SiolNET. Novice Svet
2,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj se dogaja na Kosovu? Takšne so zadnje informacije. #video

2,43

termometer

Kosovske oblasti so po nedeljskem napadu na policijo v kraju Banjska na severu Kosova pridržale šest ljudi, ki so osumljeni več kaznivih dejanj, tudi terorizma. V napadu je bil ubit policist, v spopadih, ki so sledili, pa še štirje napadalci. S Kosova, kjer so razmere še vedno napete, danes ne poročajo o novih incidentih.

Napad s strelnim orožjem in ročnimi granatami na policijsko patruljo se je po navedbah kosovske policije zgodil v nedeljo nekaj pred 3. uro blizu kraja Banjska, ko je policija prišla tja zaradi blokade na eni od cest blizu meje s Srbijo.

Spopadi med kosovsko policijo in oboroženimi skupinami so se nato nadaljevali ves dan, v njih pa so umrli štirje napadalci. Smrt treh napadalcev je že v nedeljo potrdila kosovska policija. Eden od njih naj bi po neuradnih informacijah portala srbske televizije N1 prihajal iz Zvečana, druga dva pa iz Leposavića. Smrt četrtega napadalca je danes za portal prištinskega časnika Koha potrdilo kosovsko posebno državno tožilstvo.

Policija je nadzor nad območjem prevzela v nedeljo zvečer.  | Foto: Reuters Policija je nadzor nad območjem prevzela v nedeljo zvečer. Foto: Reuters

Tam je bilo dopoldne mirno, a izjemno napeto, ceste v Banjsko iz smeri Leposavića, Zubinog Potoka in Zvečana, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo, pa so še vedno blokirane, danes poroča kosovski portal Kosovo Online.

Privedli so šest napadalcev 

Kot so v nedeljo zvečer sporočili s posebnega državnega tožilstva, so privedli in priprli šest napadalcev. Sumijo jih več kaznivih dejanj, med njimi tudi napada na ustavno ureditev Kosova, načrtovanja terorističnih dejanj in nezakonitega posedovanja orožja.

Potem ko je policija prevzela nadzor nad območjem, je kosovski premier Albin Kurti sporočil, da so pri napadalcih našli veliko količino vojaškega orožja. Dodal je, da so zasegli več sto pušk in strelivo, vključno s težko vojaško opremo, kot so mitraljezi in granate.

Borrell pozval k vzpostavitvi miru 

Kurti je napad na policijo označil za teroristično dejanje s podporo Beograda. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je v nedeljo zvečer med izrednim nagovorom poudaril, da srbska vojska in policija nimata nobene povezave s tem incidentom. Dejal je še, da je umor policista na Kosovu nesprejemljiv in da za takšno dejanje ni opravičila, a da se je zgodilo tisto, na kar je že dolgo opozarjal, in sicer da so se Srbi uprli, ker nočejo več trpeti Kurtijevega "terorja".

Kosovo, policija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vučić se je o dogajanju na Kosovu danes pogovarjal tudi z ruskim veleposlanikom v Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Na družbenem omrežju Instagram je zapisal, da je Bocan-Harčenka seznanil o "dejstvu, da se na Kosovu izvaja brutalno etnično čiščenje, ki ga organizira Kurti ob podpori dela mednarodne skupnosti", ter se zahvalil veleposlaniku, ker je prisluhnil prošnjam in zahtevam srbske strani.

Nasilje je že v nedeljo najostreje obsodil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell. Pogovarjal se je tako s Kurtijem kot Vučićem ter pozval k ponovni vzpostavitvi miru in stabilnosti.

Posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak pa je ponoči na družbenem omrežju Facebook sporočil, da "ta grozljivi napad dodatno poudarja nujnost preventivne diplomacije in dialoga".

Lajčak je napovedal, da se bo v prihodnjih dneh popolnoma osredotočil na iskanje poti naprej. | Foto: Reuters Lajčak je napovedal, da se bo v prihodnjih dneh popolnoma osredotočil na iskanje poti naprej. Foto: Reuters

spopadi na Kosovu Novice Na severu Kosova konec oboroženega spopada v samostanu #video
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin