Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 10. 2018,
15.20

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Natisni članek

vojna Sirija

Sobota, 27. 10. 2018, 15.20

5 let, 5 mesecev

Sirijski konflikt je globalni problem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Erdogan | Vrha se na pobudo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana udeležujejo ruski predsednik Vladimir Putin, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron. | Foto Reuters

Vrha se na pobudo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana udeležujejo ruski predsednik Vladimir Putin, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Foto: Reuters

Voditelji Turčije, Rusije, Francije in Nemčije so se na vrhu o Siriji danes v Istanbulu zavzeli za to, da se prvo srečanje odbora, ki bo pripravil predlog nove ustave povojne države, zgodi do konca letošnjega leta. Prav tako so se zavzeli za pogoje, ki bi omogočili varno vrnitev beguncev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vrha so se na pobudo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana udeležili ruski predsednik Vladimir Putin, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron. "Pozvali smo k čimprejšnjemu zaključku procesa oblikovanja odbora za pripravo ustave. Naša želja je, da bi bil oblikovan do konca tega leta," je Erdogan povedal na skupni tiskovni konferenci po pogovorih.

Merklova je potrdila, da se je četverica zavezala k prizadevanjem, da se do konca letošnjega leta zgodi prvo srečanje odbora za oblikovanje predloga nove sirske ustave. Ta korak je po njenem nujen, da se jasno pove, da konflikta v Siriji ni mogoče rešiti z vojaškimi sredstvi.

Vrha so se na pobudo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana udeležili ruski predsednik Vladimir Putin, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron (na fotografiji). | Foto: Reuters Vrha so se na pobudo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana udeležili ruski predsednik Vladimir Putin, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron (na fotografiji). Foto: Reuters

Pomen trajnega premirja

O nujnosti oblikovanja omenjenega odbora se je strinjal tudi ruski predsednik, saj je mogoče le tako določiti prihodnjo državno ureditev. Se je pa zavzel za to, da bi bila sestava tega telesa sprejemljiva za vse sirske stranke - vključevati bi morala zastopnike režima predsednika Bašarja al Asada, opozicije in nevtralnih skupin.

Voditelji so se zavzeli tudi za nemoteno delo humanitarnih delavcev v Siriji ter za ohranitev premirja v Idlibu. Skupna izjava natančneje poudarja "pomen trajnega premirja".

Sirska državljanska vojna se je začela spomladi 2011 v okviru arabske pomladi. Po različnih ocenah je do zdaj zahtevala od 360 tisoč do 520 tisoč smrtnih žrtev. Združeni narodi so aprila 2016 ocenili, da je umrlo okoli 400 tisoč ljudi. | Foto: Reuters Sirska državljanska vojna se je začela spomladi 2011 v okviru arabske pomladi. Po različnih ocenah je do zdaj zahtevala od 360 tisoč do 520 tisoč smrtnih žrtev. Združeni narodi so aprila 2016 ocenili, da je umrlo okoli 400 tisoč ljudi. Foto: Reuters

Pomen pritiska na Asadov režim

Dogovor o prekinitvi ognja v Idlibu sta Moskva in Ankara podpisali 17. oktobra, v minulih dneh pa so se razmere na tem območju zaostrile. Zgolj v petek je pod izstrelki sirskega režima umrlo sedem civilistov.

Francoski predsednik Macron je Rusijo, veliko zaveznico Asadovega režima, pozval k pritisku na Damask. "Zanašamo se na Rusijo, da bo izvajala zelo jasen pritisk na režim, saj je od nje odvisno njegovo preživetje," je dejal.

Zaradi vojne je na milijone Sircev tudi zapustilo državo. | Foto: Reuters Zaradi vojne je na milijone Sircev tudi zapustilo državo. Foto: Reuters

Sirski konflikt je globalni problem

Erdogan je pogovore označil za "resnično produktivne in odkrite". S pomočjo Nemčije in Francije bo po njegovem mogoče nadaljevati proces iz Astane, k sodelovanju je povabil tudi druge države. Sirski konflikt je namreč postal "globalni problem", razlog za to pa je nezadosten interes svetovne javnosti, je menil.

Četverica bo pogovore sicer, kot navaja ruska tiskovna agencija Tass, nadaljevala ob skupni večerji.

V sirski vojni je umrlo okoli 400 tisoč ljudi

Sirska državljanska vojna se je začela spomladi 2011 v okviru arabske pomladi. Po različnih ocenah je doslej zahtevala od 360 tisoč do 520 tisoč smrtnih žrtev. Združeni narodi so aprila 2016 ocenili, da je umrlo okoli 400 tisoč ljudi. Zaradi vojne je na milijone Sircev tudi zapustilo državo.

V napadu IS ubitih najmanj 41 sirskih borcev

Pripadniki skrajne skupine Islamska država (IS) so v petek začeli najhujšo ofenzivo na Sirske demokratične sile (SDF) v zadnjih mesecih in prevzeli večje dele ozemlja v provinci Deir Ezor. V bojih je bilo ubitih najmanj 41 pripadnikov sil, ki jih podpirajo tudi ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do bojev po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu prihaja v utrdbi IS Hažin, dodaja francoska tiskovna agencija AFP. Tam je IS v odgovor na napade SDF v boj v noči na danes poslal več samomorilskih bombnih napadalcev.

Skrajneži so izkoristili slabo vreme v regiji, ki je prizemljilo letala ZDA in njihovih zaveznic, ki podpirajo SDF.

Septembra je SDF sporočil, da so njegovi borci začeli zaključno fazo kampanje proti IS v sirski vzhodni provinci Deir Ezor. IS še naprej obvladuje manjša območja v vzhodni in južni Siriji.

Od 10. septembra je v Hažinu po navedbah observatorija umrlo 270 borcev SDF in 496 pripadnikov IS. Na območju naj bi sicer vztrajalo še okoli 2000 borcev IS.

Preberite še:

Sirski begunci v provinci Idlib
Novice Iz sirske province Idlib v dveh tednih pobegnilo skoraj 40 tisoč ljudi
Sirija tank
Novice Sirski uporniki pričakujejo umik džihadistov z demilitariziranega območja v Idlibu
Novice Sirski begunec na Hrvaškem išče svojo petletno hčer
Walid al-Moualem
Novice Sirski zunanji minister: Enote ZDA, Turčije in Francije naj se nemudoma umaknejo iz Sirije
Ne spreglejte