Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 1. 2022,
9.16

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,68

3

epidemija sneg odpoved ZDA poleti

Natisni članek

Nedelja, 2. 1. 2022, 9.16

2 leti, 6 mesecev

V Angliji znova maske pri pouku, v Črno goro samo cepljeni in preboleli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,68

3

Maske london | Zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron bodo v Angliji morali starejši šolarji pri pouku znova nositi maske. | Foto Reuters

Zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron bodo v Angliji morali starejši šolarji pri pouku znova nositi maske.

Foto: Reuters

Zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron bodo morali starejši šolarji pri pouku znova nositi maske. To bo veljalo za starejše od 12 let in predvidoma do 26. januarja, je danes, nekaj dni pred začetkom vračanja šolarjev v učilnice, sporočila vlada v Londonu.

Ukrep – gre za priporočilo in ne obveznost – naj bi zagotovil, da bo čim več učencev čim dlje lahko obiskovalo šolo. Do zdaj je vlada tej starostni skupini nošnjo mask že priporočala na javnih šolskih površinah. Združenje ravnateljev je novo priporočilo pozdravilo.

Zdravstveno ministrstvo je obenem napovedalo namestitev dodatnih sedem tisoč zračnih filtrov v učilnicah. V učiteljskih sindikatih to številko kritizirajo kot prenizko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu sicer priporočilo glede nošenja mask v šolah velja že dolgo. Zdravstvena politika je namreč v Združenem kraljestvu stvar regionalnih vlad. Za Anglijo, ki nima lastne vlade, je odgovorna osrednja vlada v Londonu.

V Veliki Britaniji se z veliko hitrostjo širi omikron, zaradi katerega močno narašča število okuženih z novim koronavirusom. Samo v Angliji so v soboto potrdili več kot 160 tisoč primerov, kar je največ do zdaj za ta del Združenega kraljestva.

V ZDA zaradi sneženja in pandemije odpovedanih več kot tisoč poletov 

V ZDA se še naprej spopadajo z motnjami v letalskem prometu, ki so deloma posledica pandemije covid-19, deloma pa tudi slabega vremena, ki je zajelo dele države. V soboto so odpovedali več kot 2.700 poletov, kar je več kot polovica od skupno skoraj 4.700, kolikor so jih odpovedali po vsem svetu, izhaja iz podatkov na spletni strani FlightAware.

Letalske družbe po vsem svetu se spopadajo s težavami z osebjem zaradi odrejenih karanten v povezavi z okužbami z novim koronavirusom. V ZDA obenem težave v letalskem prometu povzroča še vreme – osrednji del ZDA je namreč zajelo močno sneženje.

Najhuje prizadeta ameriška letalska družba je bila SkyWest, ki je morala v soboto odpovedati 23 odstotkov predvidenih poletov. Izmed letališč sta jo najslabše odnesli letališči O'Hare in Midway v Chicagu, s katerih poročajo o več kot tisoč odpovedih. Prav to območje je še posebej prizadeto zaradi sneženja.

Od 24. decembra so v ZDA odpovedali skupno že več kot 12 tisoč poletov, podatke na spletni strani navaja britanski BBC.

Danes, ko se bodo številni po božičnih in novoletnih praznikih vračali domov, je glede na napoved snega in močnega vetra pričakovati nove motnje. Glede na spletno stran FlightAware je v ZDA že odpovedanih najmanj 1.500 poletov, podatke še povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Francija rahlja pravila glede karantene 

Tudi Francija bo s ponedeljkom v prizadevanjih za omilitev učinka na družbo in gospodarstvo zrahljala pravila glede karantene. Polno cepljeni proti covid-19, ki bodo na testiranju na novi koronavirus pozitivni, se bodo morali izolirati le za sedem dni ne glede na različico, s katero bodo okuženi.

Karanteno bodo obenem v primeru negativnega bodisi antigenskega bodisi PCR-testa lahko prekinili že po petih dneh. Za v celoti cepljene po tesnem stiku z okuženim karantene sploh ne bo, je v intervjuju za časnik Le Journal du Dimanche napovedal zdravstveni minister Olivier Veran.

Za tiste okužene, ki niso cepljeni ali pa še niso prejeli vseh potrebnih odmerkov, še naprej velja pravilo desetdnevne karantene, ki jo je mogoče z negativnim testom končati po sedmih dneh. Tesni stiki okuženih, ki prav tako niso cepljeni, morajo v karanteno za sedem dni, za njeno končanje pa je potreben negativen test na okužbo.

Kot pojasnjujejo na francoskem ministrstvu za zdravje, sprememba odgovarja na potrebe, ki jih prinaša izjemno hitro širjenje koronavirusne različice omikron. Omogočila naj bi ravnotežje med koristmi in tveganji, namenjeno zlasti zagotovitvi nadzora nad virusom in hkratni ohranitvi družbeno-gospodarskega življenja.

V državi je za izpolnjevanje pogoja celovite cepljenosti sedem mesecev po prvotnih dveh odmerkih potreben tudi poživitveni. Ta rok bodo s 15. februarjem skrajšali na štiri mesece, je še napovedal Veran.

Nekaj ukrepov bodo zaostrili 

Že v ponedeljek pa v državi začenjajo veljati tudi nekatere zaostritve ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa. Po novem bo maska na več javnih mestih, vključno z javnim prevozom, obvezna za vse, starejše od šest let. Do zdaj je to pravilo veljalo za starejše od 11 let.

Poleg tega bo na vlakih za tri tedne prepovedano streči hrano in pijačo. Že od petka pa je po novem na prostem znova obvezna maska.

Črna gora zaostrila pogoje za vstop v državo

Črna gora je z današnjim dnem zaostrila pogoje za vstop v državo. Po novem lahko v Črno goro vstopijo le še osebe, ki imajo dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti, obenem pa morajo predložiti še negativen izvid testa na novi koronavirus, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Pri osebah, ki so se cepile, od zadnjega odmerka cepiva ne sme miniti več kot šest mesecev. Pri predložitvi negativnega testa pa je lahko PCR-test star največ 72 ur, hitri antigenski pa 48 ur.

Državljani in tujci z začasnim prebivališčem lahko v Črno goro vstopijo tudi brez omenjenih dokazil, vendar morajo v obvezno desetdnevno karanteno, ki jo lahko prekinejo najprej v treh dneh z negativnim PCR-testom, so sporočili s črnogorskega ministrstva za zdravje.

Avstrija cepljenje
Novice V Avstriji zaprtje za necepljene podaljšali do 10. januarja
Cepljenje otrok.
Novice Francija: starši nad oblast s tožbo, ker so otroka cepili z napačnim cepivom
Novice V Franciji prvič presegli sto tisoč novih okužb v enem dnevu
bolniki covid ZDA
Novice V ZDA rekordno število okužb s koronavirusom, hospitalizacije in smrti naraščajo počasneje
otrok, bolezen
Novice Zdravniki zaskrbljeni: zaradi omikrona polne pediatrične bolnišnice
Ne spreglejte