Nedelja,
5. 7. 2020,
11.30

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

9

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Svetovna zdravstvena organizacija

Nedelja, 5. 7. 2020, 11.30

3 leta, 9 mesecev

Covid-19

V Španiji v karanteni 70 tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

9

Španija | WHO sporoča, da so v svetu v zadnjem dnevu zabeležili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom od razglasitve pandemije. | Foto Reuters

WHO sporoča, da so v svetu v zadnjem dnevu zabeležili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom od razglasitve pandemije.

Foto: Reuters

V pokrajini Galicija na severozahodu Španije so danes zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom in poslabšanja epidemioloških razmer odredili karanteno za 70.000 ljudi.

koronavirus
Novice Po novih testiranjih v Vipavi okuženih še pet stanovalcev in en zaposlen

Noben prebivalec mesta La Marina, ki leži 140 kilometrov vzhodno od obalnega mesta La Coruna, ne bo smel zapustiti območja, ker želijo omejiti možnost okužbe, prepovedano pa je tudi zbiranje več kot deset ljudi. Odločitev so tamkajšnje oblasti sprejele le dan potem, ko so zaradi širjenja novega koronavirusa podobno odločitev sprejele oblasti v Kataloniji. Tam od danes opoldne velja karantena za prebivalce mesta Lleida v okrožju Segria, kjer živi približno 200.000 ljudi.

Španija med najbolj prizadetimi državami v Evropi

V Galiciji so na območju mesta La Marina potrdili 106 pozitivnih primerov, kar kaže na veliko povečanje v primerjavi s prejšnjim dnem, ko je bilo 21 potrjenih primerov, je opozoril predstavnik pokrajinskih zdravstvenih oblasti. Zato je po njegovem mnenju nujna uvedba strožjih omejitev, da bi preprečili eksponentno povečanje okužb.

V Španiji, ki je med najbolj prizadetimi evropskimi državami zaradi koronavirusa, so po marčnem izbruhu epidemije uvedli strogo karanteno, ki so jo ukinili med zadnjimi. Novi koronavirus je v Španiji zahteval velik davek - doslej je umrlo najmanj 28.385 ljudi, potrdili so več kot 250.000 okužb, piše STA.

Srbija
Novice Na Balkanu se število okužb še naprej povečuje. Grčija zapira mejo za Srbe.

V Mehiki več kot 30.000 mrtvih

V Mehiki, kjer se je z novim koronavirusom doslej okužilo 250.000 ljudi, je v soboto število mrtvih zaradi covida-19 preseglo 30.000, s tem pa je ta država postala peta najbolj prizadeta v pandemiji po številu smrti. Število na novo okuženih se je v Mehiki v soboto na dnevni ravni povečalo za 6.914, kar je rekordno dnevno povečanje. V Mehiki so doslej potrdili 252.165 primerov okužbe.

"Do danes je umrlo 30.366 ljudi, ki so bili pozitivni na covid-19," je potrdil direktor oddelka za epidemiologijo na mehiškem zdravstvenem ministrstvu Jose Luis Alomia. Država s 127 milijoni prebivalcev je že preteklo sredo po številu umrlih zaradi covida-19 prehitela Španijo, zdaj pa tudi Francijo, poroča STA.

Koronavirus Mehika | Foto: Reuters Foto: Reuters

Konec maja so zdravstvene oblasti v Mehiki napovedale, da bi se lahko, če ne bodo sprejeti ukrepi za zajezitev širjenja virusa, število smrtnih žrtev v državi povzpelo na približno 30.000. Najhuje je prizadeta prestolnica, vendar so tamkajšnje oblasti kljub temu v začetku julija začele rahljati ukrepe in odpirati gospodarstvo.

V Braziliji so v soboto potrdili 37.923 novih primerov okužbe in več kot tisoč mrtvih v enem dnevu. V tej državi se je od začetka pandemije okužilo več kot 1,5 milijona ljudi, po uradnih podatkih pa jih je umrlo 64.265. Najbolj prizadeta država na svetu v pandemiji so ZDA, sledijo ji Brazilija, kjer so zabeležili skoraj 38.000 novih okužb in se virus še naprej hitro širi, ter Velika Britanija, Italija in Mehika, navaja STA.

Preberite tudi:

Španija, koronavirus
Novice Španija odredila karanteno. V Avstriji spet več kot 100 novih primerov.
Makedonija koronavirus
Novice WHO poziva države, naj se prebudijo in ustavijo virus