SiolNET. Novice Svet
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lenarčič se še ni sestal z Von der Leynovo

0,40

termometer

Ursula von der Leyen
Foto: Reuters

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo novo komisarsko ekipo predstavila v torek. "Z veseljem sporočam, da sem prejela vsa imena od članic EU. Zdaj se veselim sestavljanja dobro uravnoteženega kolegija, ki ga bom predstavila v torek," je tvitnila nova predsednica.

Janez Lenarčič Novice Ni še znano, kateri resor bo v Evropski komisiji vodil Lenarčič

Zadnja je kandidata predlagala Italija, ki je zaradi politične krize zamujala. Rok za posredovanje imen je bil namreč 26. avgust. Italijanski komisarski kandidat je nekdanji premier Paolo Gentiloni.

Slovenski kandidat na pogovor s predsednico še čaka

Ursula Von der Leyen sicer še ni opravila uradnih pogovorov z vsemi kandidati. Na ta pogovor po neuradnih informacijah še čaka tudi slovenski kandidat Janez Lenarčič. Danes njun pogovor ni predviden, tako da ostane le še nekaj dni.

Ekipa komisarskih kandidatk in kandidatov, ki jo bo v torek predstavila von der Leynova, se bo morala še dokazati v Evropskem parlamentu.

Ursula von der Leyen Foto: Reuters

Zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra. Evropski parlament naj bi o celotni novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju, ki bo od 21. do 24. oktobra.

Evropski parlament na glasovanju na plenarnem zasedanju ne more zavrniti posameznega kandidata, temveč le celotno ekipo. Šibke člene, ki bi lahko ogrozili pozitiven izid, se tako običajno zamenja pred glasovanjem.

Pred petimi leti izpita pred parlamentarnim odborom ni opravila zgolj slovenska komisarska kandidatka Alenka Bratušek, ki je nato sama odstopila od kandidature, slovenska vlada pa je predlagala novo kandidatko Violeto Bulc.

Janez Lenarčič Novice Lenarčič za zdaj še brez uradnega sestanka s von der Leynovo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin