Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2018,
16.05

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Sirija Idlib Bašar al Asad vojna

Četrtek, 13. 9. 2018, 16.05

5 let, 7 mesecev

Iz sirske province Idlib v dveh tednih pobegnilo skoraj 40 tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Sirski begunci v provinci Idlib | Med sirskimi begunci, ki bežijo pred spopadi in nasiljem, so tudi številni otroci in mladoletniki. | Foto Reuters

Med sirskimi begunci, ki bežijo pred spopadi in nasiljem, so tudi številni otroci in mladoletniki.

Foto: Reuters

Nasilje na severozahodu Sirije je v manj kot dveh tednih v beg pognalo več kot 38.500 ljudi, so danes v Ženevi poudarili predstavniki agencije Združenih narodov (ZN) za humanitarno pomoč (Ocha). Iz ZN so sicer v ponedeljek sporočili, da je iz Idliba pobegnilo okoli 30 tisoč ljudi.

Po podatkih omenjene agencije je zaradi povečanja sovražnosti in bojazni pred še večjim nasiljem iz province Idlib na severozahodu Sirije zbežalo več kot 38.500 ljudi. Ob tem so poudarili, da se je v zadnjih treh dneh v svoje domove vrnilo 4.500 ljudi, ki so prej zbežali z omenjenega območja.

eksplozija mehika
Novice Idlib tarča silovitih sirskih in ruskih letalskih napadov

Sirska in ruska vojska okrepili bombardiranje province pod nadzorom upornikov

Provinca Idlib ostaja pod nadzorom sirskih upornikov. Sirska vojska pod vodstvom sirskega predsednika Bašarja al Asada je tako v začetku meseca skupaj z rusko vojsko okrepila bombardiranje province, kjer naj bi živelo okoli tri milijone ljudi. Polovico prebivalstva v omenjeni provinci sicer sestavljajo begunci iz drugih predelov Sirije, ki so se v provinco zatekli v času sedemletne državljanske vojne.

Po oceni Združenih narodov bi večja vojaška operacija v Idlibu v beg proti turški meji pognala tri milijone ljudi. | Foto: Reuters Po oceni Združenih narodov bi večja vojaška operacija v Idlibu v beg proti turški meji pognala tri milijone ljudi. Foto: Reuters

Večja vojaška operacija v Idlibu bi bila z vidika humanitarne pomoči velika nočna mora, saj v bližini ni območja, kamor bi lahko evakuirali ljudi. "Pripravljeni smo na najhujši možni scenarij, ko se bo tri milijone ljudi podalo proti turški meji," je danes povedal regionalni koordinator ZN za Sirijo Panos Moumtzis.

Vojna v Siriji zahtevala že skoraj 365 tisoč smrtnih žrtev

V sedmih letih je bilo v Siriji po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih več kot 360 tisoč ljudi. Od marca 2011, ko so se začeli protesti proti Asadovemu režimu, ki so nato prerasli v državljansko vojno, so spopadi v Siriji zahtevali 364.792 življenj.

Skoraj tretjino žrtev predstavljajo civilne žrtve. V vojni je umrlo 110.687 civilistov, med njimi več kot 20 tisoč otrok in skoraj 13 tisoč žensk. Po podatkih omenjene organizacije, ki uporablja široko mrežo virov, med njimi so tudi vojaki, uradniki in medicinsko osebje, se je v zadnjih šestih mesecih število žrtev povečalo za 13 tisoč.

Donald Trump Nato
Novice Trump svari pred "človeško tragedijo"

V vojni v Siriji je bilo ubitih več kot 124 tisoč provladnih vojakov, od tega polovico predstavljajo pripadniki enot režima, preostali pa so pripadniki sirskih in tujih milic. Med njimi je bilo 1665 pripadnikov libanonskega gibanja Hezbolah.

Sirski observatorij za človekove pravice v svojem poročilu navaja, da je v sirski vojni umrlo tudi 64 tisoč islamističnih in džihadističnih borcev, med njimi so bili tudi pripadniki Islamske države in nekdanje Al Kaide. Med ubitimi je tudi 64.800 borcev iz vrst sirskih upornikov in kurdskih frakcij.

Ne spreglejte