Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 12. 2018,
7.23

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,81

2

Natisni članek

noad vulkan cunami Java Indonezija

Nedelja, 23. 12. 2018, 7.23

5 let, 4 mesece

Cunami zahteval več kot 200 življenj. Število žrtev še narašča. #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,81

2

Po izbruhu vulkana Krakatoa je v morski ožini Sunda med indonezijskima otokoma Java in Sumatra v soboto zvečer po lokalnem času nastal cunami. Po zadnjih informacijah so visoki valovi terjali najmanj 222 smrtnih žrtev, poškodovanih je najmanj 843 ljudi. Število žrtev bi lahko v prihodnjih urah naraslo, oblasti za zdaj pogrešajo 28 ljudi.

Cunami je v soboto okoli 21.30 prizadel obalo na jugu Sumatre in zahodni del Jave. Visoki valovi so sledili izbruhu ognjenika Krakatoa. Po poročanju BBC indonezijske oblasti niso izdale posebnega opozorila. Uničevalni valovi so med drugim razdejali na stotine domov, ruvali drevesa in s seboj odnašali avtomobile.

Številni domačini in turisti so v paniki bežali na varno. Zgornji posnetek prikazuje, kako je cunami udaril v šotor v priljubljenem letovišču Tanjung Lesung na otoku Java, v katerem je bil ravno takrat koncert priljubljene indonezijske glasbene skupine.

Fotogalerija
1 / 10

 

Nina Kos
Novice Slovenka v Indoneziji med udarom cunamija: Ljudi je na smrt strah vode

Kaj je povzročilo cunami?

Po navedbah indonezijskih oblasti bi cunami lahko sprožila neobičajno močna plima, ki je posledica luninih men, in podvodni plaz, ki naj bi ga sprožil vulkan. "Kombinacija je sprožila nenaden cunami, ki je prizadel obalo," je dejal tiskovni predstavnik indonezijske reševalne službe Sutopo Purwo Nugroho. Indonezijska geološka služba potek dogodkov sicer še preiskuje.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je že izrazil sožalje svojcem žrtev in opozoril ljudi, naj bodo previdni in potrpežljivi. Pristojne službe so medtem že izdale opozorilo pred morebitnim novim cunamijem in ljudem svetovale, naj se ne zadržujejo v bližini obale.

Predvidevajo, da bo število žrtev še naraslo

Visoki valovi so poškodovali na stotine objektov. Najbolj je prizadeta provinca Pandeglang na zahodu Jave, kjer je umrlo 126 ljudi. Tam je bilo poškodovanih tudi več kot 500 hiš in devet hotelov, ki so med praznično turistično sezono polni.

O devetih mrtvih poročajo iz bolj severne province Serang, o 33 smrtnih žrtvah pa poročajo tudi iz province Južni Lampung na otoku Sumatra. Oblasti po poročanju BBC predvidevajo, da bo število žrtev še naraslo.

Novice Preživeli: "Molite, da najdemo mojo ženo in člane naše skupine" #foto #video

Med žrtvami naj ne bi bilo tujcev

Po doslej razpoložljivih podatkih med žrtvami naj ne bi bilo tujcev, so za STA povedali na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). To pomeni, da cunami predvidoma ni terjal življenj Slovencev. Slovensko veleposlaništvo v avstralski Canberri sicer podatke natančno spremlja, so dodali in opozorili, da se podatki v zvezi z žrtvami še spreminjajo.

Lombok
Novice Indonezija: uničujoč cunami zgolj zadnji v seriji naravnih nesreč

 

Ne spreglejte