SiolNET. Novice Svet
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA prisluškovale 500 milijonom telefonskih klicev

1,80

termometer

 | Foto:

Ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) je lani zbrala podatke o 500 milijonih telefonskih klicev samo znotraj ZDA, kar je trikrat več kot leta 2016. NSA je podatke zbrala s pomočjo svojega superračunalnika, ki prisluškuje vsemu svetu in se ga je prijel vzdevek črna vdova.

Podatke o telefonskih klicih je v petek objavil urad Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti, ki ni pojasnil, zakaj tako velik skok od 151 milijonov v letu 2016 na 500 milijonov lani.

"Na številke vpliva več dejavnikov, med njimi število telefonov, ki jih uporablja tarča nadzora, kako jih tarča uporablja, koliko zgodovinskih podatkov zbiralec zadrži in dinamika nenehno se spreminjajočega telekomunikacijskega sektorja," je dejal tiskovni predstavnik vohunskega direktorja ZDA Timothy Barrett.

Kongres je leta 2015 potrdil zakon, ki naj bi omejil množično zajemanje telefonskih klicev v ZDA. Zakon so sprejeli po razkritjih nekdanjega sodelavca NSA Edwarda Snowdena.

Pred zakonom je NSA tudi v ZDA vsako leto zbrala podatke o več milijardah telefonskih klicev. Zabeležila naj bi le telefonske številke ter čas in trajanje klica, ne pa tudi vsebine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin