Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
27. 9. 2023,
18.30

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

Natisni članek

Srbija Kosovo Aleksandar Vulin Aleksandar Vučić

Sreda, 27. 9. 2023, 18.30

7 mesecev, 1 teden

Je ta človek dokaz, da je napad na Kosovu naročil Beograd?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78
Kosovo, policija | V nedeljskem napadu na policiste na severu Kosova so bili ubiti en policist in štirje napadalci, več je bilo prijetih. Zasegli so jim tudi ogromno količino orožja.  | Foto Reuters

V nedeljskem napadu na policiste na severu Kosova so bili ubiti en policist in štirje napadalci, več je bilo prijetih. Zasegli so jim tudi ogromno količino orožja.

Foto: Reuters

Bojan Mijailović, eden od četverice napadalcev, ki so bili v nedeljo ubiti po napadu na policijo na severu Kosova, je bil pred časom neločljivo povezan s človekom iz ožjega kroga srbskega predsednika Aleksandra Vučića, je danes razkril kosovski notranji minister Xhelal Svecla. Pred desetimi leti je bil namreč telesni stražar zdaj direktorja srbske tajne službe, pred leti pa tudi srbskega notranjega ministra Aleksandra Vulina, ki je zelo blizu Vučiću. 

Po napadu na kosovsko policijo ubiti Bojan Mijailović je bil leta 2013 telesni stražar Aleksandra Vulina, ko je bil ta na uradnem obisku na Kosovu še kot minister brez listnice, zadolžen pa je bil za srbski urad za Kosovo in Metohijo.

Bojan Mijailović | Foto: Facebook / Xhelal Sveçla Bojan Mijailović Foto: Facebook / Xhelal Sveçla

Vulin je bil med letoma 2014 in 2022 nato še srbski minister za delo, minister za obrambo in nato še minister za notranje zadeve, trenutno pa je direktor srbske Varnostno-informativne agencije. Znan je po tesnem odnosu s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, mediji so ga opisali tudi kot človeka, ki "pove tisto, kar Vučić v resnici misli". 

spopadi na Kosovu
Novice Na severu Kosova konec oboroženega spopada v samostanu #video

Po prepričanju kosovskega ministra za notranje zadeve Xhelal Svecla je preteklost v spopadu na severu Kosova ubitega napadalca Bojana Mijailovića še en neizpodbiten dokaz, da je bil nedeljski napad na kosovsko policijo, v katerem je bil ubit en policist, vpleten srbski politični vrh. 

Aleksandar Vulin velja tudi za zaveznika Moskve v srbskem političnem vrhu. | Foto: STA , Aleksandar Vulin velja tudi za zaveznika Moskve v srbskem političnem vrhu. Foto: STA ,

Že v torek je Svecla namreč oznanil, da je bil vodja napada na policiste na severu Kosova oziroma teroristične operacije, kot je imenoval dogodek, Milan Radojčič. Gre za podpredsednika Srbske liste, glavne politične stranke na severu Kosova, ki je tesno povezana z Vučićevo Srbsko napredno stranko. 

Kosovo
Novice Znana identiteta ubitih napadalcev na severu Kosova

Tako Aleksandar Vulin kot Milan Radojčić sta bila v preteklosti sicer že sankcionirana s strani Združenih držav Amerike. 

Ne spreglejte