Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2023,
11.23

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

Natisni članek

nasilje napad Srbija Kosovo

Torek, 26. 9. 2023, 11.23

7 mesecev, 1 teden

Znana identiteta ubitih napadalcev na severu Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80
Kosovo | V napadu je bil ubit policist, v spopadih, ki so sledili, pa še štirje napadalci. | Foto Guliverimage

V napadu je bil ubit policist, v spopadih, ki so sledili, pa še štirje napadalci.

Foto: Guliverimage

Potrjena je identiteta treh od štirih ubitih napadalcev, ki so se v nedeljo zatekli v samostan v vasi Banjsko na severu Kosova in pred tem sodelovali v napadu na kosovsko policijo, v katerem je bil ubit policist. Po navedbah kosovskih medijev gre za Igorja Milenkovića, Bojana Mijailovića in Stefana Nedeljkovića, vsi trije iz Zvečana na severu Kosova. Identiteta četrtega napadalca še ni znana.

Po poročanju medijev je 50-letni Igor Milenković oče dveh otrok, ki je bil zaposlen kot voznik reševalnega vozila v kliničnem centru v Kosovski Mitrovici. Kaj sta v življenju počela 31-letna Bojan Mijailović in Stefan Nedeljković ni znano.

Zvečan je del severnega Kosova z večinskim srbskim prebivalstvom, ki deluje kot večinoma avtonomna regija znotraj kosovske albanske večine. Po Bruseljskem sporazumu iz leta 2013 je občina postala del Skupnosti srbskih občin.

Smrt kosovskega policista, ki je bil v nedeljo ubit v zasedi in kateri je sledilo streljanje med kosovskimi policisti in napadalci skritimi v samostanu, je eden najhujših incidentov, ki so se v zadnjih letih zgodili na severu Kosova.

Srbija razglasila dan žalovanja

Srbija mora v celoti odgovarjati za nedeljske napade na kosovsko policijo na severu države, je v ponedeljek sporočil kosovski premier Albin Kurti. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je že v nedeljo zanikal vpletenost Srbije v napade, srbska vlada pa je zaradi tragičnih dogodkov na Kosovu sredo razglasila za dan žalovanja.

Kosovo
Novice Kaj lahko povzroči nov val nasilja na Kosovu?

"Srbija mora v celoti odgovarjati za podpiranje terorističnega nasilja na ozemlju Kosova," je v ponedeljek zvečer na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočil Kurti.

"To orožje in oprema, ki smo ju zasegli v protiteroristični operaciji kosovske policije po nedeljskem napadu, ne puščata nobenega dvoma: storilci zločina niso delovali sami, temveč ob podpori države," je še zapisal ob fotografijah ter seznamu zaseženega orožja in opreme, med katero so bili oklepnik, 24 terenskih vozil, puške, mitraljezi, ročne granate, mine in droni.

Šest ranjenih napadalcev se zdravi v Srbiji

Kosovski notranji minister Xhelal Svecla je v ponedeljek dejal, da je šest ranjenih napadalcev na zdravljenju v bolnišnici v Novem Pazarju v južni Srbiji, in od Srbije zahteval, naj jih izroči kosovskim oblastem.

Svecla je po poročanju kosovskega portala Kossev še sporočil, da sumijo, da je bil eden od okoli 30 napadalcev Milan Radoičić, podpredsednik največje stranke Srbov na Kosovu, Srbske liste. V enem od zaseženih vozil naj bi našli dokumentacijo, ki pripada njemu, sumijo pa, da je bil eden od vodij napada.

Srbski predsednik Vučić je že v nedeljo poudaril, da srbska vojska in policija nimata nobene povezave z incidentom. O trenutnih razmerah na Kosovu bo po navedbah iz njegovega urada danes govoril s predstavniki ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in Nemčije, pa tudi z vodjo delegacije EU v Beogradu.

Razmere na Kosovu so bile tudi tema ponedeljkovih pogovorov posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslava Lajčaka s posebnim odposlancem ZDA za Zahodni Balkan Gabrielom Escobarjem ter glavnimi zunanjepolitičnimi svetovalci voditeljev Francije, Nemčije in Italije.

Kosovo
Novice Kaj se dogaja na Kosovu? Takšne so zadnje informacije. #video
spopadi na Kosovu
Novice Na severu Kosova konec oboroženega spopada v samostanu #video
Ne spreglejte