Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2023,
14.34

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

3

Natisni članek

Evropska unija dogovor Kosovo Srbija Aleksandar Vučić

Četrtek, 2. 2. 2023, 14.34

1 leto, 2 meseca

Vučić o predlogu EU za umiritev odnosov s Prištino: Predaja ne pride v poštev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

3

Vučić | Izredno sejo parlamenta so sklicali zaradi obravnave poročila o procesu pogajanj Beograda s Prištino o normalizaciji odnosov, ki poteka pod okriljem EU. Sejo je s predstavitvijo poročila, ki ga je sicer vložila vlada, odprl Vučić, sedaj pa sledi razprava. | Foto Reuters

Izredno sejo parlamenta so sklicali zaradi obravnave poročila o procesu pogajanj Beograda s Prištino o normalizaciji odnosov, ki poteka pod okriljem EU. Sejo je s predstavitvijo poročila, ki ga je sicer vložila vlada, odprl Vučić, sedaj pa sledi razprava.

Foto: Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na današnjem izrednem zasedanju srbskega parlamenta o Kosovu poslancem prvič predstavil predlog EU o normalizaciji odnosov s Prištino, sprejetje katerega mednarodna skupnost pričakuje do pomladi. Osredotočil se je na točke, ki so za Beograd sporne in kjer v primeru nasprotovanja Srbiji grozijo posledice.

Po Vučićevih besedah je za Beograd najhujša četrta točka predloga, ki pravi, da "Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah". To bi pomenilo zeleno luč za sprejem Kosova v ZN, Nato, EU, Svet Evrope in druge pomembne večnacionalne forume. Beograd je namreč že večkrat poudaril, da je članstvo Prištine v Združenih narodih nesprejemljivo, saj bi to pomenilo, čeprav posredno, priznanje neodvisnosti Kosova.

Izpostavil je, da je več točk predloga EU, ki so ga podprle tudi ZDA, za Srbijo težavnih ali celo nesprejemljivih, vendar so mednarodni pogajalci zagrozili, da bi se lahko ustavile tuje naložbe in pristopna pogajanja z EU, ki potekajo od leta 2014. "Srbiji je v interesu, da ostane na evropski poti," je dodal po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa.

Vučić je poslancem dejal, da ne more razkriti celotne vsebine predloga, osredotočiti pa se je želel na tiste njegove točke, ki predvidevajo negativne posledice za Srbijo v primeru zavrnitve. Zatrdil je sicer, da niso ničesar podpisali ali parafirali in da se bodo pogovori nadaljevali, poroča srbski portal N1.

Skrbi ga, da se bo Priština znova hotela pogajati 

Glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin na Kosovu je dejal, da je dogovorjena uresničitev te zaveze iz bruseljskega sporazuma iz leta 2013, vendar je Priština ne želi uresničiti. "Skupnost občin ne more biti model nevladne organizacije, mora biti tisto, kar je bilo podpisano v Bruslju," je dejal. Napovedal je, da se pred tem Srbi ne bodo vrnili v kosovske institucije. Izrazil je zaskrbljenost, da se bo Priština znova hotela pogajati, da bi zmanjšali pristojnosti skupnosti, kar bo velika težava.

Vztrajanje pri vzpostavitvi skupnosti srbskih občin mora biti pravni in fizični okvir, je poudaril Vučić. "Za razliko od tistih, ki vzklikajo parole, sem dal jasno vedeti, da se je Srbija pripravljena pogovarjati tudi o najslabših predlogih, saj nima pravice ponoviti izkušnje iz preteklosti," je dodal. "Borimo se za mir in zagotovitev varnosti Srbov na Kosovu, ker bi v nasprotnem primeru oni bili prvi, ki bi trpeli," je dodal.

"Predaja ne pride v poštev"

Zatrdil je še, da je njegovo vodilo v pogajalskem procesu spoštovanje srbske ustave ter zavezanost zagotavljanju miru in stabilnosti na Kosovu za vsako ceno, še poroča Ansa.

Na koncu skoraj triurnega govora je dejal, da "predaja ne pride v poštev" in da ve, kaj bo storil, saj bo vedno na strani Srbije. Temu je sledil glasen aplavz koalicijskih poslancev v 250-članski skupščini, v kateri ima njegova Srbska napredna stranka s koalicijskimi partnerji 159 poslancev. Poslanci desničarskega dela opozicije pa so na plakatih Vučića obtoževali, da je izdal Kosovo.

laboratorij, poskus, eksperiment, farmacevt
Novice Pristopite k enemu od najbolj cenjenih in iskanih kadrov na trgu dela
Poroka na prvi pogled: ZDA
Planet TV Za ta par se je ljubezenski eksperiment končal
Poroka na prvi pogled: ZDA
Planet TV Priznal ji je, da jo ljubi. Kaj mu je odvrnila žena?
Poroka na prvi pogled: ZDA
Planet TV "Preboli že, saj imaš skoraj 35 let," je možu hladno dejala žena
horoskop
Trendi Horoskop: kakšna je vaša tedenska napoved?
George Lazenby, James Bond
Planet TV To je razlog, da je igralec v vlogi Jamesa Bonda nastopil samo enkrat
Enzo Smrekar
Sportal Planica v pričakovanju spektakla
Ne spreglejte