SiolNET. Novice Svet
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za denar gre: novozelandska premierka ne želi obsoditi Kitajske

0,56

termometer

Jacinda Ardern
Predsednica novozelandske vlade Jacinda Ardern Foto: Reuters

Zavezništvo angleško govorečih držav Pet oči je prvič od svoje ustanovitve med hladno vojno doživelo notranji razkol. Nova Zelandija se namreč ne želi pridružiti zaveznicam pri obsodbi Kitajske zaradi morebitnega genocida nad muslimanskimi Ujguri in drugih spornih ravnanj v zadnjih letih.

ZDA, Velika Britanija, Kanada in Avstralija so kot del zavezništva Pet oči obsodile Kitajsko zaradi ravnanja z manjšinskim narodom Ujguri, nad katerim naj bi azijska velikanka izvajala genocid, poroča BBC. Omenjene države Kitajski očitajo tudi nehumano ravnanje v Hongkongu, zavzetje Južnokitajskega morja ter grožnje Tajvanu. Zaveznicam pa se ni pridružila Nova Zelandija, ki jo vodi laburistka Jacinda Ardern in je v preteklih letih zaslovela kot borka za človekove pravice.

Kaj je zavezništvo Pet oči
ZDA, Velika Britanija, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija so med hladno vojno sklenile vojaško zavezništvo, katerega cilj je bil predvsem učinkovito izmenjavanje obveščevalnih podatkov o Sovjetski zvezi. Omenjeno zavezništvo sicer velja za učbeniški primer učinkovitega sodelovanja med državami.

facebook Novice Za novozelandsko premierko omejitve na Facebooku niso dovolj

Vedenje Kitajske je težko razumeti, vendar …

Ardernova je v ponedeljek sicer prvič javno spregovorila o dogajanju na Kitajskem in o obsodbi države. Priznala je, da je vedenje Kitajske čedalje težje razumeti, vendar ni napovedala nobenih ukrepov proti azijski velikanki. Po njenih besedah bo Nova Zelandija nadaljevala bilateralne odnose s Kitajsko.

Za denar gre

Kot poroča BBC, se odgovor skriva v odvisnosti novozelandskega gospodarstva od Kitajske. Približno tretjino vsega novozelandskega izvoza, gre predvsem za mlečne izdelke, je namreč namenjenega v azijsko velikanko. Vendar je v podobnem položaju tudi Avstralija, ki pa se ni ustrašila povračil Kitajske. Zaradi obsodb Avstralija že čuti posledice, samo izvoz vina na Kitajsko je v prvih treh mesecih leta 2020 upadel za 96 odstotkov, na samo slabih osem milijonov evrov.

Medtem ko se avstralsko gospodarstvo maje zaradi kitajskih sankcij, pa je azijska velikanka nagradila poslušnost in zvestobo Nove Zelandije z novimi posli in trgovinskimi dogovori.

Jacinda Ardern Novice Novozelandska premierka zaradi afere z nekdanjo sodelavko odstavila ministra Jacinda Ardern Novice Novozelandska premierka: Nikoli ne bom javno izgovorila imena napadalca

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin