Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
11.36

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Sirija Tahrir al Šam Združeni narodi orožje vojna

Četrtek, 27. 9. 2018, 11.36

5 let, 6 mesecev

Sirski uporniki pričakujejo umik džihadistov z demilitariziranega območja v Idlibu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Sirija tank | Iz Idliba nameravajo odstraniti vse skrajne borce, iz cone pa bodo umaknili tudi vse težko orožje, kot so tanki in raketni sistemi. | Foto Reuters

Iz Idliba nameravajo odstraniti vse skrajne borce, iz cone pa bodo umaknili tudi vse težko orožje, kot so tanki in raketni sistemi.

Foto: Reuters

Zmerni sirski uporniki so danes ocenili, da bodo džihadisti upoštevali zahtevo, naj se umaknejo iz demilitariziranega območja v Idlibu. Kot je dejal visoki predstavnik sirskih upornikov, je najmočnejša skupina džihadistov na severozahodu Sirije, Tahrir al Šam, v zadnjih dneh Turčiji prek posrednikov v svojih sporočilih nakazala, da se bo umaknila.

Zadeve dobro napredujejo in Tahrir al-Šam je obljubil, da bo spoštoval zahtevo, a tega še ni javno sporočil, je dejal predstavnik upornikov, ki ni želel biti imenovan.

Tudi predstavnik sirskih upornikov Ahmed Toma verjame, da se bodo pripadniki skupine Tahrir al Šam umaknili v predvidenem roku in ne pričakuje težav, ker od džihadistov nihče ne zahteva, da položijo orožje.

Sirski begunci v provinci Idlib
Novice Iz sirske province Idlib v dveh tednih pobegnilo skoraj 40 tisoč ljudi

Iz Idliba bodo odstranili vse skrajne borce in iz cone umaknili težko orožje

O vzpostavitvi demilitariziranega območja sta se prejšnji teden dogovorili Turčija in Rusija, da bi preprečili veliko sirsko ofenzivo na Idlib. V skladu z dogovorom bodo do 15. oktobra vzpostavili varno območje okoli 15 do 20 kilometrov globoko ob linijah med režimskimi in opozicijskimi enotami. Iz Idliba nameravajo odstraniti vse skrajne borce, iz cone pa bodo umaknili tudi vse težko orožje, kot so tanki in raketni sistemi.

eksplozija mehika
Novice Idlib tarča silovitih sirskih in ruskih letalskih napadov

Sirska vojska je v zadnjem času ob podpori ruske vojske okrepila napade na Idlib, še zadnjo utrdbo upornikov v Siriji v sedemletni državljanski vojni. Pripravlja se tudi na ofenzivo na to provinco, v kateri okoli 60 odstotkov ozemlja nadzorujejo pripadniki skupine Tahrir al Šam, ki je nastala iz nekdanje sirske veje teroristične mreže Al Kaida.

Združeni narodi so večkrat opozorili, da bi vojaška operacija povzročila najhujšo humanitarno katastrofo z največ izgubljenimi življenji v tem stoletju. Domove bi moralo zapustiti okoli 800 tisoč ljudi.

Sirija
Novice Ruska vojska potrdila napade na Idlib v Siriji
Ne spreglejte