Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2019,
9.41

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

2

Natisni članek

Donald Trump carina Kitajska ZDA

Ponedeljek, 26. 8. 2019, 9.41

4 leta, 8 mesecev

Trump: Kitajska nima druge izbire, kot da popusti pod ameriškim pritiskom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

2

Kitajska | Kitajska je prejšnji teden napovedala nove carine na dodatnih 75 milijard dolarjev ameriškega uvoza. | Foto Reuters

Kitajska je prejšnji teden napovedala nove carine na dodatnih 75 milijard dolarjev ameriškega uvoza.

Foto: Reuters

Kitajska v trgovinskem sporu z ZDA nima druge izbire, kot da popusti pod ameriškim pritiskom, je na novinarski konferenci s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom po koncu vrha skupine sedmih najrazvitejših držav G7 dejal ameriški predsednik Donald Trump. Macron je medtem pozval k hitremu zaključku ameriško-kitajske trgovinske vojne.

"Nisem prepričan, da imajo izbiro. Tega ne govorim kot grožnjo, resnično mislim, da nimajo izbire," je dejal Trump glede tega, ali bo Kitajska popustila pod pritiski Washingtona, da bi spremenila svoje gospodarske in trgovinske prakse, ki so po Trumpovem prepričanju že dolgo časa izrazito nepoštene do ZDA.

Potem ko sta največji svetovni gospodarstvi konec minulega tedna z napovedjo novih dodatnih carin zaostrili trgovinske odnose, kar je potopilo tečaje na svetovnih trgih, strani danes umirjata retoriko.

Trump je danes že prej napovedal, da bodo kitajski in ameriški pogajalci "zelo kmalu" sedli za skupno mizo. Nov krog pogajanj je bil sicer pred časom že napovedan za september, a po dogajanju minulih dni ni bilo jasno, ali bo do njega prišlo ali bosta šli državi v resno eskalacijo trgovinske vojne.

Potem ko sta največji svetovni gospodarstvi konec minulega tedna z napovedjo novih dodatnih carin zaostrili trgovinske odnose, kar je potopilo tečaje na svetovnih trgih, strani danes umirjata retoriko. | Foto: Reuters Potem ko sta največji svetovni gospodarstvi konec minulega tedna z napovedjo novih dodatnih carin zaostrili trgovinske odnose, kar je potopilo tečaje na svetovnih trgih, strani danes umirjata retoriko. Foto: Reuters

"Težavo smo pripravljeni z mirno roko reševati skozi pogajanja in sodelovanje"

Oglasil se je tudi glavni kitajski pogajalec Liu He, sicer tudi podpredsednik kitajske vlade, ki je pozval k "pomiritvi" odnosov med stranema. "Težavo smo pripravljeni z mirno roko reševati skozi pogajanja in sodelovanje," je zatrdil in poudaril, da Kitajska "močno nasprotuje eskalaciji trgovinske vojne".

Trump je v eni svojih današnjih izjav po dvostranskih srečanjih z ostalimi voditelji ocenil, de ima prvič vtis, da si Kitajska resnično želi dogovora in da je to po njegovem resnično pozitiven korak. Dejal je tudi, da so visoki ameriški predstavniki konec tedna opravili dva telefonska pogovora s kitajskimi kolegi, vendar pa so v Pekingu v odzivu na te izjave dejali, da o teh pogovorih nimajo informacij.

Trump: Če se ne bomo dogovorili, bi rad videl, da zapustijo Kitajsko

Trump je sicer v petek v jeznem tvitu po kitajski napovedi dodatnih carin na 75 milijard dolarjev vreden ameriški uvoz ameriškim podjetjem, ki izdelke proizvajajo na Kitajskem ali delujejo v drugem največjem svetovnem gospodarstvu, naročil, naj najdejo alternativno rešitev, vključno s selitvijo proizvodnje.

Danes je dejal, da je ta njegov poziv, za katerega za razliko od številnih analitikov trdi, da ima zakonske podlage, odvisen od poteka pogajanj. "Če se ne bomo dogovorili, bi rad videl, da zapustijo Kitajsko. Če bomo dosegli dogovor, bi rad videl, da tam ostanejo," je povedal.

Liu je medtem danes podjetja iz ZDA in ostalih delov sveta pozval, naj še naprej vlagajo in delujejo na Kitajskem.

