SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi čebeljih pikov umrlo 63 afriških pingvinov

0,10

termometer

Afriški pingvini | V južnoafriškem narodnem parku so povedali, da so ptice odpeljali na obdukcijo, ki je pokazala, da imajo vsi pingvini več čebeljih pikov.  | Foto: Reuters
V južnoafriškem narodnem parku so povedali, da so ptice odpeljali na obdukcijo, ki je pokazala, da imajo vsi pingvini več čebeljih pikov. Foto: Reuters

V nacionalnem parku v Južni Afriki je zaradi čebeljih pikov umrlo 63 afriških pingvinov, so povedali predstavniki južnoafriške fundacije za ohranjanje ptic. 

Roj čebel je na plaži pred Cape Townom ubil 63 ogroženih afriških pingvinov. Ptice so v petek našli mrtve na plaži v Bouldersu, priljubljeni turistični destinaciji južno od Cape Towna, poročajo na portalu Aljazeera. 

Afriški pingvini so del kolonije afriških pingvinov, ki živijo v naravnem rezervatu in so po Rdečem seznamu Mednarodne zveze za ohranjanje narave ogrožena živalska vrsta. Območje je del nacionalnega parka, del ekosistema so tudi rtske medonosne čebele. 

Afriški pingvin 1 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pingvini so imeli po 20 čebeljih pikov

"Po izvedenih testih smo okoli oči pingvinov našli čebelje pike," je dejal David Roberts, klinični veterinar in predstavnik južnoafriške fundacije za ohranjanje obalnih ptic.

Gre za redek pojav, zato pravijo, da v prihodnje podobnih nesreč ne pričakujejo. Na prizorišču so bile tudi mrtve čebele. 

V južnoafriškem narodnem parku so povedali, da so ptice odpeljali na obdukcijo, ki je pokazala, da imajo vsi pingvini več čebeljih pikov. Nekateri pingvini so imeli 20 ali več čebeljih pikov, je za tiskovno agencijo dpa v ponedeljek povedala tiskovna predstavnica južnoafriške uprave za varstvo narave Lauren Howard-Clayton.

Vzorce so poslali na testiranje na patogene in toksine, ki pa niso bili prepričljivi. Ugotovili so tudi, da nobena od ptic ni imela zunanjih telesnih poškodb. Oblasti zdaj iščejo panj, da bi ugotovili, kaj je lahko sprožilo napad čebel, je še dejala Howard-Claytonova.

Afriški pingvini živijo v Južni Afriki in Namibiji

Pingvini, znani tudi kot črnonogi ali butasti pingvini, se razmnožujejo v Južni Afriki in sosednji Namibiji.

Po podatkih fundacije za ohranjanje obalnih ptic v Južni Afriki se je v zadnjih treh desetletjih število pingvinov, ki živijo v Južni Afriki, zmanjšalo za 73 odstotkov na 10.400 parov. V Namibiji je še vedno 4.300 parov pingvinov.
Pes Novice Široka podpora za zaščito živali in višje kazni za prekrške Exatlon Planet TV Letališče preplavile posebne živali #video #foto

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin