Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 8. 2023,
8.27

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin invazija vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 27. 8. 2023, 8.27

8 mesecev, 1 teden

550. DAN VOJNE V UKRAJINI

Zdaj tudi uradno: ruski preiskovalci potrdili smrt Prigožina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88
Prigožin | Čeprav je preiskovalni odbor danes potrdil smrt Prigožina, pa okoliščine strmoglavljenja letala še vedno niso povsem jasne. | Foto Reuters

Čeprav je preiskovalni odbor danes potrdil smrt Prigožina, pa okoliščine strmoglavljenja letala še vedno niso povsem jasne.

Foto: Reuters

Ruski preiskovalni odbor je danes sporočil, da so znanstveniki s pomočjo genetske analize potrdili smrt vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina, ki je bil na krovu letala, ki je v sredo strmoglavilo pri Moskvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

19.01 Rusija in Ukrajina poročata o novih napadih z raketami in droni
18.20 Odeso prek novega koridorja zapustila druga tovorna ladja
13.13 Ruski preiskovalci potrdili smrt Prigožina
11.49 Ukrajina se pripravlja na novo mobilizacijo
9.22 Rusija izvedla zračni napad na Kijev in druge dele Ukrajine
8.23 Zelenski se je odzval na grozljivo nesrečo v ukrajinski vojski

19.01 Rusija in Ukrajina poročata o novih napadih z raketami in droni

Ukrajina je bila zjutraj ponovno tarča ruskih zračnih napadov. Zračna obramba naj bi sestrelila štiri od skupno osmih ruskih manevrirnih raket, ostanki sestreljenih raket pa naj bi poškodovali dve osebi in deset hiš na obrobju Kijeva. Iz Rusije medtem poročajo o novih napadih z droni v regijah Brjansk in Kursk.

Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je zračna obramba v jutranjih urah sestrelila štiri od skupno osmih zaznanih ruskih manevrirnih raket, pri čemer za preostale štiri domnevajo, da so bile lažne. Rusija naj bi rakete izstrelila v bližini mesta Engels.

Na obrobju Kijeva naj bi ostanki sestreljenih raket poškodovali dve osebi in deset hiš. Zračno obrambo pa so aktivirali tudi v regiji Čerkasi, kjer o žrtvah ali škodi na infrastrukturi za zdaj ne poročajo.

So bili pa v ruskih napadih s topništvom ubiti najmanj trije ljudje, dva na območju Hersona in en v bližini Harkova, so sporočile regionalne oblasti. Navedb zaenkrat ni bilo možno neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Naj bi pa ukrajinski vojski danes uspel preboj na območju Robotine v regiji Zaporožje. Kot so sporočili iz vojske, nameravajo sedaj osvoboditi vas Novoprokopivka.

Ruska zračna obramba je medtem nad regijama Brjansk in Kursk odbila nove domnevne ukrajinske napade z brezpilotnimi letalniki, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so uničili dva drona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner regije Kursk Roman Starovojt pa je sporočil, da je brezpilotno letalo ponoči strmoglavilo v stanovanjsko hišo v mestu Kursk in razbilo okna v več nadstropjih. "Ni bilo požarov, nihče od prebivalcev ni bil poškodovan," je še dodal.

18.20 Odeso prek novega koridorja zapustila druga tovorna ladja

Ukrajinsko pristanišče v Odesi je zapustila druga tovorna ladja, je danes sporočilo ukrajinsko ministrstvo za obnovo. Kijev je koridor, po katerem ladje sicer plujejo na lastno odgovornost, vzpostavil v začetku meseca, nedolgo po tem, ko je Rusija odstopila od sporazuma o izvozu žita prek Črnega morja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ladja za prevoz razsutega tovora Primus singapurskega operaterja, ki pluje pod liberijsko zastavo, je zapustila pristanišče Odesa," je sporočilo ukrajinsko ministrstvo za obnovo in pojasnilo, da ladja prevaža jeklene izdelke, namenjene v Afriko.

"To je že drugo plovilo, ki je uporabilo začasni koridor za civilna plovila," je dodalo ministrstvo.

Prva ladja, nemška Joseph Schulte, ki je plula pod zastavo Hong Konga, je pristanišče v Odesi zapustila 16. avgusta. V pristanišču naj bi pred tem čakala skoraj leto in pol, po navedbah Kijeva pa je prevažala približno 30.000 ton tovora.

Kijev je koridor, po katerem ladje sicer plujejo na lastno odgovornost, vzpostavil v začetku meseca, potem ko je Rusija sredi julija odstopila od sporazuma o izvozu žita prek Črnega morja.

Moskva je ob tem sporočila, da bo ladje, ki bodo plule proti ukrajinskim pristaniščem, obravnavala kot potencialne prevoznice vojaškega tovora. Odkar je Rusija odstopila od sporazuma o izvozu žita prek Črnega morja, pa je okrepila tudi napade na ukrajinsko pomorsko infrastrukturo.

13.13 Ruski preiskovalci potrdili smrt Prigožina

Ruski preiskovalni odbor je danes sporočil, da so znanstveniki s pomočjo genetske analize potrdili smrt vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina, ki je bil na krovu letala, ki je v sredo strmoglavilo pri Moskvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V okviru preiskave letalske nesreče so bile končane molekularno-genetske preiskave. Glede na njihove rezultate je bila ugotovljena identiteta vseh desetih žrtev, ki se ujema s seznamom potnikov na letalu," je pojasnila tiskovna predstavnica preiskovalnega odbora Svetlana Petrenko.

Letalo z desetimi osebami na krovu je v sredo zvečer strmoglavilo med letom v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil Prigožin med potniki ponesrečenega letala, je kmalu za tem potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet.

Preminulim v strmoglavljenju letala je v četrtek sožalje izrekel ruski predsednik Vladimir Putin. Dogodek je označil za tragedijo, Prigožina pa opisal kot nadarjenega človeka, ki je delal napake.

Čeprav je preiskovalni odbor danes potrdil smrt Prigožina, pa okoliščine strmoglavljenja letala še vedno niso povsem jasne. Ruski preiskovalci so sicer v petek našli črni skrinjici in vseh deset trupel, oblasti pa so zavrnile govorice, da naj bi odredile umor Prigožina.

ZDA medtem ocenjujejo, da je bil Prigožin verjetno na krovu, a ne morejo potrditi, ali je letalo sestrelila raketa zemlja–zrak. Nekateri ameriški uradniki pa menijo, da je bil vzrok strmoglavljenja eksplozija na letalu.

11.49 Ukrajina se pripravlja na novo mobilizacijo

Sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov je v soboto naznanil, da se v Ukrajini pripravljajo na novo mobilizacijo. "Vojska se je obrnila na nas in verjetno bo prišlo do novih vpoklicev," je dejal.

Pri tem je poudaril, da to ni nenačrtovan ukrep in da vse poteka po načrtu. Prav tako je pojasnil, da mobilizacija ne bo presegla parametrov, ki so bili določeni že ob začetku vojne 24. februarja 2022.

9.22 Rusija izvedla zračni napad na Kijev in druge dele Ukrajine

Rusija je ponoči izvedla zračni napad na Kijev in druge dele Ukrajine, je sporočila ukrajinska vojska in dodala, da je njihova protizračna obramba uničila rakete, izstreljene na prestolnico. V napadu so bile uničene štiri križarke, poroča hrvaški portal Index.

Celotna Ukrajina je bila sinoči v pripravljenosti, so sporočili iz ukrajinskega letalstva. "Sovražne cilje, ki so se gibali v smeri Kijeva, je naša protiletalska obramba uničila," je povedal vodja kijevske vojaške uprave Serhij Popko. Na obrobju Kijeva naj bi ostanki sestreljenih raket poškodovali dve osebi in deset hiš. 

Ruska zračna obramba je medtem nad regijama Brjansk in Kursk odbila nove domnevne ukrajinske napade z brezpilotnimi letalniki, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Po navedbah lokalnih oblasti je eden od dronov zadel stavbo v regiji Kursk. Guverner regije Roman Starovojt pa je sporočil, da je brezpilotno letalo ponoči strmoglavilo v stanovanjsko hišo v mestu Kursk in razbilo okna v več nadstropjih. "Ni bilo požarov, nihče od prebivalcev ni bil poškodovan," je še dodal.

Do napada prihaja le dan potem, ko je guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov poročal, da je bila v vasi Ščetinovka, približno dva kilometra od meje z Ukrajino, v napadu z dronom ubita ena oseba. "Ukrajinske oborožene sile so z dronom odvrgle eksplozivno napravo, ko je moški kosil travo," je dejal.

8.23 Zelenski se je odzval na grozljivo nesrečo v ukrajinski vojski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napovedal, da bodo ugotovili vse okoliščine trčenja dveh letal na severu Ukrajine, v kateri so v soboto umrli trije vojaški piloti. "Včeraj se je na nebu nad Žitomirsko regijo zgodila katastrofa. Trije piloti so umrli. Med njimi je bil Andrij Pilščikov, znan po imenu Juice. Bil je ukrajinski častnik in eden tistih, ki je naši državi veliko pomagal. Veliko! Moje sožalje družini in prijateljem, vsem, ki so fante poznali," je dejal. 

Dodal je, da preiskava o tem, kaj se je zgodilo, še poteka, in da je prezgodaj govoriti o podrobnostih nesreče. "Seveda bodo vse okoliščine razjasnjene. Ukrajina ne bo nikoli pozabila nikogar, ki je branil svobodno nebo Ukrajine. Naj bo spomin nanje večen," je sklenil. 

Ukrajina Rusija
Novice Ukrajinsko vojsko pretresla grozljiva nesreča
Prigožin ČB
Novice Prigožin: ko je stopil iz Putinove sence, je podpisal svojo smrtno obsodbo
Prigožinovi
Novice Kdo so Prigožinovi? Žena ima tovarno čokolade, sin naj bi razkril lokacijo wagnerjevcev.
Ne spreglejte