"Če se ne bomo dogovorili, bi rad videl, da zapustijo Kitajsko. Če bomo dosegli dogovor, bi rad videl, da tam ostanejo," je povedal Trump. | Foto: Reuters "Če se ne bomo dogovorili, bi rad videl, da zapustijo Kitajsko. Če bomo dosegli dogovor, bi rad videl, da tam ostanejo," je povedal Trump. Foto: Reuters

Trgovinska vojna povzroča izjemno globalno negotovost

Kitajsko-ameriška trgovinska vojna povzroča izjemno globalno negotovost, kar negativno vpliva tudi na ostale dele sveta na čelu z Evropo. Francoski predsednik Macron se je tako na novinarski konferenci s Trumpom zavzel za čim hitrejšo razrešitev tega spora. Podobno je že prej po srečanju s Trumpom poudarila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je izpostavila veliko medsebojno povezanost največjih svetovnih gospodarstev.

"Moja globoka želja je, da strani prideta do uravnoteženega sporazuma, ki bo dober za vse nas," je dejal Macron in dodal: "Kar je slabo za svetovno gospodarstvo, je negotovost. Hitreje kot bo prišlo do dogovora, hitreje bo ta negotovost popustila."

Ko bo mednarodno dogovorjeni davek uveljavljen, bo Francija umaknila svojega, je napovedal francoski predsednik. | Foto: Reuters Ko bo mednarodno dogovorjeni davek uveljavljen, bo Francija umaknila svojega, je napovedal francoski predsednik. Foto: Reuters Macron: Dober dogovor glede digitalnega davka za tehnološka podjetja

Francoski predsednik je oznanil tudi, da so z ZDA v pogovorih v Biarritzu prišli tudi do "zelo dobrega dogovora" glede digitalnega davka na prihodke velikih tehnoloških podjetij, med katerimi prednjačijo ameriški Google, Apple, Amazon in Facebook, ki po svetu plačujejo izjemno nizke davke na dohodek.

Francija je nedavno v odsotnosti globalne rešitve na tem področju sprejela svojo različico davka in s tem razburila Američane, češ da gre za kaznovanje ameriških tehnoloških velikanov. Trump je zato tudi večkrat zagrozil z uvedbo carin na francosko vino, zaradi česar je EU že napovedala, da bi v tem primeru sprejela proticarine.

Macron je danes pojasnil, da so se države skupine G7 - ob Franciji in ZDA še Velika Britanija, Nemčija, Italija, Japonska in Kanada ter poleg njih tudi EU - strinjale, da se bodo v okviru Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj v letu 2020 vendarle sporazumele o globalno usklajenem digitalnem davku, česar do zdaj tudi zaradi stališč ZDA niso uspele.

Ko bo ta mednarodno dogovorjeni davek uveljavljen, bo Francija umaknila svojega, je napovedal francoski predsednik, podjetjem pa bo že plačani nacionalni davek vrnila v obliki olajšav pri globalnem davku.

Na vrhu G7 vzpostavljeni pogoji za srečanje Trump-Rohani

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po koncu tridnevnega vrha skupine G7 v Biarritzu dejal, da so pogovori na vrhu vzpostavili pogoje za "srečanje in torej za dogovor" ameriškega in iranskega predsednika Donalda Trumpa in Hasana Rohanija o iranskem jedrskem vprašanju. Upa, da bo do srečanja lahko prišlo v prihodnjih tednih.

"Želim si, da bi se na vrhu lahko sestala Rohani in Trump. Če bo Rohani sprejel srečanje s Trumpom, je dogovor mogoče doseči," je dejal Macron na sklepni novinarski konferenci vrha s Trumpom.

G7 Trump Macron Francija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump je povedal, da se je z Rohanijem pripravljen srečati, če bodo "ustrezne okoliščine", vrh pa je označil kot "dva dneva in pol velike enotnosti".

Gostitelj vrha Macron je pred tem na novinarski konferenci tudi povedal, da se sicer glede iranskega vprašanja "ni še nič zgodilo" in da so "zadeve izredno krhke".

Poudaril pa je, da se voditelji držav G7 strinjajo, da mora Iran spoštovati obveznosti iz iranskega jedrskega sporazuma in da ne sme nikoli imeti jedrskega orožja, poroča francoski časnik Le Figaro.

Voditelji držav skupine so sprejeli skupno izjavo na eni strani, je povedal Macron. Pred tem se je sicer govorilo, da skupne izjave ne bo, da bi se izognili morebitnim konfliktom.
Ne spreglejte