Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
6.35

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Sreda, 30. 8. 2023, 6.35

8 mesecev, 3 tedne

"Obstaja možnost, da so Prigožinovo letalo sestrelili namerno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Jevgenij Prigožin | Jevgenij Prigožin je prejšnjo sredo umrl v letalski nesreči, potem ko je letalo z desetimi osebami na krovu strmoglavilo med letom iz Moskve v Sankt Peterburg. | Foto Reuters

Jevgenij Prigožin je prejšnjo sredo umrl v letalski nesreči, potem ko je letalo z desetimi osebami na krovu strmoglavilo med letom iz Moskve v Sankt Peterburg.

Foto: Reuters

Iz Kremlja so danes sporočili, da preiskovalci preučujejo možnost, da je bilo letalo, na katerem je bil vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin, sestreljeno namerno. Zaradi te domneve tudi zavračajo možnost mednarodne preiskave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

16.55
 V ruskih napadih v Ukrajini umrlo najmanj šest ljudi
15.25 Kremelj dopušča možnost, da je bilo Prigožinovo letalo sestreljeno namerno
10.58 Rusi ostali brez sedmih vojaških letal?
10.55 ZDA napovedale dodatnih 250 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini
8.07 Napad na Pskov ni edini, Rusi poročajo o napadih z droni po vsej državi
7.00 V raketnem napadu na Kijev umrli najmanj dve osebi
6.54 Rusi so se maščevali z napadom na Kijev 
6.38 Največji usklajen napad na Rusijo od začetka vojne
6.35 Obrambni in zunanji ministri EU v Španiji o financiranju nadaljnje pomoči Ukrajini

16.55 V ruskih napadih v Ukrajini umrlo najmanj šest ljudi

V ruskih napadih na Ukrajino z manevrirnimi raketami, droni in topništvom je bilo ponoči ubitih najmanj šest oseb, več kot 15 pa je bilo ranjenih, so sporočile ukrajinske oblasti. O smrtnih žrtvah so poročali v Kijevu ter regijah Doneck in Sumi, o ranjenih pa tudi v Zaporožju, kjer je bilo v ruskem obstreljevanju poškodovanih več kot 20 stavb.

Prestolnica Kijev je bila ponoči tarča silovitega ruskega obstreljevanja z manevrirnimi raketami in droni, v katerem sta bili ubiti najmanj dve osebi, šest pa jih je bilo ranjenih. Po besedah vodje vojaške uprave Kijeva Sergeja Popka je bil to najbolj silovit napad na prestolnico od pomladi.

O žrtvah so poročali tudi v ukrajinski regiji Doneck. V vasi Bahatir sta po navedbah lokalnih oblasti umrla dva nočna čuvaja kmetijskega podjetja. V bližnjem kraju Kurahove je bila ubita ena oseba, osem pa ranjenih. V kraju Svarkove v severni regiji Sumi je medtem umrla 82-letna ženska.

Tudi regija Zaporožje je bila v zadnjih 24 urah tarča več kot sto napadov ruskega topništva in brezpilotnih letalnikov. Tri osebe so bile ranjene, več kot 20 stavb pa je bilo poškodovanih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so po vsej državi ponoči prestregle 28 ruskih manevrirnih raket in 16 napadov z brezpilotnimi letalniki.

15.25 Kremelj dopušča možnost, da je bilo Prigožinovo letalo sestreljeno namerno

"Očitno je, da se razmišlja o različnih možnostih, tudi o možnosti - saj veste, o čem govorimo - recimo, da je šlo za namerno grozodejstvo," je danes na vprašanje o preiskavi odgovoril govorec Kremlja Dmitrij Peskov.

Tako ni možno sodelovanje tujih organizacij pri preiskavi strmoglavljenja, je dodal v odgovoru na vprašanje, ali bodo pri preiskavi sodelovali tudi strokovnjaki iz Mednarodne organizacije za civilno letalstvo.

Kot je pojasnil, preiskovalci še niso sprejeli uradnih zaključkov glede tega, kaj se je zgodilo, in da preiskava še poteka. "Počakajmo na rezultate ruske preiskave," je poudaril.

Jevgenij Prigožin je prejšnjo sredo umrl v letalski nesreči, potem ko je letalo z desetimi osebami na krovu strmoglavilo med letom iz Moskve v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil med njimi tudi Prigožin, so ruski preiskovalci s pomočjo genske analize potrdili v nedeljo. Pokopali so ga v torek v Sankt Peterburgu.

Prigožin je po mesecih napetosti med skupino Wagner in ruskim vojaškim vodstvom v zvezi z vojno v Ukrajini, kjer so njegove enote igrale pomembno vlogo, 24. junija sprožil upor proti Moskvi, ki pa se je končal še isti dan - domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka med vodjo wagnerjevcev in Putinom.

Putin je prejšnji teden izrekel sožalje preminulim v strmoglavljenju letala ter dogodek označil za tragedijo, Prigožina pa opisal kot nadarjenega človeka, ki je delal napake. V Kremlju so kmalu zatem zavrnili govorice, da naj bi ruske oblasti odredile Prigožinov umor. Peskov je takrat dejal, da gre za špekulacije, in da bo natančne okoliščine nesreče razjasnila preiskava.

10.58 Rusi ostali brez sedmih vojaških letal?

Še vedno ni znano, koliko škode je Rusom povzročil jutranji ukrajinski napad na letališče v Pskovu. Kot piše Nexta, so Rusi po neuradnih informacijah ostali brez sedmih letal.

"Dva Il-76 sta bila popolnoma uničena, štirje poškodovani," pišejo ruski mediji. Prej se je govorilo tudi o poškodovanem letalu Tu-22.

10.55 ZDA napovedale dodatnih 250 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini

ZDA bodo Ukrajini namenile 250 milijonov dolarjev dodatne vojaške pomoči, je v torek sporočilo ameriško zunanje ministrstvo. Pomoč med drugim obsega strelivo za raketne sisteme himars, artilerijsko in protioklepno strelivo, več kot tri milijone nabojev za ročno orožje ter opremo za odstranjevanje min.

"Rusija je začela to vojno in jo lahko kadarkoli konča, če umakne svoje sile iz Ukrajine. Dokler tega ne bo storila, bodo ZDA ter naši zavezniki in partnerji enotni z Ukrajino, dokler bo treba," je izjavil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Pentagon je medtem sporočil, da bodo s tem "pomagali Ukrajini pri spopadanju z rusko agresivno vojno na bojišču in pri zaščiti njenih prebivalcev", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je že zahvalil Washingtonu za novo vojaško pomoč. "Svoboda potrebuje zaščito in ta zaščita postaja vse močnejša," je še zapisal na omrežju X, nekdanjem Twitterju.

ZDA veljajo za glavno zaveznico Ukrajine pri njeni obrambi pred rusko agresijo. Po podatkih ameriških oblasti so ZDA od začetka ruske invazije februarja lani Kijevu zagotovile ali obljubile že za več kot 43 milijard dolarjev vojaške pomoči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

8.07 Napad na Pskov ni edini, Rusi poročajo o napadih z droni po vsej državi

Napad z dronom na letališče v Pskovu ni edini sinoči zabeležen napad na ozemlju Rusije. Ruski uradniki poročajo o napadih z brezpilotnimi letali v regijah Brjansk, Kaluga, Orlov in Rjazan, pa tudi na Krimu, ukrajinskem polotoku, ki so si ga Rusi priključili leta 2014.

7.00 V raketnem napadu na Kijev umrli najmanj dve osebi

Tudi ukrajinska prestolnica Kijev je bila ponoči tarča silovitega ruskega obstreljevanja z manevrirnimi raketami in droni, v katerem sta bili ubiti najmanj dve osebi, so danes sporočile mestne oblasti. Vodja vojaške uprave mesta Sergej Popko je dejal, da je to bil najbolj silovit napad na prestolnico od pomladi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotogalerija
1 / 3

Na družbenem omrežju Telegram je še sporočil, da je ukrajinska protizračna obramba "uničila več kot 20 sovražnikovih ciljev". Pojasnil je, da so ruske sile najprej iz več smeri mesto napadale z droni, nato pa so ga z bombniki tupoljev Tu-95MS obstreljevale z raketami.

Po poročanju medijev je bilo slišati močne eksplozije protiletalskih raket nad mestom, s katerimi je streljala protizračna obramba. Župan Kijeva Vitalij Kličko je davi sporočil, da so najmanj v dveh četrtih razbitine raket padle na stavbe. Izbruhnilo je več požarov, med drugim v upravnem in trgovskem poslopju. Napadi so zahtevali najmanj dve življenji, najmanj trije ljudje pa so bili ranjeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kijev je bil maja tarča najbolj silovitega ruskega napada od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani, v katerem je sodelovalo najmanj 59 dronov. Ubita sta bila dva človeka.

Sirene so se zaradi nevarnosti zračnih napadov oglasile po vsej državi. Poročali so tudi o raketnih napadih v regiji Odesa na jugu države.

Rusija pa je danes sporočila, da so na Črnem morju uničili štiri ukrajinske vojaške hitre čolne, ki so prevažali skupno 50 pripadnikov ukrajinskih specialnih enot, ki so ponoči izvedli več napadov z droni na ruskem ozemlju.

6.54 Rusi so se maščevali z napadom na Kijev 

V glavnem mestu Ukrajine Kijevu je odjeknila serija eksplozij, je sporočil župan Vitalij Kličko. Dodal je, da je bilo poškodovanih več stavb v ukrajinski prestolnici, vključno s skladiščem in upravno stavbo, ki sta goreli. Ena oseba je bila poškodovana. 

Ruska vojska je sinoči sporočila tudi, da je eno od njenih letal v operaciji v Črnem morju uničilo štiri hitre ukrajinske ladje. "30. avgusta okoli polnoči po moskovskem času je letalo mornariškega letalstva Črnomorske flote v Črnem morju uničilo štiri hitre vojaške čolne z desantnimi skupinami pripadnikov ukrajinskih sil za posebne operacije v skupnem številu do 50 ljudi," so sporočili.

6.38 Največji usklajen napad na Rusijo od začetka vojne

Brezpilotna letala, ki naj bi pripadala Ukrajini, so izvedla največji usklajen napad na rusko območje od začetka vojne. Napad so izvedli na letališče v Pskovu, pri čemer so bila poškodovana štiri vojaška letala. Regionalni guverner Mihail Vedernikov je do nadaljnjega odpovedal vse polete na letališče in z njega. Nepotrjena poročila medijev kažejo, da naj bi letališče napadlo med 10 in 20 brezpilotnih letal. 

6.35 Obrambni in zunanji ministri EU v Španiji o financiranju nadaljnje pomoči Ukrajini

Španija bo v Toledu danes in v četrtek gostila neformalni zasedanji obrambnih in zunanjih ministrov EU, ki bodo med drugim razpravljali o nadaljnji pomoči Ukrajini pri soočanju z rusko agresijo. Predvidoma bodo govorili tudi o financiranju nadaljnje vojaške pomoči. Na dnevnem redu pa imajo še razmere v Nigru po vojaškem udaru.

Obrambni ministri držav članic EU  bodo danes z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim predvidoma razpravljali predvsem o nadaljnji vojaški pomoči Kijevu pri soočanju z rusko agresijo. Slovenski obrambni minister Marjan Šarec se srečanja žal ne bo mogel udeležiti. 

Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell jim bo po napovedih podrobneje predstavil predlog za vzpostavitev posebnega sklada v okviru evropskega mirovnega instrumenta, prek katerega EU že zdaj sofinancira dobave orožja Ukrajini iz držav članic. V skladu bi zagotovili 20 milijard evrov za prihodnja štiri leta.

Obrambni ministri bodo razpravljali tudi o regionalnih in globalnih posledicah vojne v Ukrajini. Pri tem se verjetno ne bodo mogli izogniti vplivu nedavne smrti vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina na delovanje te skupine v Afriki.

Skupina je med drugim aktivna v Nigru, kjer je vojaška hunta konec julija izvedla državni udar, in širši regiji Sahela. O razmerah na območju bodo danes razpravljali obrambni ministri EU.

Razmere v Nigru in Sahelu so tudi na dnevnem redu četrtkovega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Unije, ki se ga bo udeležila ministrica Tanja Fajon. Tudi vodje diplomacij bodo z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo razpravljali o nadaljnji pomoči Ukrajini, poleg tega pa še o ukrajinski mirovni pobudi.

slovenska odbojkarska reprezentanca, Varna
Sportal Po lanskem svarilu: Ne bo nam lahko #video
Jevgenij Prigožin
Novice Bo ta kraj postal romarsko središče za tisoče Prigožinovih privržencev?
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Kljub vojni bi to lahko izvedli prihodnje leto
Ne spreglejte