Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2023,
10.35

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Aleksander Vučić

Torek, 3. 10. 2023, 10.35

7 mesecev

V Srbiji pridržali glavnega osumljenca za napad na severu Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Milan Radoićić (v sredini) | Srbska policija je za Milana Radoičića (v sredini) odredila 48-urni pripor. | Foto Guliverimage

Srbska policija je za Milana Radoičića (v sredini) odredila 48-urni pripor.

Foto: Guliverimage

Srbska policija je pridržala nekdanjega podpredsednika največje stranke Srbov na Kosovu Milana Radoićića, so danes sporočili s srbskega ministrstva za notranje zadeve. Radoičić je v petek prevzel odgovornost za nedavni napad na kosovsko policijo v kraju Banjska in zanikal vpletenost Beograda v napad.

Srbska policija je za Milana Radoičića odredila 48-urni pripor, preiskali pa so tudi stanovanje in druge prostore v njegovi lasti, so še sporočili z notranjega ministrstva.

Radoičić je s položaja podpredsednika Srbske liste, stranke, ki goji tesne stike z Beogradom, odstopil minuli teden. V petek je prevzel tudi vso odgovornost za organizacijo oboroženega spopada v vasi Banjska, v katerem so bili ubiti kosovski policist in trije napadalci.

Prek svojega odvetnika Gorana Petronijevića je v izjavi za javnost sporočil, da je skupaj s "sonarodnjaki s severa Kosova" 24. septembra prišel v vas Banjska. "Razlog za našo vrnitev je bil, da opogumimo srbski narod s tega območja v uporu proti terorju, ki ga prenaša vsak dan," je zapisal v izjavi.

Zagotovil je, da je vse logistične priprave opravil sam in da to dejanje ni povezano z njegovo minulo politično dejavnostjo. "O tem nisem obveščal nikogar, niti srbskih oblasti, niti od njih nisem prejel nobene pomoči," je še zatrdil.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v ponedeljek zagotovil, da bodo vsi storilci kriminalnih dejanj, ki jih bodo našli na ozemlju Srbije, zanje morali odgovarjati. "Tožilstvo bo opravilo svoje delo," je dejal.

Priština na čelu s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem sicer trdi, da je Srbija napadalcem v Banjski nudila logistično podporo ter da je bil napad del širšega načrta nezakonite priključitve severa Kosova, oblasti v Beogradu na čelu z Vučićem pa vpletenost Srbije v incident zanikajo.

Vučić potrdil umik srbskih sil z meje s Kosovom

Vučić je v ponedeljek v pogovoru za ameriški CNN zatrdil, da so zmanjšali število vojakov ob meji s Kosovom, in poudaril, da Srbija noče konflikta z Natom. ZDA so navedbe srbskih oblasti o umiku vojaških sil s tega območja pozdravile, a obenem izrazile zaskrbljenost zaradi stopnjevanja napetosti na severu Kosova.

Srbija je prisotnost vojaških sil na meji s Kosovom okrepila po nedavnem napadu na policijo v kraju Banjska na severu Kosova, v katerem je bil ubit policist, v kasnejših spopadih pa še trije napadalci. Bela hiša je v petek sporočila, da je zaznala zbiranje srbskih oboroženih sil na kosovski meji, ki vključujejo namestitev srbskega topništva, tankov in mehaniziranih pehotnih enot.

Vučić je navedbe Bele hiše v ponedeljek v intervjuju za ameriško mrežo CNN označil za "ne popolnoma točne". Dejal je, da so pred enim letom ob meji s Kosovom imeli 14 tisoč vojakov, pred dnevi manj kot 8.400, zdaj pa jih je 4.400.

"Vedno slišimo in poslušamo, ko nas naši partnerji prosijo za zmanjšanje napetosti, in tokrat smo to storili, čeprav ni bilo razlogov za veliko skrb, saj nismo potrebovali nobenih vojn, nobenih spopadov z Natom. Nasprotno, želimo si večje prisotnosti Kforja, še posebej na severu Kosova," je dodal.

ZDA pozdravljajo odločitev Srbije, a ostajajo zaskrbljene

Da so število srbskih vojakov ob meji vrnili v stanje pred napadom, je v ponedeljek zagotovil tudi načelnik generalštaba srbske vojske Milan Mojsilović.

ZDA so navedbe srbskih oblasti pozdravile. "Videli smo poročila, da je Srbija umaknila svoje sile, a tega še nismo mogli neodvisno preveriti," je v ponedeljek sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Dodal je, da bi bil, če so navedbe točne, to dobrodošel korak. Ob tem je poudaril, da so ZDA še naprej zaskrbljene zaradi stopnjevanja napetosti in ponavljajočega se nasilja na severu Kosova.

Vučić glede sankcij zoper Radoičića ostal tiho 

Na vprašanje voditeljice, kakšne sankcije bodo doletele Radoičića, Vučić ni odgovoril. 

 

Aleksandar Vučić
Novice Vučić napovedal umik 3.500 vojakov: "Srbija ne želi vojne"
Aleksandar Vučić
Novice Vučić: Ne teroristi, to so bili družinski ljudje
Kosovo, policija
Novice Je ta človek dokaz, da je napad na Kosovu naročil Beograd?
Ne spreglejte