SiolNET. Novice Svet
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA pozvale države k repatriaciji džihadistov iz Sirije

0,24

termometer

jihad borci džihad islamisti | Evropske vlade so glede repatriacije svojih državljanov, ki so se v Siriji in Iraku borili v vrstah IS, previdne, saj se po vrsti terorističnih napadov v Franciji, Nemčiji in drugod po Evropi bojijo političnih in drugih posledic njihove vrnitve. | Foto: Reuters
Evropske vlade so glede repatriacije svojih državljanov, ki so se v Siriji in Iraku borili v vrstah IS, previdne, saj se po vrsti terorističnih napadov v Franciji, Nemčiji in drugod po Evropi bojijo političnih in drugih posledic njihove vrnitve. Foto: Reuters

ZDA so v ponedeljek pozvale druge države, naj pripeljejo domov svoje državljane, džihadistične borce, ki so zajeti v Siriji, in sprožijo postopke proti njim. Po tem, ko se države že dlje časa ukvarjajo z vprašanjem, kaj storiti z islamskimi borci, zajetimi v Siriji, so se ZDA zdaj jasno zavzele za njihovo repatriacijo.

Washington je opozoril, da arabsko-kurdsko zavezništvo Sirske demokratične sile (SDF), ki je imelo pomembno vlogo pri razbijanju skrajne skupine Islamska država (IS), po odhodu ameriških enot iz Sirije morda ne bo več sposobno varovati zaporov. Džihadistični borci pa bi lahko zapustili Sirijo in se borili drugje po svetu.

Poziv State Departmenta prihaja pred zasedanjem zunanjih ministrov koalicije proti Islamski državi, ki bo v sredo v Washingtonu.

"ZDA pozivajo druge države, naj vrnejo in preganjajo svoje državljane, ki so jih zajele Sirske demokratične sile, in pozdravljajo nadaljnja prizadevanja SDF za vrnitev tujih borcev v njihove države," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Robert Palladino.

Pri tem je opozoril, da IS še naprej ostaja velika teroristična grožnja, kolektivno ukrepanje pa je nujno za reševanje tega skupnega mednarodnega varnostnega izziva.

kongres senat ZDA capitol Novice Ameriški senat kritičen do Trumpove odločitve o umiku enot iz Sirije

V ofenzivi proti IS zajeli okoli 800 džihadističnih borcev, 600 žensk in več kot 1200 otrok

V ofenzivi proti Islamski državi v Siriji pod vodstvom kurdskih borcev so ti zajeli približno 800 džihadističnih borcev, 600 žensk in več kot 1200 otrok iz različnih zahodnih držav.

Med njimi je na desetih nemških islamističnih borcev, žensk in otrok, je potrdil predstavnik SDF. "Število tujih borcev v priporu nenehno narašča, saj se vojaške operacije za osvoboditev podeželja" nadaljujejo v vzhodni Siriji blizu meje z Irakom, je dejal.

Evropske vlade so glede repatriacije svojih državljanov, ki so se v Siriji in Iraku borili v vrstah IS, previdne, saj se po vrsti terorističnih napadov v Franciji, Nemčiji in drugod po Evropi bojijo političnih in drugih posledic njihove vrnitve.

Grčija migranti begunci Novice V sirskem begunskem taborišču zaradi mraza umrlo 29 otrok

Sirske kurdske oblasti so tako opozorile, da se Nemčija izogiba svoji odgovornosti za vrnitev nemških džihadističnih borcev, njihovih žena in otrok, ki so v priporih v severovzhodni Siriji.

Francija je prejšnji teden sporočila, da bi lahko francoskim džihadistom, ki so jih v Siriji priprli Kurdi, dovolili vrnitev v Francijo. V luči napovedanega umika ZDA iz Sirije sicer preučujejo še vse možnosti, so navedli na francoskem zunanjem ministrstvu.

Varnostni vir je ob tem povedal, da bi se lahko v domovino vrnilo okoli 130 moških, žensk in otrok, ki so trenutno v priporih pod nadzorom SDF. Doslej si je sicer Pariz prizadeval, da bi borcem in njihovim ženam sodili na lokalnih sodiščih, otroci pa bi se lahko vrnili v Francijo.

Islamska država Novice Islamska država usmrtila 700 ljudi d Novice Izraelska vojska napada "iranske tarče" v Siriji. Najmanj 11 mrtvih. #video Sirija Novice Američani so se začeli umikati iz Sirije Donald Trump Novice Trump napoveduje razumen umik ameriške vojske iz Sirije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin