SiolNET. Novice Svet
1,59

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 20:46

  V Indiji padel rekord

 • 20:39

  Pol milijona smrti

 • 20:38

  V Iranu vse slabše

Covid-19

V Španiji v karanteni 70 tisoč ljudi

1,59

termometer

Španija
WHO sporoča, da so v svetu v zadnjem dnevu zabeležili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom od razglasitve pandemije. Foto: Reuters

V pokrajini Galicija na severozahodu Španije so danes zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom in poslabšanja epidemioloških razmer odredili karanteno za 70.000 ljudi.

Zavod Pristan Vipava Novice Po novih testiranjih v Vipavi okuženih še pet stanovalcev in en zaposlen

Noben prebivalec mesta La Marina, ki leži 140 kilometrov vzhodno od obalnega mesta La Coruna, ne bo smel zapustiti območja, ker želijo omejiti možnost okužbe, prepovedano pa je tudi zbiranje več kot deset ljudi. Odločitev so tamkajšnje oblasti sprejele le dan potem, ko so zaradi širjenja novega koronavirusa podobno odločitev sprejele oblasti v Kataloniji. Tam od danes opoldne velja karantena za prebivalce mesta Lleida v okrožju Segria, kjer živi približno 200.000 ljudi.

Španija med najbolj prizadetimi državami v Evropi

V Galiciji so na območju mesta La Marina potrdili 106 pozitivnih primerov, kar kaže na veliko povečanje v primerjavi s prejšnjim dnem, ko je bilo 21 potrjenih primerov, je opozoril predstavnik pokrajinskih zdravstvenih oblasti. Zato je po njegovem mnenju nujna uvedba strožjih omejitev, da bi preprečili eksponentno povečanje okužb.

V Španiji, ki je med najbolj prizadetimi evropskimi državami zaradi koronavirusa, so po marčnem izbruhu epidemije uvedli strogo karanteno, ki so jo ukinili med zadnjimi. Novi koronavirus je v Španiji zahteval velik davek - doslej je umrlo najmanj 28.385 ljudi, potrdili so več kot 250.000 okužb, piše STA.

Srbija Novice Na Balkanu se število okužb še naprej povečuje. Grčija zapira mejo za Srbe.

V Mehiki več kot 30.000 mrtvih

V Mehiki, kjer se je z novim koronavirusom doslej okužilo 250.000 ljudi, je v soboto število mrtvih zaradi covida-19 preseglo 30.000, s tem pa je ta država postala peta najbolj prizadeta v pandemiji po številu smrti. Število na novo okuženih se je v Mehiki v soboto na dnevni ravni povečalo za 6.914, kar je rekordno dnevno povečanje. V Mehiki so doslej potrdili 252.165 primerov okužbe.

"Do danes je umrlo 30.366 ljudi, ki so bili pozitivni na covid-19," je potrdil direktor oddelka za epidemiologijo na mehiškem zdravstvenem ministrstvu Jose Luis Alomia. Država s 127 milijoni prebivalcev je že preteklo sredo po številu umrlih zaradi covida-19 prehitela Španijo, zdaj pa tudi Francijo, poroča STA.

Koronavirus Mehika Foto: Reuters

Konec maja so zdravstvene oblasti v Mehiki napovedale, da bi se lahko, če ne bodo sprejeti ukrepi za zajezitev širjenja virusa, število smrtnih žrtev v državi povzpelo na približno 30.000. Najhuje je prizadeta prestolnica, vendar so tamkajšnje oblasti kljub temu v začetku julija začele rahljati ukrepe in odpirati gospodarstvo.

V Braziliji so v soboto potrdili 37.923 novih primerov okužbe in več kot tisoč mrtvih v enem dnevu. V tej državi se je od začetka pandemije okužilo več kot 1,5 milijona ljudi, po uradnih podatkih pa jih je umrlo 64.265. Najbolj prizadeta država na svetu v pandemiji so ZDA, sledijo ji Brazilija, kjer so zabeležili skoraj 38.000 novih okužb in se virus še naprej hitro širi, ter Velika Britanija, Italija in Mehika, navaja STA.

Preberite tudi:

Španija, koronavirus Novice Španija odredila karanteno. V Avstriji spet več kot 100 novih primerov. Makedonija koronavirus Novice WHO poziva države, naj se prebudijo in ustavijo virus
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 20:46 05.07.2020

  V Indiji padel rekord

  V Indiji so danes ob rekordnem številu novih okužb odprli ogromen center za zdravljenje z 10.000 posteljami. V eni od najhuje prizadetih držav zaradi covida-19 so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 25.000 novih okužb, umrlo je še 613 ljudi.

  V New Delhiju so danes odprli nov center za izolacijo in zdravljenje bolnikov s covidom-19, kjer so namestili 10.000 postelj iz kartona. V ustanovi, veliki za okoli 20 nogometnih igrišč, bodo na obrobju mesta zdravili predvsem tiste z milejšimi simptomi in asimptomatske primere.

  Oblasti v mestu se sicer bojijo, da bi se lahko v New Delhiju, kjer živi 25 milijonov ljudi, razmere še precej poslabšale in da bodo do konca meseca potrdili pol milijona okužb. Več hotelov so tako že spremenili v začasne namestitve za oskrbo bolnikov.

  Ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 25.000 novih okužb, potem ko so jih že v soboto potrdili več kot 22.000. Skupno so v državi doslej potrdili več kot 673.000 okužb in 19.268 smrti zaradi novega koronavirusa, poroča STA.

  Preveri več
 • 20:39 05.07.2020

  Pol milijona smrti

  Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v soboto sporočila, da so v svetu v zadnjem dnevu zabeležili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom od razglasitve pandemije. Potrdili so 212.326 novih primerov, in sicer največ v ZDA, Braziliji in Indiji.

  Zaradi novega koronavirusa je doslej umrlo več kot pol milijona ljudi, in sicer 523.000, potrjenih primerov covida-19 v svetu pa je skoraj 11 milijonov, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Od tega so skoraj polovico novih primerov okužb potrdili v ZDA in Braziliji, kjer so zabeležili 53.213 oziroma 48.105 okužb.

  Pred tem je WHO zabeležila največji dnevni porast okužb 28. junija, ko so jih potrdili pri 189.077 osebah. WHO je tudi sporočila, da ustavlja raziskave, s katerimi so hospitalizirane paciente s covidom-19 zdravili z antimalarikom hidroksiklorokinom v kombinaciji z zdravilom, s katerimi zdravijo obolele z virusom hiv, lopinavirom/ritonavirom, potem ko je bilo potrjeno, da jima ni uspelo zmanjšati smrtnosti pri pacientih.

  Vmesne raziskave kažejo, da hidroksiklorokin in lopinavir/ritonavir prispevata malo ali nič k zmanjšanju smrtnosti hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v primerjavi s standardno oskrbo, je v izjavi zapisala WHO, poroča STA.

   

  Preveri več
 • 20:38 05.07.2020

  V Iranu vse slabše

  To je že drugič ta teden, da so iz Irana poročali o rekordnem številu mrtvih, v ponedeljek so namreč potrdili 162 smrti. Skupno je v državi zaradi covida-19 umrlo 11.571 ljudi, je sporočila tiskovna predstavnica ministrstva za zdravje Sima Sadat Lari. Doslej so potrdili 240.438 okužb.

  Po umiritvi razmer v Iranu se te v zadnjih tednih spet zaostrujejo. Zaradi slabšanja epidemiološke slike je vlada uvedla obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, piše STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin