Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 3. 2021,
9.18

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

12

Natisni članek

WHO epidemija Koronavirus

Sreda, 31. 3. 2021, 9.18

3 leta

ZDA in Slovenija med državami, ki ne zaupajo poročilu WHO o izvoru koronavirusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

12

koronavirus Kitajska Wuhan | Kitajska se je na kritike držav odzvala z besedami, da je bilo sodelovanje s preiskovalci WHO "odprto, pregledno in odgovorno". | Foto Reuters

Kitajska se je na kritike držav odzvala z besedami, da je bilo sodelovanje s preiskovalci WHO "odprto, pregledno in odgovorno".

Foto: Reuters

ZDA, Slovenija in še 12 drugih držav je izrazilo zaskrbljenost glede poročila o izvoru novega koronavirusa, ki so ga pripravili mednarodni strokovnjaki pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in njihovi kitajski kolegi. Skupina držav očita Pekingu, da preiskovalcem ni omogočil ustreznega dostopa do vseh podatkov.

Štirinajst držav - poleg ZDA in Slovenije še Avstralija, Češka, Danska, Estonija, Izrael, Japonska, Južna Koreja, Kanada, Latvija, Litva, Norveška in Velika Britanija - v skupni izjavi meni, da preiskovalci niso imeli dostopa do podatkov in vzorcev, ki so jih potrebovali. Ob tem so se zavzele za nadaljevanje preiskave, ki mora biti transparentna in pravočasna, poroča STA.

Igor Zorčič
Novice Igor Zorčič ostaja na čelu državnega zbora #video

O težavah pri dostopu do podatkov tudi direktor WHO

Omenjene države sicer niso edine, ki jih skrbi verodostojnost podatkov. Tudi generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je pred časom dejal, da so imeli strokovnjaki, ki so jih poslali v kitajski Wuhan, težave pri dostopu do neobdelanih podatkov.

Čeprav tako skupna izjava držav kot direktor WHO Kitajske ne omenjata neposredno, se je zunanje ministrstvo v Pekingu odzvalo na kritike z besedami, da je Kitajska pokazala odprtost, preglednost in odgovoren odnos.

reševalec rešilec reševalno vozilo prva pomoč
Novice Kako je v resnici potekalo reševanje deklice, ki jo je v Mengšu napadel pes

Evropska unija za "dodatno delo"

"Politizacija tega vprašanja bo zgolj resno otežila globalno sodelovanje pri preučevanju izvora, ogrozila sodelovanje v boju proti pandemiji in terjala več življenj," je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

Evropska unija je poročilo označila za koristen prvi korak, a poudarila, da je potrebno dodatno delo. Pri tem je pozvala "pristojne organe", naj pomagajo.

Isonzo
Novice Na znamenitem mostu čez Sočo bo kmalu pokalo

"Prenos prek vmesnega gostitelja je od verjeten do zelo verjeten"

Strokovnjaki so v poročilu, ki so ga objavili v torek, zapisali, da je najverjetnejša hipoteza, da je virus najprej preskočil na drugo žival, ki je nato okužila ljudi. Prenos prek vmesnega gostitelja je od verjeten do zelo verjeten, so menili. Sledi neposreden prenos z živali izvora virusa, ki je od mogoč do verjeten. Mogoč pa je prenos prek zamrznjene hrane. Prav tako so menili, da je laboratorijski izvor virusa zelo malo verjeten.

Ne spreglejte