Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2019,
8.09

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

5

Natisni članek

odškodnina sodba opioidi Johnson & Johnson

Torek, 27. 8. 2019, 8.09

4 leta, 7 mesecev

Visoka kazen za Johnson & Johnson, farmacevtski gigant prispeval k zasvojenosti z opioidi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

5

Johnson & Johnson | V farmacevtskem podjetju Johnson & Johnson so že napovedali, da se bodo na sodbo pritožili. | Foto Reuters

V farmacevtskem podjetju Johnson & Johnson so že napovedali, da se bodo na sodbo pritožili.

Foto: Reuters

Sodišče v Oklahomi je ameriškemu farmacevtskemu gigantu Johnson & Johnson v ponedeljek naložilo plačilo 572 milijonov dolarjev odškodnine zaradi vloge v krizi zasvojenosti z opioidi v omenjeni ameriški zvezni državi. Gre za prvo sodbo v civilnih tožbah proti farmacevtskim podjetjem v ZDA, ki jim tožniki očitajo, da prispevajo k zasvojenosti z opioidi. V prej omenjenem farmacevtskem podjetju so že napovedali, da se bodo na sodbo pritožili.

Sodnik Thad Balkman je pritrdil tožilstvu, da je Johnson & Johnson s svojo zavajajočo oglaševalsko kampanjo za protibolečinske učinkovine, ki jih je mogoče dobiti na recept, prispeval k zasvojenosti z opioidi. "Tovrstna dejanja so ogrozila zdravje in varnost na tisoče prebivalcev Oklahome," je poudaril sodnik.

Kitajska
Novice Trump: Kitajska nima druge izbire, kot da popusti pod ameriškim pritiskom

Prva sodba proti farmacevtskemu podjetju zaradi zasvojenosti z opioidi

Podjetje Johnson & Johnson in njegovo hčerinsko podjetje Janssen Pharmaceuticals bosta morala po odločitvi sodišča financirati sklad za pomoč odvisnikom in njihovim svojcem v boju proti zasvojenosti z opioidi. Gre za prvi končan primer na prvi stopnji proti nekemu farmacevtskemu podjetju v ZDA zaradi njegove vloge v krizi z zasvojenostjo z opioidi.

V ZDA so zaradi zlorabe opioidnih protibolečinskih zdravil in predoziranja z njimi zabeležili številne smrti, velika težava pa je tudi zasvojenost. Samo v letu 2017 so imeli v ZDA več kot 70 tisoč smrtnih žrtev zaradi prevelikega odmerka opioidov, ki so jih dobili na recept.

Donald Trump
Novice Trump razmišlja, da bi proti orkanom uporabil jedrsko orožje

Johnson & Johnson napovedal pritožbo

Proti različnim farmacevtskim podjetjem in distributerjem je bilo v ZDA do zdaj vloženih več kot dva tisoč tožb. Tožbe so večinoma vložile zvezne države in tudi lokalne oblasti, ki so jih obremenili stroški odpravljanja zdravstvene krize z zasvojenostjo z opioidi.

V prej omenjeni tožbi so tožilci sicer zahtevali, da bi Johnson & Johnson v sklad za pomoč odvisnikom v prihodnjih 30 letih vplačal kar 17 milijard dolarjev, a sodnik je presodil, da Oklahomi ni uspelo dokazati bodočih stroškov odpravljanja krize v zadostni meri, zato se je odločil za odmero odškodnine za eno leto in določil višino 572 milijonov dolarjev. V podjetju so že napovedali pritožbo.

Ne spreglejte