kalibra 155 milimetrov. Pred vojno v Ukrajini je izdelala 14 tisoč granat na mesec, zdaj pa več kot 36 tisoč:

Balkanska rešiteljica Ukrajine

Ker ukrajinska vojska uporablja veliko orožja sovjetske izdelave (med drugim tudi havbice D-30 in samohodnih havbice 2S1 gvozdika), potrebuje tudi veliko streliva sovjetske izdelave, ki ni usklajeno z Natovimi standardi. Tako ukrajinsko topništvo sovjetske izdelave uporablja granate kalibra 122 milimetrov in ne Natovih 155-milimetrskih granat. Na ukrajinsko srečo je velika izdelovalka 122-milimetrskih granat Bolgarija. To strelivo izdeluje tovarna Dunarit v mestu Ruse. Zaradi velikega ukrajinskega povpraševanja so Bolgari znova zagnali še druge tovarne, ki so nekdaj izdelovale strelivo sovjetskega tipa. Tako je leta 2023 122-milimetrske granate začela izdelovati tovarna v kraju Kostenec. Ta je granate tega tipa prenehala izdelovati leta 1988.
Christian Freuding
Novice Je ta nemški general ključen za obrambo Evrope pred Rusijo?
Ši Džinping in Vladimir Putin
Novice "Kitajska ne bo rešila Rusije"
Ukrajinski vojak
Novice Vojaški analitik, ki se do zdaj ni zmotil: Rusi se poigravajo z Ukrajinci
Sofija
Novice Na ruski tarči: to je država, ki drži Ukrajino nad vodo
Vladimir Putin
Novice Kako poskuša Putin s pomočjo zlate milijarde Zahod stisniti v kot
Ruski tank T-90
Novice Putinu zmanjkuje goriva za tanke. To je država, ki jo prosi za pomoč.
Clare Boothe Luce leta 1963
Novice Če bi tej ženski uspelo, bi Slovenija ostala brez izhoda na morje

 

Ne spreglejte