Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
6. 9. 2023,
8.08

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

Vladimir Putin terorizem Rusija

Sreda, 6. 9. 2023, 8.08

8 mesecev

Wagnerjevci kmalu na seznamu skupaj s teroristi Islamske države

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36
Skupina Wagner | Skupino Wagner, ki jo je njen pred kratkim umrli vodja Jevgenij Prigožin poimenoval po najljubšem skladatelju nemškega nacističnega voditelja Richardu Wagnerju, med drugim sestavljajo številni odkriti neonacisti.  | Foto Reuters

Skupino Wagner, ki jo je njen pred kratkim umrli vodja Jevgenij Prigožin poimenoval po najljubšem skladatelju nemškega nacističnega voditelja Richardu Wagnerju, med drugim sestavljajo številni odkriti neonacisti. 

Foto: Reuters

Velika Britanija bo rusko paravojaško enoto Wagner razglasila za teroristično organizacijo, je sporočilo njihovo notranje ministrstvo. S tem bo na Otoku prepovedano biti član ali podpornik omenjene skupine. Za kršitve bo zagroženo do 14 let zapora. Velika Britanija bo, ko bo odredbo sprejel parlament, s tem skupino Wagner postavila ob bok terorističnima organizacijama Islamska država in Al Kaida. 

"Skupina Wagner je sodelovala pri plenjenju, mučenju in barbarskih umorih. Njene operacije v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu in v Afriki so grožnja svetovni varnosti," je dejala britanska notranja ministrica Suella Braverman, poroča Sky News.

"To je nasilna in destruktivna organizacija, ki je orodje v rokah ruskega predsednika Vladimirja Putina. Medtem ko njegov režim ne ve, kaj naj stori s pošastjo, ki jo je ustvaril, Wagner nadaljuje operacije, ki služijo Kremlju," je še poudarila.

Prigožinovi
Novice Kdo so Prigožinovi? Žena ima tovarno čokolade, sin naj bi razkril lokacijo wagnerjevcev.

Skupino Wagner, ki jo je njen pred kratkim umrli vodja Jevgenij Prigožin poimenoval po najljubšem skladatelju nemškega nacističnega voditelja Richardu Wagnerju, med drugim sestavljajo številni odkriti neonacisti. 

Lukašenko zavrnil pozive k izgonu skupine Wagner iz Belorusije

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je pred dnevi zavrnil poziv Poljske in baltskih držav, naj Belorusija s svojega ozemlja izžene pripadnike ruske najemniške vojaške skupine Wagner po smrti njenega vodje Jevgenija Prigožina, in ga označil za neumnost, poroča STA.

Lukašenko je v nagovoru beloruskemu varnostnemu svetu dejal, da voditelji Poljske in baltskih držav zganjajo histerijo zaradi prisotnosti pripadnikov skupine Wagner v Belorusiji, ter obsodil njihove nerazumne in neumne zahteve.

Poljska je skupaj z Litvo, Latvijo in Estonijo namreč pozvala Belorusijo, naj izžene pripadnike skupine Wagner s svojega ozemlja. "Morajo zapustiti našo regijo. Bojimo se incidentov, v katere bi bili vključeni ti plačanci," je takrat dejal poljski notranji minister Mariusz Kaminski. Opozoril je, da je v Belorusiji nameščenih več tisoč wagnerjevcev, med katerimi so tudi kriminalci, izpuščeni iz ruskih zaporov.

V Belorusijo so se umaknili konec junija

Wagnerjevci so se v Belorusijo umaknili konec junija po neuspešnem uporu proti vojaškemu vodstvu v Moskvi, ki se je končal v manj kot 48 urah, domnevno po posredovanju Lukašenka med vodjo skupine Wagner Prigožinom, ki je vodil upor, in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Od takrat številni pripadniki skupine Wagner prihajajo v Belorusijo, natančneje v oporišče, ki stoji nekaj manj kot sto kilometrov jugovzhodno od prestolnice Minsk. Tam naj bi usposabljali beloruske vojake.

Poljska in baltske države že dlje časa opozarjajo na nevarnost provokacij iz Belorusije in potencialno nevarnost, ki jo predstavlja tamkajšnja navzočnost Wagnerja. Poljska se je v začetku meseca odločila ob meji z Belorusijo namestiti deset tisoč vojakov, Litva pa je 18. avgusta zaprla dva od skupno šestih mejnih prehodov z Belorusijo.

Skupina Wagner
Novice Zakaj se Rusinje bojijo pripadnikov zloglasnega Wagnerja
Jevgenij Prigožin
Novice "Obstaja možnost, da so Prigožinovo letalo sestrelili namerno"
Jevgenij Prigožin
Novice Bo ta kraj postal romarsko središče za tisoče Prigožinovih privržencev?
Prigožin
Novice Zdaj tudi uradno: ruski preiskovalci potrdili smrt Prigožina

 

 

Ne spreglejte