Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2023,
13.26

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

43

Natisni članek

Hrvaška Ursula von der Leyen Andrej Plenković Nataša Pirc Musar

Nedelja, 1. 1. 2023, 13.26

1 leto, 3 mesece

Von der Leynova s Pirc Musarjevo, Fajonovo in Plenkovićem zaznamovala "zgodovinski dan" za Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

43

Danes, ko je Hrvaška hkrati vstopila v schengensko in evrsko območje, je zgodovinski dan, so se na mejnem prehodu Obrežje strinjali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar in hrvaški premier Andrej Plenković. Poudarili so, da je to dan za slavje vseh evropskih državljanov. "Schengen oziroma odprava mej je najlepše novoletno darilo Hrvaški," pa je dejala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

"To je dan za slavje, obdobje novih začetkov, novih poglavij in ni kraja v Evropi, ki bi danes bolje predstavljal nov začetek, kot je to na ta dan Hrvaška," je menila Ursula von der Leyen po tristranskem srečanju s Pirc Musarjevo in Plenkovićem.

Poudarila, je, da na kopenskih in morskih mejah Hrvaške z njenimi sosedami, Slovenijo, Madžarsko in Italijo, zdaj ne bo več obmejnih nadzorov, vrst in preverjanj potnih listov.

Predsednica Evropske komisije je spomnila, da se je Hrvaška danes pridružila tudi skupnosti 347 milijonov Evropejcev, ki uporabljajo isto valuto. Evro je po njenem mnenju eden od največjih kolektivnih dosežkov Evrope, kot druga najpomembnejša globalna valuta pa jo krepi tudi na mednarodnem odru.

Zgodovinski dan

Kot zgodovinskega je današnji dan označil tudi Plenković. "Če obstajajo trenutki, ki jih lahko imenujemo zgodovinski, je to zagotovo današnji dan. Prvi januar 2023 je dan, ko je Hrvaška uresničila svoje strateške državne in politične cilje," je dejal. Ob tem je poudaril, da je Hrvaška prva država, ki je integracijo v schengensko območje in območje evra uresničila na isti dan.

Nataša Pirc Musar pa je poudarila, da gre za velik dan tako za hrvaške kot slovenske državljane, in opozorila na pomembnost širitve EU.

Poklon Evropi

"Moj prvi obisk v funkciji predsednice republike je poklon Evropi, naši sosedi, evropskemu povezovanju in sodelovanju," je dejala in poudarila, da verjame v združeno Evropo in da je integracija edina mogoča pot, tudi za države članice Zahodnega Balkana.

Hrvaška je z novim letom postala 20. članica evrskega območja in 23. država članica Evropske unije, ki so del schengenskega prostora. Poleg članic EU so v schengnu še Norveška, Švica, Islandija in Liechtenstein, ki se je temu območju kot zadnji pridružil leta 2011.

Od danes imata Slovenija in Hrvaška po 31 letih spet imeli isto valuto, na meji med njima pa ni več nadzora.

Fajon: Schengen najlepše novoletno darilo Hrvaški

Vstop v schengensko območje in v območje evra je najlepše novoletno darilo Hrvaški, je danes na Obrežju, kjer se je udeležila slovesnosti ob tem zgodovinskem dnevu za Hrvaško, dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Ob tej priložnosti je poudarila, da je Slovenija ves čas podpirala hrvaška prizadevanja na teh področjih, so sporočili z MZZ.

"Schengen oziroma odprava mej je najlepše novoletno darilo Hrvaški. Gre za zgodovinski trenutek in pomembno prelomnico, ki bo pozitivno spremenila življenje ljudi ob meji, ki se bodo lahko odslej prosto gibali in potovali," je povedala ministrica, ki se je udeležila tristranskega srečanja predsednice Nataše Pirc Musar s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen ter hrvaškim premierjem in gostiteljem dogodka Andrejem Plenkovićem.

Dejala je, da je Slovenija, ki je pred dnevi tudi sama praznovala 15. obletnico vstopa v schengen, ves čas podpirala hrvaška prizadevanja. "Slovenija ne varuje več zunanje meje Evropske unije, vendar verjamem, da s tem varnost povezave ne bo nič manjša," je dodala.

Fajon je kljub današnjem slavju sicer opozorila, da schengen po njenem prepričanju ne deluje v celoti in potrebuje revizijo, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Plenković v Zagrebu z evri plačal kavo Ursuli von der Leyen

Plenković je po slovesnosti na Obrežju na glavnem zagrebškem trgu z evri plačal kavo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. S tem je simbolično obeležil današnji dan, ko je Hrvaška vstopila v območje evra in obenem postala nova članica schengenskega območja.

Plenković in von der Leyen sta kavo na Trgu bana Jelačića spila v družbi finančnega ministra Marka Primorca in guvernerja hrvaške centralne banke Borisa Vujčića. Primorac in Vujčić sta prve evre na bankomatu v Zagrebu sicer dvignila že danes ponoči.

hrvaška euro denar
Novice Uradna valuta na Hrvaškem od danes evro
slovenska policija
Novice V Petišovcih srečanje slovenskih in hrvaških mejnih policistov
Hrvaška Schengen
Novice Hrvaška se v soboto opolnoči pridružuje schengenskemu in evrskemu območju
Ne spreglejte